Zondag 04/12/2022

"Het collectieve geheugen is érg collectief"

Normaal gezien komen we onze canapé niet uit om op verplaatsing naar tv te kijken, maar voor Ooit Gewist maken we graag een uitzondering. De theatershow, met onder anderen Jelle Cleymans en Jaak Van Assche, brengt legendarische televisiefragmenten op de planken. Opmerkelijk: het publiek kiest zelf welke brokjes tv-geschiedenis het wil zien.

Een theatershow waar gezapt wordt tussen De Collega's, S.O.S. Piet en Tien Om Te Zien: dat klinkt als een stevige portie nostalgie.

Jelle Cleymans (30): "Zeker, na de voorstelling zegt het publiek ons vaak dat ze terug naar hun kindertijd werden gekatapulteerd. Zeker bij de sketch van De Fabeltjeskrant. Bij 'Oogjes dicht en snaveltjes toe. Slaap lekker', mompelt heel de zaal lustig mee. Dat zinnetje staat duidelijk diep in het geheugen gegrift.

Een ander programma dat echt élke keer gekozen wordt is De Collega's. Dit in schril contrast met Wie Wordt De Man Van Wendy? dat we nog geen enkele keer hebben mogen spelen. Het collectieve geheugen is collectiever dan we dachten." (lacht)

Welk fragment mag voor jou op één?

"Zonder twijfel Pak De Poen! Dat vind ik een hilarisch tv-fragment. Op die ene avond is er geschiedenis geschreven, al was het niet in de mooiste zin van het woord. Maar achteraf bekeken is het onbetaalbaar: een avond waarop alles, maar dan ook echt alles, misgaat. Ideaal sketchmateriaal!"

Je zus, Clara, speelt ook mee. Hebben jullie, na zoveel jaren onder hetzelfde dak, ook dezelfde tv-herinneringen?

"Ja, dat is opvallend. Tijdens de repetities moeten we vaak om dezelfde dingen lachen en komen we met gelijkaardige ideeën op de proppen. We zaten vroeger vaak samen voor tv, dus onze herinneringen zijn haast identiek."

Kromme banaantjes

Welke programma's schrijven vandaag nog geschiedenis?

"Safety First: iedereen heeft dat gezien en kent de personages, maar de vraag is natuurlijk of dat binnen veertig jaar nog zo is. Met Netflix en HBO is het aanbod veel groter dan vroeger, dus is het moeilijker om je als programma in het collectieve geheugen te nestelen.

Neem nu Tony Corsari. Toen hij op de televisie kwam, was zijn show min of meer het enige wat op dat moment te bekijken viel. Als we 'waarom zijn de banaantjes krom' zingen, kweelt heel de zaal uit volle borst mee. Ik denk niet dat dat nog zou lukken met een televisieliedje van de laatste jaren. Alhoewel ... met Dos cervezas misschien, waarschijnlijk is dat de allerlaatste legendarische televisiehit." (lacht) (Arne Adriaenssens)

Ooit Gewist, 26 mei, Capitole, Graaf van Vlaanderenplein 5, 9000 Gent.

www.ooitgewist.be.

Dag van het park

Bloemetjes, bijtjes, bomen en bokes: picknicken in het park is de hemel op aarde. Op de Dag van het Park wordt dat zelfs nog een tikkeltje leuker. In parken over heel Vlaanderen poppen de mini-festivals, geleide wandelingen en familieactiviteiten als madeliefjes uit de grond. Zak dus maar af naar je favoriete park en pimp die picknick!

29 mei, verspreid over Vlaanderen. www.dagvanhetpark.be

Thuisdag 2016

Vergeet Temptation Island, Vlaanderens favoriete guilty pleasure is nog altijd Thuis, waarin de verhalen tenminste wél eerlijk verzonnen zijn. Is Simonneke in levenden lijve ook zo'n huilebalk? Kan de blik van Peggy nog altijd ijs in je aderen toveren en - misschien wel dé vraag - is Toon even beetgaar in het echt? Je ontdekt het dit jaar allemaal in het provinciaal domein De Ster in Sint-Niklaas, waar het op 14 mei verzamelen geblazen is voor de jaarlijkse Thuisdag. Je maakt er een praatje/ussie met je favoriete acteurs, borrelt na in de Frens én geniet van de slotshow met MNM-dj Tom De Cock. Verdorie, we zijn blij dat je hier kan zijn!

14 mei, De Ster, Lange Rekstraat 30, 9100 Sint-Niklaas. www.een.be.

Hallo gedicht!

Voel jij je ook een idioot in het diepst van je gedachten als je al zo'n literair verantwoord gedicht probeert te ontcijferen? Wel, dat hoeft binnenkort niet meer! De Nederlandse Dichter des Vaderlands Anne Vegter gaat tijdens haar tournee Hallo Gedicht! de uitdaging aan om het publiek te leren genieten van poëzie. Daarvoor neemt ze zes musketiers mee die aan de hand van eigentijdse gedichten hun verrassende kijk op poëzie met je delen. Zo willen ze je van je koudwatervrees af helpen en vooral: je poëzie laten ervaren met ál je zintuigen. 't Kan verkeren, zei Bredero.

10 mei, Poëziecentrum, Vrijdagmarkt 36, 9000 Gent. www.poeziecentrum.be.

CHET

De mooie jongen met wie het verkeerd afliep, oftewel: de onwaarschijnlijk aantrekkelijke muziekgod. Nee, we hebben het niet over Jim Morrison of Kurt Cobain, maar over Chet Baker, een van dé iconen van de jazz. In CHET brengt Tom Vermeir (die revelatie van de film Belgica) samen met drie andere muzikanten hulde aan de charismatische Baker. Het turbulente leven van de jazztrompetist wordt verweven met onvergetelijke songteksten en jazzstandards zoals My Funny Valentine, Angel Eyes of The Thrill Is Gone. Hou je vast voor een intense avond!

Vanaf 12 mei, De Expeditie, Dok-Noord 4F, 9000 Gent. www.compagina-cecilia.be.

Gent Smaakt

Hoera, Oost-Vlaanderens grootste openluchtrestaurant is weer geopend! Onder de Gentse Stadshal kan je nog tot 8 mei terecht voor wat alweer de zesde editie van Gent Smaakt is. Van de Geldhof-cuberdons over cupcakes tot de sterrenkeuken van Horseele: wij voorspellen dat je ogen véél groter zullen blijken te zijn dan je maag.

4 tot 8 mei, Stadshal,

Emile Braunplain 40, 9000 Gent. www.gentsmaakt.be.

Tuindagen van Beervelde

Laten we hopen dat de weergoden op 6, 7 en 8 mei niet met het verkeerde been uit bed stappen, want net dan zijn het Tuindagen in Beervelde. Langs de dreven van het adembenemend mooie domein vind je maar liefst 220 standjes met alles wat je je maar kan wensen om je tuin in de bloemetjes te zetten. Centraal dit jaar staat de immer wonderschone roos.

6 tot 8 mei, Park van Beervelde, Beervelde-Dorp 75, 9080 Beervelde. www.parkvanbeervelde.be.

3x Sportief

Voor iedereen: Omloop Kluisbergen

In het lenteweekend van 7 en 8 mei willen ze in Kluisbergen iedereen aan het stappen krijgen tijdens een van dé klassiekers van het jaar. Verwacht je aan een duizelingwekkende route waarop je kennis zal maken met natuurfreaks, fitnessfanaten, nordic walkers, trekkers en meer van dat liefs. Eén parcours is buggy-proof!

7 en 8 mei, Brugzavel 25B, 9690 Kluisbergen. www.wandelen.be.

Voor gevorderden: Stadsloop Gent

Op 22 mei hou je maar beter je kuiten gesmeerd voor de Gentse stadsloop. Een niet-helemaal-perfecte conditie is overigens geen bezwaar: zodra je vijf kilometer kan lopen, is er al een parcours voor jou.

22 mei, Sint-Amandsplein, 9000 Gent. www.sport.be.

Voor sportgoden: Vlaamse Ardennen Loop

Op 15 mei is Oudenaarde & omgeving het strijdtoneel van de Vlaamse Ardennen Loop. Je crosst 8, 16 of 26 kilometer door de bloedmooie streek. Hou je wel vast voor enkele pittige tussendoortjes: de Vlaamse Ardennen staan niet meteen bekend om hun biljartvlakke landschap!

15 mei, Markt, 9700 Oudenaarde. www.vlaamseardennenloop.be.

"Wees gerust: we brengen geen polonaise"

Een flinke portie hoempapa kan geen kwaad, moeten Lien Van de Kelder, Jan De Smet en Pieter-Jan De Smet gedacht hebben. In hun voorstelling Gedeelde Smart leeft het trio zich uit op, zoals ze dat zelf noemen, levenslappen en smartliederen. Lien: "We hebben gezocht naar originele nummers met een twist in de tekst. Worstjes op mijn borstjes zullen we dus niet zingen."

Levenslappen en smartliederen, is daar anno 2016 een publiek voor?

Lien Van de Kelder (33): "Zeker en vast. De volledige Ethias Arena wordt toch jaarlijks tot de nok gevuld met meebrullende schlagerfans, niet? Maar dat is niet het type schlagers dat wij zullen brengen. We zingen geen liedjes van Frans Bauer en co., maar levenslappen met een hoek af, en we gaan zowel voor de lach als de traan. Maar wees gerust: we brengen geen polonaise" (lacht)

Is er iets mis met de polonaise?

"Op zich niet, maar dat gaan we aan anderen overlaten. Daar is sowieso al een overaanbod aan. Wij hebben speciaal gezocht naar originele nummers met een twist in de tekst. Worstjes op mijn borstjes zullen we dus niet zingen. (lacht) Het moet geen carnaval worden. We spelen in culturele centra, dus de sfeer is sowieso anders dan op bijvoorbeeld een trouwfeest."

Wat zijn dan de selectiecriteria?

"We willen vooral nummers brengen die het publiek nog niet kent of vergeten is. Van alle nummers die we spelen, kende ik meer dan de helft niet voor we gingen repeteren. Doorwinterde levensliedkenners zullen er waarschijnlijk wel wat meer kennen, maar ik ben er zeker van dat we ook hen af en toe kunnen verassen.

Een kwinkslag is ook altijd leuk. In Pietje en Marietje wordt er verteld over een broer en een zus die opgroeien in een modelgezin, maar op het einde blijkt het lied over incest te gaan. Zulke liedjes met een absurde knipoog zijn leuk om te brengen. We brengen werk van Wim T Schippers, Van Kooten en De Bie, Drs.P, ... dan weet je het wel."

't Komt wel goe

We kennen jou vooral als actrice. Is muziek een nieuwe liefde?

"Ik zing al sinds ik kan praten, dus ik denk dat muziek er altijd heeft in gezeten. Maar dit is de eerste keer dat ik als frontvrouw op een professionele tournee ga. Ik was stomverbaasd toen Jan De Smet me vroeg om mee te doen, en toch heb ik er geen seconde over getwijfeld. Ik vertrouw op zijn oordeel, en op de getalenteerde muzikanten achter ons. Het feit dat ze mij uitkozen om mee op tour te gaan, geeft me een zalig gevoel van 't komt wel goe."

(Arne Adriaenssens)

7 mei, CC Stroming, Dorp 101,

9290 Berlare. www.koortzz.be.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234