Maandag 18/01/2021

Het Brusselse netwerk van terroristenleider Belliraj

Voor de rechtbank van Rabat hervat vandaag het proces tegen Abdelkader Belliraj, de Belgische Marokkaan die volgens het Marokkaanse gerecht de militaire leider was van een islamistisch terreurnetwerk en tegelijk werkte als informant van de Belgische Staatsveiligheid.

Door Georges Timmerman

Brussel l Het proces kan nieuwe informatie opleveren over de politieke moorden die Belliraj eind jaren tachtig in ons land heeft georganiseerd en over de talrijke contacten die Belliraj vanuit Brussel onderhield met islamistische terreurbewegingen over de hele wereld.

"Parallel met mijn jihadistische activiteiten in Marokko bleef ik goede relaties onderhouden met de islamistische activisten in België, meer bepaald in Brussel, waar de meesten vrijwel allemaal verblijven", verklaarde Belliraj aan het Marokkaanse gerecht.

Uit de processen-verbaal van zijn ondervragingen, die de redactie kon bestuderen, blijkt dat Belliraj met een verbazend gemak vanuit Brussel in contact kwam met een waslijst van gevaarlijke terroristische groeperingen zoals Al Qaida, de Groupe islamique combattant marocain (GICM), Al Qaida au pays du Magreb islamique, het Front Islamique de Salut (FIS) en de Groupe islamique armé (GIA). "Ik was permanent op zoek naar contacten om communicatienetwerken te creëren met organisaties die actief waren in de jihadistische arena", bekende Belliraj.

Jihadisten

In Brussel maakte Belliraj naar eigen zeggen kennis met Tarek Mouti, een Marokkaan van Jemenitische afkomst. "Hij was lid van een netwerk gespecialiseerd in de rekrutering en zenden van jihadistische vrijwilligers naar Irak", preciseerde Belliraj. Mouti was eerder al aangehouden in Frankrijk en het land uitgewezen, maar "woont momenteel in België, waar hij lid is van de vereniging Annawawi in Brussel en religieuze preken geeft waarin hij de lof zingt van de jihad". Voorts zou hij aan het hoofd staan van een geheime cel, bestaande uit Marokkanen die gerekruteerd werden door een zekere Ali, die werkt in de winkel van zijn vader in de Stalingradlaan, nabij het Brusselse Zuidstation.

Volgens Belliraj liep hij in Brussel 'toevallig' Abdelkader Hakimi tegen het lijf, de vermoedelijke leider van de GICM in Europa, die op dat moment al ter dood was veroordeeld in Marokko. "Tijdens een ontmoeting vertrouwde hij me toe dat hij na de gebeurtenissen van 16 mei 2003 in Casablanca (bedoeld zijn de bomaanslagen, GT) in het geheim terug naar Marokko was gegaan, waar hij contact had gelegd met de personen die betrokken waren bij die gebeurtenissen. Toen ik hem vroeg of hij een ontmoeting met deze personen kon regelen, ging hij akkoord. Maar dat ging uiteindelijk niet door omdat hij enkele dagen na onze ontmoeting werd gearresteerd in België."

Een andere Brusselse kennis van Belliraj was Mostafa Boucif, de verantwoordelijke van de Al Khalilmoskee in de Delaunoystraat in Molenbeek. Volgens Belliraj hield Boucif zich bezig met het inzamelen van geld in deze en andere moskeeën. "Dit geld was bestemd voor de Palestijnse zaak. Na het uitbarsten van de oorlogen in Afghanistan, Tsjetsjenië en Bosnië werd het ingezamelde geld ook verdeeld aan de moedjahedien in deze landen. Vanaf 1997 begon hij ook geld te sturen naar de GICM, waarvan de leiders zich toen in hun kampen in Afghanistan bevonden. Na de gebeurtenissen van 16 mei 2003 in Casablanca, stuurde Boucif het ingezamelde geld naar diverse moskeeën ten voordele van de aangehouden salafistische jihadisten in Marokko." Om het geld naar Marokko te smokkelen, beschikte Boucif over een aantal koeriers, onder andere een zekere Redouan die een telefoonwinkel heeft in Laken en ene Abdelatif die een handel in tweedehandsauto's had in Molenbeek.

In snackbar Le Moulin d'Orient in de omgeving van het Brusselse Zuidstation leerde Belliraj via via een zekere Mohamed kennen, een jonge Marokkaan die elektronica studeerde in Aken en die zichzelf presenteerde als een informaticaexpert en een krak in hacking. Mohamed bleek lid te zijn van een met Al Qaida gelieerde cel in Duitsland, bestaande uit vijf studenten van Marokkaanse, Tunesische, Palestijnse en Libanese nationaliteit.

"Hij verklaarde bereid te zijn zich totaal ter beschikking te stellen van mijn jihadistisch project in Marokko", zei Belliraj. "En voegde eraan toe dat de leden van zijn cel totaal onbekend waren voor de Duitse inlichtingendiensten omdat ze in het grootste geheim werkten." Mohamed vertelde nog "dat Al Qaida probeerde om vaste voet te krijgen in Israël en de Palestijnse gebieden, vooral via de Palestijnse leden van zijn cel".

Al Qaida

In 2004 kreeg Belliraj naar eigen zeggen de opdracht van de top van Al Qaida om een partij pistolen, mitrailleurs en explosieven aan te kopen en te bezorgen aan de verantwoordelijken van Al Qaida in Saoedi-Arabië. "Deze operatie", wist Belliraj, "moest gebeuren via auto's die per schip naar een Saoedische haven zouden worden getransporteerd, in het kader van een commerciële transactie die als afleidingsmanoeuvre moest dienen en gefinancierd zou worden door de verantwoordelijken an Al Qaida in Saoedi-Arabië."

Met zijn Belgisch paspoort reisde Belliraj naar Mekka en Riyad. Daar werd hij op een nacht in een toeristisch complex opgehaald door vier met kalasjnikovs en pistolen gewapende mannen. Terwijl het gezelschap in een witte Chevrolet gedurende een half uur rondreed, vernam Belliraj dat een ontmoeting met de leider van de cel onmogelijk was om veiligheidsredenen.

Abdelkader Belliraj:

Ik was permanent op zoek naar contacten met jihadistische organisaties

n Belliraj arriveert aan de rechtbank van Sale, nabij Rabat. Vanuit Brussel kwam hij blijkbaar met gemak in contact met een waslijst van terroristische groeperingen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234