Donderdag 21/10/2021

Het Brussel van Thielemans en Kir

null Beeld PHOTO_NEWS
Beeld PHOTO_NEWS

"Wat de ene PS-burgemeester te weinig had, heeft de andere te veel", schrijft Guido Fonteyn, publicist die gespecialiseerd is in Franstalig België.

Freddy Thielemans kan van harte worden uitgewuifd als burgemeester van Brussel, 'van harte' dus, want hij stond dicht bij (een gedeelte van) zijn kiesvolk, maar toch ook 'uitgewuifd', omdat van een burgemeester van Brussel meer mocht worden verwacht. Hij heeft het begrip 'Brussel' gekregen en bewaard, er weinig mee gedaan, maar er ook niet te veel van stukgemaakt, zoals zijn voorganger Paul Vanden Boeynants ooit - in die onzalige zestiger jaren - deed met het centrum van de stad. Brussel bleef onder Thielemans vrij leefbaar, vooral dan in enkele centraal gelegen wijken, maar van een echte ambitie voor de stad was nooit sprake. Thielemans was een behoeder, een doorgever van geslacht tot geslacht, nooit de spelbepaler zelf. Londen - die Boris! - en New York - die 'Nanny' Bloomberg! - hadden of hebben bepalende burgemeesters, Brussel had en heeft die niet.

Dictatoriaal
Nu zijn bepalende burgemeesters niet altijd en overal nodig, wat deze week uitgebreid werd geïllustreerd door het dictatoriale, en ondemocratische, optreden van de evenals Thielemans socialistische burgemeester Emir Kir in Sint-Joost-ten-Node. Men zet geen honderdvijftig mensen uit hun schuilplaats vlak voor de winter, zonder vooraf voor een wisseloplossing te hebben gezorgd. En gehelmde en gewapende politieagenten zijn daarbij voor niets nodig. Dat Emir Kir hen niet wou zien of ontvangen, zegt genoeg.

De PS (Parti Socialiste) van Paul Magnette heeft met deze man een probleem. Kir, die zelf uit een minderheid afkomstig is, moet met zijn minderheden leren omgaan, met al zijn minderheden, want zoiets is Brussel. Ik kan mij niet inbeelden dat PS-voorzitter Paul Magnette, die als burgemeester van Charleroi weet wat minderheden in een grote stad zijn, de beslissingen van zijn collega-burgemeester van Sint-Joost-ten-Node onbestraft en onbesproken zou laten voorbijgaan.

Nu is dit geen bewust uitgedokterde omweg naar het dossier van de fusies van gemeenten in Brussel, maar je botst er in Brussel uiteindelijk altijd tegenaan. Iemand als Emir Kir kan een kleine gemeente als Sint-Joost-ten-Node als zijn persoonlijke eigendom beschouwen en binnen of buiten laten wie hem zint. Dat is middeleeuws, alleen de stadspoorten ontbreken.

Andere politiezones
De Gesùkerk ligt aan de Koningsstraat, boven de Kruidtuin, en in die ene straat staan drie verschillende systemen van parkeermeters: die van Schaarbeek, die van Brussel, en die van Sint-Joost-ten-Node. Dit is complete waanzin. Alleen al hieruit volgt ook dat de aanwezigheid van Roma en andere asielzoekers en/of vluchtelingen allerhande in de Gesùkerk niet enkel een probleem voor Sint-Joost-ten-Node was, maar op zijn minst ook voor Schaarbeek - gewoon de straat oversteken - en Brussel-stad (een paar honderd meter verder).

Dit was dus niet enkel een lokaal probleem van Sint-Joost-ten-Node alleen, maar van het gehele Brussels Hoofdstedelijk Gewest, en dat werkt onvoldoende, omdat die gemeenten voorrang blijven krijgen. Het was trouwens ook een PS'er, Charles Picqué, die zich in zijn hele politieke carrière eerder als burgemeester van Sint-Gillis gedroeg dan als minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Het probleem bij de meeste PS-kopstukken is dat zij dit, na de feiten en bij mijn weten tot nu toe op Charles Picqué na, zelf beamen. Dit doet ook Freddy Thielemans, die zich nu in diverse media uitspreekt voor een herindeling van de negentien gemeenten van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest op basis van de zes politiezones. Daar is over te spreken, met bijvoorbeeld een centrale 'federale-hoofdstedelijke-Europese' zone - de 'zone Wetstraat-Europa' - waarin wat mij betreft het Engels als gebruikstaal kan worden geïntroduceerd, vijf districten daar rond, één gewestelijk gezag daarboven, een Boris op het terrein om dit te realiseren, en nooit meer een kille, lokale Kir om kinderen op straat te sturen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234