Donderdag 01/12/2022

Het Britse EU-voorzitterschap geëvalueerd

'Wij wensen een burgernabij Europa'

Zoals te verwachten was, heeft eerste minister Tony Blair met veel zin voor flair en public relations bij het begin van het Brits EU-voorzitterschap een hele boel ballonnen opgeblazen voor Europa. Vrolijke en beloftevolle ballonnen:

* voor een Europa van de burgers, democratisch en transparant;

* dat van werkgelegenheid de prioriteit zou maken;

* dat zich geloofwaardig zou inzetten voor een gezond leefmilieu;

* dat vlot de eurozone zou binnenwandelen;

* met een humaner buitenlands beleid, met een betekenisvolle gedragscode inzake wapenexport.

Aan het einde van de rit zijn vele ballonnen gaan vliegen in a blue skies discussion for the future, zonder veel tastbare resultaten achter te laten voor de Unie in haar geheel.

Een belangrijke verandering is alleszins de positievere houding van de Britse regering tegenover Europa. Gedaan met de eurofobie van de Conservatieven.

Maar als de vraag aan de orde komtn welke richting Europa moet evolueren, zijn wij toch ontgoocheld dat de belangrijke koersverandering verwijst naar het initiatief van de heren Chirac en Kohl die samen de 'subsidiariteit' op de Europese agenda plaatsen. Wat een geschenk voor het Brits voorzitterschap: het Brits euroscepticisme behoort tot het verleden, maar de continentals kleven nu Groot-Brittannië's afwijzing van de gecentraliseerde bureaucratische eurostaat aan.

Wij zien de brief van Kohl en Chirac als een aanslag op de integratie van Europa als een toekomstgericht politiek project. Er wordt schaamteloos misbruik gemaakt van de begrippen subsidiariteit en decentralisatie om ongewenste inmenging op het eigen nationaal economisch en sociaal terrein uit te sluiten.

Als de lidstaten zich eenmaal uitgesproken hebben voor een gemeenschappelijke markt met gemeenschappelijke spelregels, dan hoeven ze zich achteraf niet op te winden over het feit dat de Europese Commisie waakt over de correcte toepassing van die regels.

Onze collega Klaus Haensch heeft gelijk als hij zegt dat Kohls liefde voor de subsidiariteit recht evenredig is met zijn afkeer voor het verbod op de fusie tussen de uitgeverijgiganten Kirch en Bertelsmann.

Ik kan me niet van de indruk ontdoen dat het meer gaat over, wij, de nationale regeringen staan dicht bij het volk, dan dat Europa dichter bij het volk moet komen.

De groenen hebben altijd de mening verdedigd dat de bevoegdheid op een niveau moet komen dat enerzijds zo dicht mogelijk bij de mensen ligt, maar anderzijds ook politieke tegenmacht tegen internationaal georganiseerde economische actoren mogelijk moet maken.

Er wordt een valse machtsstrijd tussen de Europese Commissie en de EU-lidstaten op gang gebracht - terwijl diezelfde lidstaten er helemaal geen graten in zien een gigantische en geruisloze machtsoverdracht aan multinationale organisaties als de Wereldhandelsorganisatie te laten plaatsgrijpen. Die erosie van de democratie wordt niet gethematiseerd. Politieke beslissingen van onze Unie, zoals hormonenvrij vlees, zoals een bijzonder bananenhandelregime voor ACS-landen, worden daar onderuit gehaald en de hele Unie staat machteloos.

Wij wensen een burgernabij Europa. Dat betekent voor ons op de eerste plaats een eenvoudig, efficiënt besluitvormingssysteem en het wegwerken van het democratisch tekort. Er is bij de burger niet alleen een groeiende afwijzing van Europa, maar een groeiende afwijzing van de politiek. Laten we beginnen daaraan iets te doen én nationaal én Europees.

Cardiff levert een aantal afspraken op voor de toekomst, maar weinig voorbereidend werk voor de concrete invulling ervan.

Tot slot een positieve noot. Na zeven magere jaren haalt het milieu eindelijk weer een Europese top. Daar is ook alle reden toe vermits acht op de twaalf essentiële milieuonderwerpen aan belangstelling inboeten.

Tenslotte nog dit: zowel de heer Henderson als mevrouw Claire Short moeten worden bedankt voor hun persoonlijke inzet om voor het Europees Parlement consultatiebevoegdheid te verkrijgen inzake de uitbreiding en in het kader van de akkoorden van Lomé. Opkomen voor een volwaardige rol van het EP is ook een elementaire versterking van de democratie en de burgernabijheid.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234