Donderdag 24/06/2021

Het brandmerk O van Olie

Een van de laatste onafhankelijke agendapunten van McCain was zijn verzet tegen olieboringen in Alaska, terwijl zijn pas gekozen running mate zich daar net op toelegt

Voor Thomas L. Friedman heeft McCain afgedaan als groene presidentskandidaat

@5 INFO Opinie:Thomas L. Friedman is

columnist van The New York Times

@4 DROP 2 OPINIE:Presidentskandidaat John McCain heeft met Sarah Palin, gouverneur van Alaska, gekozen voor een politica die ijverde voor olieboringen in het wildreservaat Arctic National Wildlife Refuge en die niet gelooft dat de mens een rol speelt in de klimaatsverandering. Zo is hij van de groenste republikeinse presidentskandidaat voorgoed veranderd in de zoveelste vertegenwoordiger van de oliemagnaten.

Senator McCain vermeed opzettelijk om alle acht keren te stemmen op een wetsontwerp dat de belastingvoordelen en productiesubsidies zou doen toenemen om de industrie op wind- en zonne-energie uit te breiden. Hij steunde een verlaging van de belasting op benzine waardoor de benzine als het ware wordt weggegeven en de consumptie ervan wordt aangemoedigd, wat de Amerikaanse olieverslaving nog doet verergeren. Bovendien wil hij het boren naar olie aanmoedigen in plaats van vernieuwingen in wind- en zonne-energie te stimuleren en stelt hij dit als kernpunt van zijn energiebeleid. McCain kan dus onmogelijk nog beweren dat hij een groene kandidaat is.

Daarom wil ik erop aandringen bij de Amerikaanse studenten die dezer dagen terugkeren naar hun campus om, als McCain langskomt op hun campus en wappert met posters over windturbines en zonnepanelen, hem alsjeblieft te vragen waarom hij ongewettigd afwezig was als het ging over steun van het Congres voor deze nieuwe technologieën.

"In juni kwam de republikeinse partij samen", verklaarde Carl Pope, het hoofd van de milieuorganisatie Sierra Club, "waar een van de ongemerkte kalveren - een wijze, oude non-conformist genaamd John McCain - eindelijk werd gevangen. Ze hebben hem toen gebrandmerkt met de grote 'O' - het merk van George Bush, waarbij O voor olie staat. Gedaan met de non-conformist."

"Een van de laatste onafhankelijke agendapunten van McCain, waarmee hij lijnrecht tegenover Bush stond", zo voegde Pope toe, "was zijn verzet tegen het boren naar olie in de Arctic National Wildlife Refuge, terwijl hij nu een running mate gekozen heeft die niet vindt dat de oliemagnaten schuld treft en die alternatieve energieën afwijst, terwijl ze zich toelegt op het toenemend boren naar olie in een wildreservaat en in de Amerikaanse wateren. Hoewel de noordelijke rand van haar staat letterlijk verdrinkt in de stijgende Noordelijke IJszee, zegt Sarah Palin: 'De opwarming van de aarde is nog geen vaststaand feit waar we iets aan kunnen doen.' Maar daar zorgt zij dan vooral voor - en John McCain laat het toe."

Sterker nog, Palins druk besproken confrontaties met de olie-industrie gingen alleen over wie de onverhoopte winst mag opstrijken, niet hoe de Amerikanen kunnen afkicken van hun verslaving. Barack Obama zou ook meer moeten doen om de groene punten in zijn beleid aan te stippen, maar hij had tenminste het lef om in de Democratische voorverkiezingen niet toe te geven aan de kiezers en een verhoging te vragen van de belasting op benzine. En hoewel hij voor een beperking is van de uitbreiding van olieboringen op zee, wil hij de kiezers niet misleiden door te zeggen dat dit de oplossing is voor het energieprobleem.

Ik ben niet tegen een beperking van de uitbreiding van olieboringen op zee, maar het is volkomen onbelangrijk. Door het er bij de kiezers in te stampen dat ze voor energie moeten 'boren, boren, boren', leidt McCain de aandacht af van wat een van de centrale punten zou moeten zijn in deze verkiezingen: wie heeft het beste plan om een enorme vernieuwing teweeg te brengen op vlak van schone en efficiënte energie?

Waarom? Omdat herbruikbare energietechnologieën - wat ik 'E.T.' noem - de volgende belangrijke wereldindustrie zullen uitmaken. Ze zullen concurreren met de 'it', informatietechnologieën, en ze waarschijnlijk de loef afsteken. Het land dat de meeste E.T.-bedrijven kan voortbrengen, zal de grootste economische macht hebben, alsook een strategisch voordeel en een stijgende levensstandaard. En de Amerikanen moeten ervoor zorgen dat dat hun land wordt. De oliemagnaten en de OPEC willen ervoor zorgen dat dit niet gebeurt.

De nominatie van Palin om vicepresident te worden en haar ijveren voor het toelaten van olieboringen in de wildernis van Alaska "deed me denken aan een lunchafspraak die ik drieënhalf jaar geleden had met een Russische handelsattaché", zei expert in wereldhandel Edward Goldberg. "Na een heleboel glazen wijn vertelde deze man me dat zijn land er zeer tevreden over was dat de Bushregering olieboringen wou uitvoeren in de wildernis van Alaska. Naar zijn mening was de hoeveelheid olie die men daaruit kan verkrijgen verwaarloosbaar tegenover de vraag. Het betekende desalniettemin dat de Bushregering niet van plan was om alternatieve energie te creëren, wat anders natuurlijk de economische groei van Rusland zou bedreigen."

Dus, voor de Amerikaanse studenten: laat niemand je vertellen dat deze verkiezingen niet belangrijk zijn voor het groene probleem. Het is van vitaal belang en de twee alternatieven kunnen niet meer van elkaar verschillen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234