Woensdag 24/07/2019

'Het boksen vernietigt zichzelf '

Het boksen heeft een probleem. Na de vechtpartij tussen Dereck Chisora en David Haye van afgelopen weekend weet de hele wereld dat. Ex-bokser Freddy De Kerpel gooit de handdoek. 'Het is hopeloos. Met de bokssport komt het niet meer goed.'

Voor wie het heeft gemist: het gebeurde zondagochtend in de vroege uurtjes, na de echte kamp tussen Vitali Klitsjko en Dereck Chisora. Op de persconferentie nadien daagde gastcommentator en ex-bokser David Haye zijn landgenoot Chisora uit. Hij stak drie vingers in de lucht, precies het aantal keer dat Chisora een kamp verloor. Vervolgens gingen de twee elkaar te lijf. Er vloog glas door de lucht, er vloog een flesopener door de lucht en er vloog zelfs een camerastatief door de lucht.

De schade was aanzienlijk: Adam Booth, manager van Haye, hield er een gapende wonde aan het voorhoofd aan over. En nog erger dan de fysieke averij: het voorval is alweer een dreun voor het boksen, een sport die zichzelf in sneltempo naar de verdoemenis helpt. "Ik ben beschaamd", zegt ex-bokser Freddy De Kerpel. "Boksen draait om respect voor de tegenstander en dan krijg je zo'n clown. Die gast is zot. Ze moeten hem in de gevangenis steken. Als zoiets gebeurt, straalt dat af op de hele boksgemeenschap. Ook op mij. Mensen denken: 'Het is allemaal crapuul.' Vroeger in tijden van Ali-Foreman-Frazier zag je dat soort gedrag niet. Ali deed het hoogstens verbaal. En die kon het zich permitteren."

En toch is volgens De Kerpel de knokpartij op zich niet het echte probleem. "Het grote probleem is dat zo'n Chisora voor de wereldtitel mag vechten. Wat heeft die gast al bewezen? Zeventien kampjes, vijftien gewonnen en hij krijgt een titelkamp. Dat klopt gewoon niet. Er zijn tegenwoordig veel te veel kampen voor een kampioenschap. Ik heb het net nog gelezen: in 2011 waren er 1.162. Kun je je dat voorstellen? Dat zijn er drie per dag. Sommige divisies hebben een kampioen en superkampioen. Wie kan dat nog volgen? De boksers niet, de media niet en de mensen niet. Je houdt geen tien Rondes van Frankrijk per jaar. Dat is waanzin. Maar het boksen doet het wel. En zo maakt die sport zichzelf kapot. Drie keer op een boksbal slaan en je vecht voor een titel.

"Vroeger was de wereldtitel bij de zwaargewichten de biggest prize in sport. Dat oversteeg zelfs het sportieve. Een zwaargewichtkampioen was een figuur met aanzien. Joe Louis kwam voor zijn kamp tegen Max Schmeling bij president Franklin D. Roosevelt die tegen hem zei: 'Joe, we need muscles like yours to beat the Nazis.' Of de eerste titelkamp tussen Ali en Frazier: Frank Sinatra was toen aangesteld als fotograaf voor het blad Life. Dat is nu ondenkbaar geworden. Vandaag leeft het boksen nog altijd bij gratie van de verhalen van toen. Veertig jaar geleden ondertussen. Het is niet normaal dat wij die nog altijd kennen. De laatste bokser die wereldwijd aansprak was Mike Tyson. Die kende de hele wereld. Maar de kampioen van vandaag? Vitali Klitsjko, ik zal op de Korenmarkt honderd mensen die naam voorleggen. Als één iemand hem kent, zal het een succes zijn."

Nevensport

Amerika baart geen kampioenen meer. En voor het boksen is dat een probleem. "Eén Amerikaanse superster", zegt De Kerpel. "Dat zou misschien de redding kunnen zijn. Zodat het bij hen weer gaat leven. Maar eigenlijk zie ik het somber in. Er is geen oplossing. Als de sport zo versnipperd blijft, met zeventien en meer bonden, dan komt het niet goed. Boksen is een nevensport geworden.

"En pas op, ik zeg dit niet om te scoren. 'Het is niet: vroeger was het allemaal beter.' Ik heb mijn tijd gehad en ik heb tot op vandaag niet te klagen over media-aandacht. Ik zeg dit niet omdat ik er iets bij te winnen heb. Ik zeg het uit liefde voor de bokssport."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden