Maandag 14/06/2021

Antwerpen

"Het blijft moeilijk om voet bij stuk te houden, wanneer er 's avonds wat rare lui aan je deur komen staan"

Criminoloog Cyrille Fijnaut, verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Leuven: 'Er is geen enkel bewijs van corruptie, noch in Nederland, noch in België.' Beeld RV
Criminoloog Cyrille Fijnaut, verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Leuven: 'Er is geen enkel bewijs van corruptie, noch in Nederland, noch in België.'Beeld RV

Volgens de Antwerpse burgemeester Bart De Wever (N-VA) is de cocaïnemaffia zich aan het infiltreren in de stadspolitiek. Criminoloog Cyrille Fijnaut roept op tot terughoudendheid. "Er zijn in dit dossier vooral veel geruchten."

“Ik ken gemeenteraadsleden voor wie ik mijn hand niet in het vuur kan steken”, liet Bart De Wever optekenen in de Nederlandse krant de Volkskrant. Op Radio 1 verwijst hij ook naar de Nederlandse situatie waar volgens hem "één op de zes raadsleden op een muisklik van de georganiseerde misdaad staat". Opvallende uitspraken, maar kloppen ze ook?

De Nederlandse criminoloog Cyrille Fijnaut, verbonden aan de universiteiten van Tilburg en Leuven en autoriteit op dit vlak, twijfelt. “Ik sta helemaal aan de kant van de Antwerpse burgemeester als hij de drugsproblematiek telkens weer op de kaart zet. Maar als we dit probleem willen aanpakken, moeten we het over feiten hebben.”

En die zijn?

“Ik volg al heel lang deze problematiek en heb ook met wijlen professor Brice De Ruyver een onderzoeksrapport geschreven over de drugstraffieken in Nederland en België. Ik ken de situatie in beide landen dus heel goed. Er is naar mijn weten geen enkel bewijs van enige vorm van corruptie bij lokale besturen. Daarover ben ik dus heel terughoudend. Wat wel een feit is, is dat er in toenemende mate sprake is van een zekere vorm van offensief gedrag door het drugsmilieu naar bestuursleden en gemeenteambtenaren.”

Bedoelt u bedreigingen?

“Ja. Bedreigingen, maar ook andere vormen van intimidatie. Niet zozeer om hen iets te laten doen. Eerder om hen ervan te weerhouden een bepaalde beslissing te nemen. Dat is een groot probleem. Dat soort praktijken zet de integriteit van het openbaar bestuur onder druk.

“In Nederland is de bewustwording daarover al groot. Ons ministerie van Binnenlandse Zaken heeft al maatregelen genomen, waardoor de situatie ook bij lokale besturen bespreekbaar geworden is. Al blijft het natuurlijk moeilijk als ambtenaar om voet bij stuk te houden, wanneer er ’s avonds wat rare lui bedreigend aan je deur komen staan. Het blijft een groot zorgenpunt, waar ook in België meer aandacht moet voor komen. Maar naar mijn weten is er geen sprake van corruptie. Als meneer De Wever dat beweert…"

Voor alle duidelijkheid: burgemeester De Wever suggereert enkel. Hij voorspelt ook: 'In Antwerpen staan we op de rand dat men zich ook politieke invloed aan het inkopen is.'

“Er wordt in dit dossier veel geroepen en er worden ook veel geruchten verspreid. En ik ken ook de gepolariseerde situatie in Antwerpen. Maar zoals ik al zei, geruchten over mogelijke corruptie zijn nooit bevestigd. Niet in Nederland en niet in Antwerpen."

Vindt u het gevaarlijk dat de burgemeester van Antwerpen die geruchten openlijk verkondigt?

“Kijk, als hij over informatie beschikt, dan is er één ding dat hij moet doen: naar het parket stappen en de boel goed laten onderzoeken. Daar is iedereen bij gebaat. Maar gewoon roepen en verder laten rotten, dat is gevaarlijk. Want de impact van een gerucht over corruptie is vaak even erg als de corruptie zelf. Dan zal de polarisering enkel maar toenemen.”

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234