Dinsdag 06/12/2022

Het BK indoor: een leerrijk tussendoortje

Was het leuk een BK zaalatletiek zonder veel toppers bij te wonen, wetende dat er minder dan een handvol belangstellenden voor het WK indoor in Maebashi zijn? Gisteren wel, dankzij Erik Wijmeersch, Sandra Stals en de drie beste Belgische hoogspringsters.

Gent.

Eigen berichtgeving

Een Belgische titel zaalatletiek is niet zoveel waard, als het van het kruim der Belgische topatleten afhangt. Geen Patrick Stevens, geen Jonathan Nsenga, geen Mohamed Mourhit, geen Kim Gevaert, geen Olivier Ernst, geen Nathan Kahan, geen Kjell Provost, geen Hubert Grossard... De redenen om af te zien van het indoorseizoen zijn velerlei, maar zijn bijna allemaal terug te voeren op één aspect: er zijn andere manieren om het zomerseizoen voor te bereiden. Dat een zondagmiddag zaalatletiek in een grauwe expozaal in Gent van geen waarde is, klopt ook niet helemaal. Het indoorseizoen mag dan al geen topprioriteit zijn, voor enkele toppers is het op z'n minst leerrijk.

Bijvoorbeeld hoe ze reageren op een indoorcompetitie na een maand outdoorstage. Voor Sandra Stals en Erik Wijmeersch leverde een stage in Zuid-Afrika alvast weinig aanpassingsproblemen op. Beiden behaalden een persoonlijk record.

Stals nam deel aan de voor haar ongebruikelijke 400 meter en vestigde een persoonlijk record: 53.88 is goed voor de derde snelste nationale tijd. Coach Anne-Marie Van Nuffel: "Het zijn vermoeiende weken geweest. Maar tot nu toe heeft ze nog geen weerslag gehad van de stage. Dit laat het beste verhopen voor het EK zaalatletiek in 2000. Ze doet opnieuw een seconde af van haar besttijd op 400 meter." Stals: "Gezien mijn progressie afgelopen zomer wist ik dat ik in staat was tot een dergelijke prestatie." Vrijdag, op de Flanders Indoor, neemt ze deel aan de 800 meter.

Daar staat tevens spurter Erik Wijmeersch geprogrammeerd op zijn favoriete 200 meter. Gisteren behaalde hij de Belgische titel op de 60 meter, met een persoonlijk record (6.72). Het bevestigt de puike winterstage. Wijmeersch is vroeg in vorm. "Vandaag maakt veel goed", zegt hij. "Vooral omdat mijn indoorseizoen vorig jaar naar de haaien ging wegens een blessure. Alleen mentaal al is dit een opsteker voor het EK volgend jaar." Vrijdag heeft Wijmeersch andere katten te geselen. "Ik heb nog nooit zo'n sterke bezetting gezien in heel mijn indoorcarrière."

Op de Flanders Indoor hoopt Erik Nijs acht meter ver te springen. Gisteren sprong hij regelmatig, maar behaalde hij niet het niveau dat hij voor ogen heeft: meer dan acht meter en richting WK in Maebashi. "Ik wil nog altijd naar Japan", zegt Nijs. "Vrijdag moet het lukken als ik wat stevige internationale concurrentie krijg."

Sven Pieters, die er net als Nijs, Wijmeersch en Stals een verblijf in Zuid-Afrika heeft op zitten, toonde zich eveneens relatief tevreden. Op de 60 meter horden kende hij zeer weinig tegenstand, hij behaalde goud met een chrono van 7.75. "Voor mijn eerste wedstrijd in zaal niet zo slecht", zegt hij. Maebashi speelt niet in zijn hoofd. "7.58 als limiet is ronduit belachelijk. Dan is de limiet voor de Olympische Spelen van Sydney 2000 (13.54) veel realistischer."

Onverwacht spannend wikkelde de finale van het hoogspringen bij de dames zich af. Tot 1m86 gingen Tia Hellebaut, Sabrina De Leeuw en Natalja Jonckheere mee. Jonckheere haalde het met 1m88. "Ik hoop nog een keer 1m90 te springen, misschien vrijdag al." Maar topprestaties moeten ze van haar niet meer verwachten, zegt ze. "Ik ben perfect gelukkig dat ik voltijds werk en dat toch nog met atletiek kan combineren. Maar ik besef dat ik de ambities moet terugschroeven. Voordeel is wel dat ik nu weer zeer relax kan springen."

Overigens: gisteren was de laatste keer dat de hal in Gent het decor was van het BK zaalatletiek. Volgend jaar vinden alle indoorcompetities plaats in de gloednieuwe indoorzaal op de Blaarmeersen, die de vuurdoop krijgt tijdens de Europese kampioenschappen van 2000. Een competitie die voor de Belgen een verhoogde inzet betekent.

Nu echter is al bekend dat de kosten het vooropgestelde budget overschrijden. Tijdens de voorstelling een paar weken geleden viel nochtans te vernemen dat de Vlaamse overheid haar bijdrage van honderd miljoen frank terugtrekt als het budget wordt overschreden. Jaak De Poorter, schepen van sport van de stad Gent, maakt zich niet druk. "Het klopt dat het budget overschreden is met 14 miljoen frank." Reden zijn bijkomende heipalen, die niet waren voorzien. "Natuurlijk zou bijkomende steun van alle partners welkom zijn. Maar dramatisch is het niet. Wij hadden een overschot op het budget staan. Tegen december dit jaar is de zaal klaar." En nu àlle topatleten nog.

Hans Jacobs

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234