Woensdag 16/06/2021

Het bier van de wielertoerist

Als je door de poort loopt en op de binnenkoer van Brouwerij Roman in Mater staat, heb je niet veel verbeelding nodig om terug te gaan in de tijd, toen de vaten met paard en kar werden vervoerd, er een smidse was, en paardenstallen. Officieel begon de geschiedenis van de brouwerij in het jaar 1545.

WAT? Bier van Brouwerij Roman
WIE? Thomas Lauwaert
WAAR? Mater
FAVORIET VAN DE WIELERTOERIST? Ename Blond

Ja, ze waren graag het bier van de Ronde van Vlaanderen geweest, logisch vanwege de ligging van de brouwerij dicht bij de finish, en terecht omdat Blonde Ename het bier van de wielertoerist is. Maar tussen droom en daad staan soms contracten, en dus troost Roman zich met het stijgend succes van haar aromabieren.

Terwijl we wachten op Thomas Lauwaert die ons zal rondleiden, zien we, een beetje vreemd, achter het strenge kantoortje van de onthaaldame drie tapkranen staan. "Vroeger kon iedereen hier binnenlopen en een biertje drinken. Wielertoeristen maar ook mensen uit de buurt deden dat vaak, maar dat is in onbruik geraakt", horen we. In de zomer kun je nog wel elke zaterdag een rondleiding krijgen door de brouwzalen. Het koper glanst er en de geschiedenis is duidelijk aanwezig. Toch is dit geen museum, de oude installaties worden - na enige aanpassingen - nog dag in dag uit gebruikt.

De brouwerij van de familie Roman bevindt zich al vier eeuwen in Mater, ten oosten van Oudenaarde. De brouwerij was destijds gelegen langs de handelsroute van Duitsland naar Frankrijk. In afspanning 'De Clocke', die bestond uit een herberg, een boerderij, een maalderij, een mouterij en een brouwerij konden de reizigers hun paarden uitspannen en overnachten.

Joos Roman beheerde deze afspanning en hij wordt beschouwd als de stichter van het brouwersgeslacht Roman. Vandaag staat de veertiende generatie aan het roer, met de broers-bedrijfsleiders Carlo en Lode Roman.

In 1930 werden de gebouwen van de huidige brouwerij opgetrokken rond een binnenplein.

De reputatie van Roman werd gemaakt in het interbellum met Oudenaards bruin. Na de Tweede Wereldoorlog kwam Romy Pils op de markt, schoot het omzetcijfer pijlsnel de hoogte in en kende de brouwerij een nieuwe bloei. Vandaag gaat het minder goed met de pils, en dat is een algemeen fenomeen op de biermarkt. Er sluiten ook meer cafés "en thuisdrinkers opteren meer voor degustatiebieren", zegt Thomas. "Zelf zal ik thuis ook niet snel een pils drinken."

We stappen met hem de brouwzaal binnen, waar het wort staat te borrelen in de koperen ketels. Hier is het begin van alle bieren, bevestigt Thomas, "allemaal vertrekken ze van dezelfde basisingrediënten; water, gerst, hop en mout. In de koperen kuipen wordt wort vervaardigd met gemalen mout en water."

Enkele trappen hoger wordt het beslag gemaakt. Het gestorte meel gaat zich omzetten in suiker. Tijdens het koken van het wort voegt de brouwer hop toe, wat zal zorgen voor aroma en bittersmaak. "Het brouwen is half geautomatiseerd, maar het toevoegen van de hop gebeurt bijvoorbeeld nog handmatig door de brouwmeester."

Hoewel er onlangs in Nederland alarmerende berichten verschenen over tekort aan hop, en dus verwachte prijsstijgingen, heeft men daar bij Roman voorlopig geen problemen mee. "De meeste hop die wij gebruiken is Belgisch, en enkele aromatische soorten kopen we aan in Tsjechië."

Bij de volgende etappe wordt de gist in aluminium kuipen toegevoegd, wat eigenlijk de beslissende fase is. Hier wordt uitgemaakt of een bier van hoge of van lage gisting wordt gebrouwen. "Elke brouwerij heeft haar eigen gist, en dat is een kostbaar goed", zegt Thomas. "Een populair gezegde is dat een brouwer sneller van vrouw zal veranderen dan van gist." Na de hoofdgisting wordt het bier overgepompt naar lagertanks, waar het kan rijpen. En wat dan het verschil maakt bij pils, is de tijd die men ervoor neemt. "In een industriële brouwerij maakt men pils in 24 uur, hier duurt het anderhalve maand. Overal is het hop, gerst, gist en water, maar het is de tijd die het verschil maakt."

Met Sloeber in 1983 bracht Roman voor het eerst een bier van hoge gisting uit. Het bracht de brouwerij in een stroomversnelling, en nieuwe bieren volgden: de Ename abdijbieren in de jaren 90, de Ename Blond in 1997, het Roman Oudenaards kreeg een nieuwe naam, Adriaen Brouwer en nieuwe bieren vervoegden het gamma, zoals de Gentse Strop, de Black Hole en de Ename Pater.

Bij het afscheid onderstreept Thomas de communicatieman nog eens het belang van een goed getapte pint: "Vaak hoor je mensen zeggen dat ze deze of gene pils niet lekker vinden, maar bij blinde proeverijen merk je dan dat het verschil vaak kan gemaakt worden door de manier waarop het geserveerd wordt." Tot slot dus ook enkele tips voor thuis:

Bewaar de flessen steeds in een donkere, droge ruimte.

Gebruik steeds goed ontvette glazen.

Giet het flesje langzaam leeg zonder te klokken.

Schenk een dorstlessend bier rustig in een schuin gehouden glas zonder de flessenhals in het schuim of tegen het glas te houden. Breng tijdens het gieten het glas recht om de gewenste schuimkraag te bekomen. Als de fles leeg is, moet het glas net overschuimen. Verwijder de schuimbellen met een schoon mes.

Bij een degustatiebier blijf je gieten tot de schuimkraag het glas vult tot aan de rand en een hoedje vormt. Laat de fond in het flesje.

Brouwerij Roman, Hauwaart 105, Oudenaarde, roman.be

Romy-appelbeignets

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 appelen (bv golden) bloemsuiker

voor het beslag 125 g bloem 1 ei 1 eetlepel arachideolie 150 ml Romy Pils

01 Meng alles voor het beslag goed door elkaar. 02 Haal het klokhuis uit de appelen met een appelboor. Snijd de appelen in schijven. 03 Haal de schijven door het beslag en frituur gedurende 4 minuten op 180°C. Werk af met bloemsuiker.

Varkenswang met Adriaen Brouwer

Ingrediënten (voor 4 personen)

1 kilo varkenswang, gepeld 2 fijngesneden uien 2 eetlepels bloem 2 teentjes look 10 takjes tijm 2 blaadjes laurier 2 sneden brood 2 eetlepels mosterd 660 ml Adriaan Brouwer-bier

500 ml fond peper zout 50 g boter

01 Kruid de varkenswangen met peper en zout en haal ze door de bloem.

02 Bak de varkenswangen in een grote kom aan in boter en haal uit de kom. Bak in dezelfde kom ui samen met tijm, laurier en gesnipperde look. Doe de varkenswangen terug bij de ui en zet onder met bier en fond.

03 Smeer de boterhammen met mosterd in en leg ze omgekeerd op het vlees. Laat ongeveer anderhalf uur pruttelen. Serveer met friet en pickels.

FAVORIET VAN DE WIELERTOERIST

Ename-sabayon met steenbolk

Ingrediënten (voor 4 personen)

4 steenbolkfilets 200 g hopscheuten 1 snede witbrood een handvol postelein 10 cl room olijfolie voor de sabayon 2 eierdooiers 10 cl Ename Blond sap van ¼ citroen peper zout

01 Bak de hopscheuten in boter samen met snuifjes peper, zout en nootmuskaat. Voeg de room toe en bak verder tot de hopscheuten beetgaar zijn.

02 Snijd het witbrood in dobbelsteentjes en bak krokant in olijfolie.

03 Strijk de vis in met olijfolie en gaar gedurende 5 minuten op 140°C.

04 Klop op matig vuur de ingrediënten voor de sabayon op. Dresseer alles samen op bord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234