Vrijdag 04/12/2020

Het beste brunchwerk van 't stad

Wie nog steeds vindt dat het ontbijt de belangrijkste maaltijd van de dag is, heeft nog nooit gebruncht op een van deze vijf overheerlijke adressen. Lekker, lokaal en in een inspirerende omgeving. En je hoeft er niet vroeg voor op te staan.

Wild

Misschien een gekke naam voor een volledig vegetarisch (en grotendeels veganistisch) restaurant, maar de zusjes Ravano tonen met hun gerechten dat puur natuur ook ontzettend lekker is. Ze gebruiken bijna uitsluitend lokale groenten en melkproducten, en werken alleen met seizoensproducten. Met een all day-ontbijtkaart om 'u' tegen te zeggen is dit plekje in het oude stadscentrum zeker het ontdekken waard. Je kunt kiezen voor een exotisch klinkend gerecht zoals Woya in purgatory (eieren met tomatensaus en brood), voor vegan pancakes met vers fruit of voor de brunch plate: die bestaat uit brood, confituur en Turkse koffie, en je kunt er allerlei kleine gerechtjes, zoals avocado of scrambled tofu aan toevoegen voor een uitgebreid brunchfestijn.

Wild Project, Grote Pieter Potstraat 21. Open van 11 tot 18u op woensdag en zondag, en tot 22u op donderdag, vrijdag en zaterdag, wildproject-antwerp.com

Otark Breakfast Club

Het Bos is meer dan enkel een concertzaal: in het artistieke huis nabij het Eilandje kun je soms ook film kijken of aan de bar hangen. En iedere zondag kun je er smullen van een heerlijke vegetarische brunch. Hadas Cna'ani en Charlotte Koopman zorgen als foodcollectief Otark Productions voor originele gerechten à la chakchouka met tijmhoning of een combinatie van pittige linzen, geroosterde tomaat en gepocheerd ei. Elke week staan er vier tot zes maaltijden op de kaart, nu eens geïnspireerd op de oosterse keuken, dan weer met een Schotse toets. Daarnaast is er ook de vaste ontbijtkaart en minstens één huisgemaakt ijsje. Met een beetje geluk is er diezelfde dag een optreden, expo of platenmarkt gepland.

Otark Breakfast Club, vanaf oktober weer iedere zondag van 9 tot 15u in Het Bos, Ankerrui 5-7, hetbos.be

Floom brunch

Julie Seutin, het brein achter Floom, neemt ontbijten heel serieus. Twee jaar geleden bracht ze voor het eerst biologische muesli en granola op de markt en besloot ze bijpassende brunches te organiseren. Om de paar maanden duikt zo'n Floom Brunch op in originele locaties zoals Stulp (een pop-up bar), Paris Texas (een exporuimte) of Maakbaar (een lasercutting atelier): plekken die normaal niets met ontbijt te maken hebben. In het ontbijtbuffet gebruikt Julie uiteraard haar eigen granolacreaties, verder werkt ze samen met lokale producenten. Zo komt het brood van Bakkerij Aldo uit Berchem en smeer je notenpasta van Migino uit Hove. Er staat een wintereditie op de agenda, maar waar en wanneer die precies doorgaat, is nog even afwachten. Je zult ongetwijfeld alweer een nieuwe inspirerende plek in 't stad ontdekken.

Een Floom-brunch kost 25 euro per persoon. Tickets koop je op floom.be

Cargo

Zondagsbrunch

Terwijl de andere zomerbars hun deuren al sloten, houdt de Cargo in Park Spoor Noord stand tot in de herfst. En sinds ze dit jaar iedere zondag een uitgebreide brunchformule aanbieden, is dit de perfecte plek om bij een eitje en wat gerookte zalm te genieten van de zachte nazomer. De grote buffettafel staat gevuld met fruitsalades, beleg en kaas, croissants en brood, spek en eieren, en zelfs een aantal desserts. En wie het graag extra feestelijk maakt, kan een glas cava bijbestellen.

Maar wat als de zon niet schijnt? Dan kruip je gewoon onder het afdak en smul je daar verder.

Open tot en met 19 oktober. Je ontbijt tussen 10 en 13u en betaalt 19,5 euro per persoon, kinderen jonger dan 12 de helft. Reserveer via cargozomerbar.be

LocalStore 2000

Eens per maand is de LocalStore een hemel voor zoetekauwen, want dan organiseren ze op zondag de Sweet American Brunch. Granola, blueberry muffins, pecan pie, wafels en meer van dat lekkers. Daarnaast mag ook één zondag per maand een gastkok achter het fornuis kruipen. Zo zorgde het Antwerpse foodcollectief Rodebiet in juli bijvoorbeeld voor een brunchbuffet geïnspireerd op mediterrane en oosterse smaken. Door telkens van chef te wisselen, laat LocalStore je elke maand nieuwe smaken, texturen en combinaties ontdekken. Wie niet tot zondag kan wachten, kan er ook op andere dagen lekker brunchen en lunchen. En omdat het ook een buurtwinkel is, kun je er lokaal lekkers gaan kopen om thuis een uitgebreide brunch te bereiden.

Everdijstraat 20. Brunch op zondag van 10u30 tot 14u30. Hou Facebook.com/localstore2000 in de gaten voor de volgende Sweet American of gastbrunch.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234