Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van vandaag

De Spaanse politie jaagt nog altijd op de chauffeur van het busje dat donderdag 13 doden en tientallen gewonden maakte bij een aanslag in Barcelona. En ook in Finland gaat de politie uit van een jihadistische terreurdaad na een dodelijke steekpartij gisteren in Turku. Wat u moet weten uit het nieuws vandaag, verzameld in onze lunchbreak.

3 Younes Abouyaaqoub (rechts) zou de enige verdachte van de terreurcel zijn die nog niet is gevat. © AFP

In het nieuws

Chauffeur aanslag Barcelona nog altijd op vrije voeten
De Spaanse politie houdt momenteel een klopjacht op Younes Abouyaaqoub (22), de laatste verdachte van de aanslag in Barcelona die nog op vrije voeten is. De politie vermoedt intussen dat hij - en niet de doodgeschoten Moussa Oukabir (17) - achter het stuur zat van de bestelwagen die donderdag zeker 13 doden en meer dan 100 gewonden maakte op de Ramblas. 

Mesaanval Finland is wellicht terreurdaad
In het onderzoek naar de mesaanval in Turku, de havenstad in het zuidwesten van Finland, is vrijdagnacht een huis doorzocht en zijn vijf verdachten opgepakt. Dat zegt de politie, die uitgaat van een terreurdaad.

Bannon: "Presidentschap Trump is voorbij"
Steve Bannon, de controversiële voormalige raadgever van Donald Trump, blijft vechten voor de Amerikaanse president. Dat heeft hij gezegd in een eerste reactie nadat zijn vertrek uit het Witte Huis bekend is geraakt. "Het presidentschap waar we voor gevochten hebben en gewonnen hebben, is voorbij", zei hij in een ander interview.

3 Steve Bannon. © AP

1.500 euro per jaar voor huurders
Vlaams Parlementslid Mercedes Van Volcem (Open Vld) pleit ervoor om huurgeld deels fiscaal aftrekbaar te maken. "1.500 euro huurbonus per jaar lijkt me rechtvaardig. Wie een huis koopt, krijgt toch ook een belastingvoordeel?" Minister Homans schiet het idee af.

Wat u ook mag weten 

Meer zomerzon, meer seks
Deze zomer vertelde seksuoloog Goedele Liekens vanaf haar Zuid-Spaanse vakantieadres dat ze voelde dat ‘de prikkeling van de zon’ haar ‘ontvankelijkheid voor seksuele lust’ groter maakte. In zijn algemeenheid wordt er tijdens de zomermaanden meer gesekst, zei ze ook. Is dat ook wetenschappelijk te staven?

3 © PETER MAENHOUDT

Zwijgplicht voor Belfius-klanten
Belfius heeft een aantal klanten een brief gestuurd met dreigende taal. Het gaat om mensen met een zogenaamde 'negatieve rente' op hun woonlening. Dat zijn klanten met een variabele rentevoet die nu onder de 0% is gezakt. Zij moeten bijgevolg geen rente op hun krediet betalen, maar krijgen zelfs geld terug. Alleen moeten ze daar vooral hun mond over houden.

nieuws

cult

zine