Zondag 13/06/2021

Lunchbreak

Het belangrijkste nieuws van de ochtend samengevat

Amerikaans president Donald Trump. Beeld AP
Amerikaans president Donald Trump.Beeld AP

Joke Schauvliege excuseert zich voor uitspraken over de klimaatmarsen, president Trump maakt zich op voor zijn State of the Union’ en er is opnieuw een plofkraak gepleegd.

In het nieuws

1. Schauvliege: “Mijn uitspraak klopt niet, maar ik heb niet gelogen”

Klimaatminister Joke Schauvliege (CD&V) excuseert zich voor een toespraak die ze afgelopen weekend gaf. Daarin noemde ze de klimaatmarsen “opgezet spel” en “in scène gezet” om haar tegen te werken. “Ik heb duidelijk een fout gemaakt”, reageert ze nu in De Ochtend. Ook geeft ze toe nooit contact gehad te hebben met de Staatsveiligheid, hoewel ze het tegendeel beweerde. “Maar ik heb niet het gevoel dat ik gelogen heb.”

Regeringspartner N-VA, oppositieleden en de klimaatspijbelaars reageren vol ongeloof op de aantijgingen van Schauvliege.

2. Anuna De Wever over uitspraken Schauvliege: “Het zijn gewoon leugens”

Er wordt verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van milieuminister Joke Schauvliege (CD&V), die zei “opgezet spel” tegen haar te zien in de klimaatmarsen. “Het zijn gewoon leugens”, zegt Anuna De Wever van Youth for Climate.

3. “Vlaanderen moet één grote lage-emissiezone worden”

Vlaanderen moet één grote lage-emissiezone (LEZ) worden. Dat stelt Groen voor. Tegen 2030 zouden er in heel Vlaanderen geen dieselwagens meer mogen rondrijden, vanaf 2035 willen de groenen ook benzinewagens bannen. Een stap in de goede richting, zegt milieu-epidemioloog Tim Nawrot, “maar we mogen het debat niet vernauwen tot enkel wegverkeer”.

4. Opnieuw mislukte plofkraak op Argenta-filiaal: DOVO ontdekt achtergelaten explosieven

Op een filiaal van Argenta in Bree is vanmorgen een plofkraak gepleegd. De buurt werd geëvacueerd nadat bleek dat niet alle aanwezige springtuigen in het gebouw al ontploft zijn.

Het Argenta-kantoor in Bree. Beeld Toon Royackers
Het Argenta-kantoor in Bree.Beeld Toon Royackers

5. “Grootsheid” wordt thema van Trumps tweede State of the Union

In de nasleep van de langste shutdown uit de geschiedenis van de VS, zal de Amerikaanse president Donald Trump dinsdagavond het verzamelde Congres toespreken voor zijn tweede State of the Union (SOTU). De toespraak zal de titel “Choosing Greatness” meekrijgen en zou oproepen tot eenheid.

6. Advocaat Armeens gezin: “Voor Dienst Vreemdelingenzaken is het vervelend dat ze nog in België zijn”

Bruno Soenen, de advocaat van de Armeense Anna-Maria en haar ouders die ons land moeten verlaten, hekelt de procedureslag waarin zij zijn beland. “Het is bijna niet te vermijden. De Dienst Vreemdelingenzaken start zelf procedure na procedure, als advocaat kan je niet anders dan daarin meegaan.”

Tip van de redactie

7. “Alleen de twintigers, dertigers en veertigers van vandaag kunnen de klimaatopwarming stoppen”

“In de toekomst kunnen we een gebouw afbreken en met precies hetzelfde materiaal weer opbouwen. Prachtig toch?” Tomas Wyns, expert klimaatbeleid van de Vrije Universiteit Brussel, wanhoopt niet. Volgens hem liggen de oplossingen voor de klimaatcrisis klaar. Nu alleen de politici nog meekrijgen.

Tomas Wyns. Beeld Tim Dirven
Tomas Wyns.Beeld Tim Dirven

Bij de koffie

8. De allerbeste én allerslechtste Netflix Original films

Ooit werd Netflix de doodgraver van de cinema genoemd door filmmakers als Steven Spielberg en Christopher Nolan. Die tijd is voorbij: nu de Netflix-film Roma tien Oscar-nominaties heeft binnengehaald, lijkt het erop dat Hollywood de streamingreus definitief in de armen heeft gesloten. Voor ons het ideale moment om de catalogus van Netflix Original Movies te doorploegen. Wat zijn de absolute aanraders? En om welke films zapt u maar beter in een grote boog heen?

9. U vreet ook weleens een pak koeken op in één avond? Dan hebben we de ultieme kijktip voor u

In DM ZAPT zet de tv-redactie van De Morgen de blik op oneindig. Deze week is Robin Broos aan de beurt. Vandaag: ‘Standaard koekhandel’ van Lukas Lelie.

Lukas Lelie en Lieven Scheire in de koekenrayon van de lokale supermarkt voor 'Standaard koekhandel'. Beeld RV
Lukas Lelie en Lieven Scheire in de koekenrayon van de lokale supermarkt voor 'Standaard koekhandel'.Beeld RV

10. De pogingen om de bosbrossers politiek te recupereren zijn hilarisch en doorzichtig tegelijk

“Hoe langer het duurt, hoe leuker ik het vind. De pogingen om de bosbrossers politiek te recupereren zijn hilarisch en doorzichtig tegelijk, maar de manier waarop zij daarmee omgaan is fantastisch”, schrijft columnist Mark Coenen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234