Zaterdag 10/04/2021

Het begrotingsrapport van Rekenhof: "Veel onzekerheden"

Premier Charles Michel Beeld Photo News
Premier Charles MichelBeeld Photo News

Het Rekenhof ziet nog een hele resem onzekerheden in het begrotingswerk van de regering-Michel, zeker naar het einde van de legislatuur. Vooral de taxshift blijft een zorgenkind, zo blijkt uit het 108 pagina's tellend begrotingsrapport. Maar ook bij de verhoging van de roerende voorheffing van 27 naar 30 procent zet het Rekenhof vraagtekens, net als bij de bijdragen van de energiesector en de opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude.

Het Rekenhof hekelde al meermaals de 'flou artistique' rond de taxshift. Dit keer is dat niet anders. "Hoewel deze beleidsmaatregelen budgettair ingrijpend zijn, bevat het meerjarenkader hierover geen enkele informatie. Daardoor kan de impact op de houdbaarheid op lange termijn van de overheidsfinanciën niet worden beoordeeld", klinkt het.

Bovendien voorziet de regering in 2020 nog een bijkomende "verdieping" van de taxshift. Welke financiële impact dat zal hebben, kon het Rekenhof nergens lezen. Maar ook los daarvan vreest het dat "wellicht bijkomende budgettaire inspanningen voor 2018 en 2019 nodig zijn bovenop deze die opgenomen zijn in de algemene toelichting". Lees: bovenop het structureel tekort van 4,04 miljard euro dat nu al geraamd is voor 2018 en dat van 4,95 miljard euro voor 2019. Bovendien komen er in 2020 nog een reeks militaire leveringen bij, zoals het transportvliegtuig A400M.

Het Rekenhof waarschuwt ook voor de verhoging van de roerende voorheffing naar 30 procent, die volgend jaar 345 miljoen euro moet opbrengen. De regering houdt echter geen rekening met een verdere daling van de rentetarieven en het wijzigend spaargedrag van de Belgen door die bodemtarieven. Een herhaling dreigt dus van het scenario van de verhoging naar 27 procent begin dit jaar. Die levert immers geen 178 miljoen extra op, maar slaat een gat van 287,5 miljoen euro.

Opvallend is voorts dat de regering 349 miljoen euro ontvangsten inschrijft omwille van de door de Europese Commissie geschrapte excess profit rulings, maar tegelijk in Europa juridisch strijd levert opdat de betrokken bedrijven dat geld niet zouden moeten terugbetalen. "De inschrijving van die ontvangst is dus voorbarig", luidt het.

Steeds weerkerend pijnpunt is ook de opbrengst van de strijd tegen fiscale fraude (175 miljoen euro). "Een recurrente moeilijkheid", noemt het Rekenhof die inschatting. Het Rekenhof wijst ook "nogmaals" op de onzekere inkomsten voor 2016 van de diamantentaks, de gereglementeerde en gespecialiseerde vastgoedbeleggingsfondsen, de deeleconomie, de verrekenprijzen, de btw op esthetische chirurgie en de fiscale regularisatie.

Tot slot waarschuwt het Rekenhof dat de bijdragen van de energiesector nog onzeker zijn. Voor de periode 2015-2017 moeten die 440 miljoen euro opleveren, maar de noodzakelijke wetten voor de inwerkingtreding ervan zijn nog steeds niet allemaal gestemd in het parlement.

undefined

Minister van Financiën Johan Van Overtveldt. Beeld BELGA
Minister van Financiën Johan Van Overtveldt.Beeld BELGA

Volgens minister Van Overtveldt doet de oppositie "aan stemmingmakerij door een zeer selectieve lezing van het rapport". "De volgende dagen is er meer dan ruimte genoeg voor besprekingen en debat hierover in de commissie Financiën. Laat ons daar het debat voeren en de voorgekauwde oneliners overstijgen", klinkt het in een reactie. Het kabinet Financiën merkt ook op dat het aantal pagina's dat het rapport besteedt aan de uitgaven veel groter is dan dat over de inkomsten. Ook daarover kan en moet het debat gevoerd worden, aldus het kabinet.

Van Overtveldt erkent tenslotte dat het geen geheim is dat er de komende jaren nog inspanningen nodig zijn om de begroting in evenwicht te krijgen. "Dat wordt ook bevestigd door het Rekenhof. Verder is het positief dat het Rekenhof ook stilstaat bij de buffer die wordt voorzien in 2017 om de systeemfout in de ramingen op te vangen."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234