Donderdag 26/11/2020

begroting

Het begrotingsakkoord dat er (nog) geen is: gevoelige dossiers op de lange baan geschoven

Vicepremier Kris Peeters (CD&V).Beeld Wouter Van Vooren

Er is eindelijk een akkoord over de federale begroting. Er is een principiële beslissing voor de fel bevochten meerwaardebelasting, klinkt het. Maar of die ook effectief ergens toe zal leiden, is lang niet zeker. "Er staat niéts op papier", klinkt het bij N-VA en Open Vld. Zondag spreekt premier Charles Michel zijn regeerverklaring uit in het parlement.

Er is een akkoord over de begroting voor volgend jaar en een reeks structurele hervormingen. Over de verlaging van de vennootschapsbelasting, de meerwaardeheffing en het mobiliseren van spaargeld wordt het werk de komende weken en maanden voortgezet. Lees: de coalitiepartners zijn het eens dat ze het vooralsnog niet eens zijn over deze thema's.

Alexander De Croo (Open Vld).Beeld Wouter Van Vooren

Er lijkt dan ook vooral beslist, nog even niets te beslissen. "Als je nadenkt over de fiscaliteit van mensen die beleggen in ondernemingen, dan mag je dat niet laten afhangen van een nachtelijk akkoord", verklaart Alexander De Croo daarover voor de camera's van VRT. "Daar komen vaak lelijke kindjes uit met heel wat problemen. Dus we hebben beslist goed de tijd te nemen dit te bestuderen."

Hij benadrukt het belang van zo'n grondige studieronde. "We willen geen verliezers, we willen niet dat sommige ondernemingen fors achteruit zouden gaan."

Kris Peeters (CD&V) verklaarde tegen de tv-camera's enkel dat er morgen om 11 uur een persconferentie zal zijn. Daarna maakte hij zich uit de voeten.

Non-stop onderhandelen

Het akkoord komt er na een dag van non-stop onderhandelen in de Lambermont. Om elf uur vanmorgen riep de premier eerst de Vlaamse vicepremiers samen in zijn ambtswoning. Tijdens die vergadering maakte hij duidelijk dat hij het beu is dat zij hun vetes uitvechten in de media. Discretie en engagement, dat moest er komen. Daarna schoven vicepremier Didier Reynders (MR) en financiënminister Johan Van Overtveldt (N-VA) aan. De premier kwam met een compromisvoorstel, waar de coalitiepartners de hele dag aan sleutelden.

Vaak ging het hard tegen hard, maar de wil bleef wel overeind om er samen uit te komen. "Er gaan nog steeds teksten over en weer", klonk het om tien uur 's avonds. "Dat is een goed teken. We gaan nu door tot het gaatje." Om halfelf kwam er dan witte rook uit de Lambermont. De premier heeft daarmee de eerste Europese deadline van 15 oktober gehaald om de begroting in te dienen en kan morgen naar het parlement voor zijn beleidsverklaring. 

Hét probleem is wel dat, te oordelen aan de interpretaties van het akkoord, de fundamentele tegenstellingen in de regering nog steeds niet zijn verdwenen. Of, zoals politicoloog Carl Devos tweette: "Akkoord om elkaars voorstel tegen te houden."

Agreement

Premier Michel maakte het akkoord als eerste zelf bekend via Twitter. "Agreement", klonk het kort.

"Moeilijke begrotingsonderhandelingen die tot een goed eind zijn gebracht", zo twittert vicepremier Kris Peeters (CD&V). "There's a crack in everything, that's how the light gets in", klonk het poëtisch, maar de grote vraag blijft wat CD&V nu precies heeft binnengehaald. De partij zette alles op alles om een meerwaardebelasting op aandelen erdoor te duwen.

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA).Beeld Wouter Van Vooren

Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon schrijft op Twitter blij te zijn met het akkoord: "Tevreden over akkoord begroting, flexibele arbeidsmarkt,extra concurrentiekracht en structurele hervormingen in sociale zekerheid."

Volgens minister van Financiën Johan Van Overtveldt (N-VA) worden de teksten voor een hervorming van de vennootschapsbelasting volop voorbereid, zo schrijft hij op Twitter. De speculatietaks wordt afgeschaft.

Bij minister Didier Reynders (MR) luidt de boodschap: "Akkoord over begroting en hervormingen: arbeidsmarkt, concurrentiekracht, e-commerce."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234