NieuwsDogecoin
Het begon als grap, nu is cryptomunt dogecoin tientallen miljarden waard
Het was bedoeld als parodie op andere cryptomunten. Maar de laatste drie dagen is de dogecoin, de digitale munt met de hondenkop, vervijfvoudigd in waarde. Inmiddels is de grap zo’n 45 miljard dollar waard.
De waarde van cryptomunten stijgt de laatste maanden in zijn algemeenheid snel. Zo verdubbelde dit jaar ook de waarde van de bitcoin, de grootste en bekendste cryptomunt, naar meer dan 60 duizend dollar per stuk. Grote bedrijven als Tesla staken er de laatste maanden geld in. Betaaldienst PayPal maakte het voor Amerikaanse klanten mogelijk om bij miljoenen online winkels te betalen met enkele cryptomunten. Maar de plotse, scherpe waardetoename van de dogecoin laat zich moeilijk verklaren.
Het verhaal van dogecoin is extra opvallend, omdat het allemaal met een grap begon. De oorsprong van de munt ligt in 2013, op het moment dat cryptomunten zoals bitcoin breder de aandacht beginnen te trekken. Op hetzelfde moment gaat er een meme, een internetgrap, veelvuldig rond: die van Doge, een hond die in gebroken Engels spreekt, meestal tegen zichzelf.
Puur voor de grap combineert programmeur Jackson Palmer de twee fenomenen als hij voor de grap op Twitter zet: ‘Ik investeer in dogecoin, ben er vrij zeker van dit de next big thing is.’ De tweet blijkt populair, en niet lang daarna wordt Palmer benaderd door programmeur Billy Markus. Hij wil Palmer helpen om van de grap een echte cryptomunt te maken, blikt hij terug op de Amerikaanse techwebsite CNET.
Idealen
Achter cryptomunten schuilen grote idealen: digitaal een nieuw financieel systeem optuigen, waarin tussenpersonen zoals banken overbodig zijn. Om dit veilig en betrouwbaar te kunnen doen, is een ingewikkeld systeem nodig, met een openbaar kasboek waarin transacties pas worden vastgelegd nadat een lange reeks aan elkaar gekoppelde computers ze heeft goedgekeurd.
Maar nu die technologie eenmaal bestaat, kan iedereen die er een beetje verstand van heeft zo een nieuwe cryptomunt de wereld in helpen. In het kielzog van de bitcoin, de bekendste en grootste cryptomunt, volgden dan ook een groot aantal andere munten. Dat betekent niet dat ze automatisch ook waarde hebben: de waarde van een digitale munt hangt volledig af van de waarde die mensen eraan toekennen.
En blijkbaar hebben mensen sinds kort een stuk meer geld over voor dogecoins. Begin dit jaar was één dogecoin minder dan 1 dollarcent waard. Mede na enkele tweets over de digitale munt van Elon Musk – die net had bekendgemaakt dat zijn bedrijf Tesla fors in bitcoins had geïnvesteerd – tikte de dogecoin in februari de 8 dollarcent aan. Deze week ging de koers ineens door het dak: vandaag werd de waarde van 40 dollarcent gepasseerd. Daarmee zijn de munten in totaal ongeveer 45 miljard dollar waard.
🎶 Who let the Doge out 🎶
— Elon Musk (@elonmusk) 7 februari 2021
De snelle koerswisselingen die cryptomunten kunnen vertonen, zijn vaak lastig te duiden, en dat geldt ook voor de huidige waardestijging van de dogecoin. Dat Elon Musk donderdag alweer aan de munt refereerde, zal allicht hebben geholpen.
Doge Barking at the Moon pic.twitter.com/QFB81D7zOL
— Elon Musk (@elonmusk) 15 april 2021
Woensdag debuteerde Coinbase, een marktplaats voor digitale munten, op de beurs. De waarde van de aandelen steeg al snel naar 85 miljard dollar, waarmee het in de top 100 van de waardevolste bedrijven in Amerika terechtkwam. Analisten zien in die beursgang een keerpunt voor de cryptomunt: bitcoins en aanverwanten worden volwassen en hebben een plek gevonden in de gevestigde financiële wereld. Toch waarschuwde het bedrijf ook zelf, bij de beursgang: de koers van cryptomunten is zeer volatiel en zou dus zo weer kunnen instorten.