Donderdag 09/02/2023

Het beest zit vijf maanden lang in A

Vijf maanden lang zet Antwerpen het dier centraal in het kleurrijke stadsfestival O Dierbaar Antwerpen. Aanleiding is de afronding van de jarenlange werken aan de noord-zuidverbinding, het Centraal station en het Astridplein, en de ambitieuze uitbreidingsplannen van de Zoo. door Eric Rinckhout

Antwerpen l Het stadsfestival wil vanaf 5 mei dieper ingaan op de verbondenheid tussen mens en dier, zeker in de schijnbaar dieronvriendelijke omgeving van de stad. Knuffelbeesten en troeteldieren, vreemde vogels en stadsmussen, alles komt aan bod.

Antwerpen heeft iets met olifanten. Vorig jaar liep de stad storm voor de olifanten van de Franse straattheatergroep Royal de Luxe, terwijl de Indische olifanten al zeer lang een hoofdattractievan de Zoo zijn. "Bovendien wandelde in 1563 al een olifant uit Portugal door de straten van Antwerpen", voegt schepen van Cultuur Philip Heylen (CD&V) toe. Een van de blikvangers van het festival wordt dan ook de negenkoppige olifantenfamilie die de voorbije zomer op het strand van De Panne te bewonderen was. De houten sculpturen van de Zuid-Afrikaanse kunstenaar Andries Botha zijn aangekocht door de Antwerpse Zoo en zullen vanaf 5 mei over de kuierzone van het Astridplein de dierentuin binnenwandelen.

Aan datzelfde Centraal station verrijst in juli en augustus Paloma, een prachtige duiventil waar, in navolging van de succesrijke Verhalenbazaar uit 2006, voorbijgangers terechtkunnen met hun mooiste en bijzonderste verhalen over dieren. Een duivenmelker in grijze stofjas komt dagelijks de duifjes voeren.

Bij de expo's valt Het rariteitenkabinet van de Zoo op (vanaf 5 mei in de oude melkerij van de dierentuin). De curatoren zijn gaan grasduinen in het verleden en de verborgen schatten van de Zoo. Ze presenteren opgezette dieren, oude films en foto's, vlinders, schilderijen en dagboeken van expedities naar Afrika. De dieren zijn hetzelfde gebleven, maar de Zoo is ingrijpend veranderd. In de kiosk van de dierentuin brengt MartHa!tentatief in juli en augustus De zoölogie - het gebrul van een stad, een hilarische voorstelling gebaseerd op verhalen van dierenverzorgers en dierentuinbezoekers.

Er is meer. Museum Plantin-Moretus ging op zoek naar wonderlycke dieren in de eigen 'beestige' verzameling en toont het 'been van reus Antigoon' (een walvissenbot). De Stadsbibliotheek biedt met fauna- en floraboeken een overzicht van de zoölogische wetenschap en zet hedendaagse kunstenaars, onder wie Koen Broucke, aan het werk. En het Rockoxhuis vroeg jeugdschrijvers en -illustratoren om zich te laten inspireren door het dier in de kunst. Dierenfilms, een documentaire over het in Japan waanzinnig populaire verhaal Dog of Flanders over Nello en zijn hond Patrasche, kinderateliers, lezingen en natuurwandelingen staan voorts op het programma.

Het festival, een samenwerking van Antwerpen Open, de Stedelijke Musea en de Zoo, wil een ruim binnen- en buitenlands publiek aantrekken. Vlaams minister Bourgeois steunt het project met 250.000 euro subsidies uit de pot van toerisme, de stad Antwerpen draagt ongeveer 150.000 euro bij.

Op zondag 6 mei wordt het festivalop gang geblazen door dj's, fanfares, bigbands en een kamerorkest met onder meer DJ Grazzhoppa en Naft van Think of One, in het Centraal station, de Zoo, Rockoxhuis en Plantin-Moretusmuseum.

Helaas dreigt de NMBS een domper op de feestvreugde te zetten door uitgerekend vanaf mei opnieuw met werken op het pas voltooide Astridplein te beginnen (DM 28/3). Deze keer gaat het om de restauratie van de stationsgevel en de reconstructie van enkele torentjes boven op de spoorwegkathedraal. De werkzaamheden zullen twee jaar duren. "Ik heb uiteraard niets tegen deze werken, maar de timing is wel heel ongelukkig", zegt schepen Heylen. Een kraan en een werfkeet, die aan de ingang van de Zoo zouden komen, worden alvast verplaatst. "Het zou ook een heel verschil maken als de werken van mei naar augustus worden verschoven", zegt de cultuurschepen nog. Morgen licht de NMBS zijn plannen en voorstellen toe aan het college van burgemeester en schepenen van Antwerpen.

O Dierbaar Antwerpen van 5 mei tot 30 september. Voorverkoop vanaf vandaag: www.odierbaarantwerpen.be, 03/232.01.03 en Toerisme Antwerpen, Grote Markt 13.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234