Woensdag 30/09/2020

Standpunt

Het beeld van Europa als goedaardige, beschermende reus ligt aan diggelen

Angela Merkel op een uitzonderlijke eurotop over de Griekse schuldencrisis.Beeld PHOTO_NEWS

Yves Desmet is commentator bij De Morgen.

We kunnen weer even voort, nu de Grieken hebben toegestemd hun gifdrank te nemen en de rest van Europa daar moe maar zegezeker mee instemt. Het is een illusie te denken dat we nu ook veel verder zijn met een structurele oplossing op termijn: hooguit is er wat tijd gekocht voor de volgende confrontatie tussen haviken en duiven opdaagt en de grexit nogmaals op de agenda komt.

Wat de overwinnaars van een strijd die eerder ideologisch dan pragmatisch was echter vergeten, is de collateral damage die ze hebben aangericht.

De Franse toponderhandelaar die zich tijdens de dramatische nacht in Brussel liet ontvallen dat "het de derde keer in een eeuw is dat Duitsland Europa vernietigt", overdreef, maar had niet helemaal ongelijk.

Yves Desmet.Beeld Bob Van Mol

Een volledige generatie die is opgegroeid in het besef dat Europa een politiek-economische garantie was op vrede, vooruitgang, samenwerking en solidariteit, begint aan Europa te twijfelen. Een constructie die mankementen vertoonde, zeker, en nooit een even grote sociale dimensie kon koppelen aan de mate waarin ze vrijhandel en vrij verkeer van goederen en diensten kon realiseren.

Maar tegelijk een unie die ieder die jonger is dan 65 heeft laten opgroeien zonder oorlog, in een nooit eerder gekende periode waarin welvaart constant steeg en iedereen ouder en gezonder werd.

Dat beeld van Europa als uiteindelijke goedaardige en beschermende reus ligt aan diggelen. Het Europa van vandaag is dat van de schuldeisers, niet langer dat van de schuldenaars. Dat van de top 1 procent, de elites en de banken, wier lobbymachines zoveel sterker en zwaarder wegen dan die van de gewone Griek, die nu de rekening moet betalen voor bestuurlijke onkunde van vorige generaties politici, en grootschalig fiscaal ontduikgedrag van een toplaag die inmiddels met haar kapitaal het land al lang is ontvlucht.

Natuurlijk moet Griekenland inspanningen leveren, maar in één week een nooit vertoond en zeer ideologisch besparingsprogramma slikken, door de strot geduwd door mensen als Johan Van Overtveldt (N-VA), die na een klein jaar ministerschap nog zelfs geen begin van een ontwerp van een plan heeft over hoe een al bij al bescheiden tax shift er zou kunnen uitzien: het is meer dan straf te noemen.

Als de leidende politieke klasse van dit continent zonder verpinken uitsluitend de kant kiest van de elites en de vermogenden, dan hoeft men niet verbaasd te zijn wanneer het Europese ideaal, waarvoor Robert Schuman, Jean Monnet, Jacques Delors, Karel Van Miert, Jean-Luc Dehaene en vele anderen het beste van zichzelf hebben gegeven, door de Europese bevolking meer en meer zal worden uitgespuwd.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234