Dinsdag 17/05/2022

straatblog

Het Babylon aan de Zenne

null Beeld aubry cornelis
Beeld aubry cornelis

Aubry Cornelis studeerde Communicatiewetenschappen aan de Vrije Universiteit Brussel. Woont (opnieuw) in datzelfde Brussel. Lag ooit vier dagen in coma. Won in 2012 een niet meer zo druk bekeken tv-quiz. Put uit al deze - en vele andere - ervaringen inspiratie.

OPINIE

Brussel en de Bijbel, dat komt zo goed als altijd neer op Sodom en Gomorra. De hoofdstad als een oord van zonde en verderf - voorafgegaan door niet eens zo heel veel hedonistisch plezier. Ofschoon aan die perceptie toch evenveel mangelt als aan de zoneverdediging bij tweedeklasser Brussels, is het sisyphusarbeid ze te proberen keren. Laten we daarom dat gebed overslaan, en het Heilige Boek openslaan daar waar het begint: bij de Genesis, en meer bepaald het verhaal van de Toren van Babel.

Op het risico af meer onderlegde exegeten te beledigen met de heidense gaten in mijn Bijbelkennis, gaat het ongeveer als volgt: na de Grote Zondvloed streken de nazaten van Noah eensgezind in het land Shinar neer, waar ze besloten een stad te bouwen. En in die stad, een toren die tot in de hemel zou reiken - het klassieke fallussymbool.

Maar de man in de hemel, door christenen doorgaans betiteld als 'god', vond dat geen puik plan. Want één taal en één volk, dat kon alleen maar leiden tot onbegrensde samenwerking, en dus tot een mensheid die zichzelf verheft tot god. Niet meteen waar een monopolistische deïst op zit te wachten. Daarom graaide zijn klauw door het wolkendek heen, en, alsof hij een wesp verjoeg uit een potje aardbeienconfituur, verspreidde hij de mensen over de gehele aarde en zorgde in diezelfde handomdraai ook voor wat wij tegenwoordig kennen als de 'Babylonische spraakverwarring'. Voorwaar, ik zeg u, god was iemand met een behoorlijk eigenzinnige visie op wat wij tegenwoordig kennen als 'communautaire thema's'.

Nu, zoveel jaren later, hebben de weggeslingerde mensen hun weg teruggevonden naar elkaar. Brussel is het nieuwe Shinar. Waarmee ik niet wil gezegd hebben dat het Berlaymont-gebouw de nieuwe Toren van Babel is. Want één van taal zijn we hier allesbehalve. En we twijfelen er zelfs nog aan of dat een verrijking of een verarming is. En moeten er pogingen worden ondernomen om te knutselen aan een gemeenschappelijk communicatieplatform, of net niet? En welk platform dat dan moet zijn, dat staat ook geeneens in de Bijbel - noch in de Koran.

Feit blijft dat je niet anders dan de wenkbrauwen kan fronsen en diep ernstig piekeren over de Brusselse paradox. Alle troeven van een wereldstad, en alle miserie van de wereld. Dat alles op een oppervlakte die mensen doet twijfelen aan het verschil tussen verstikking en verbondenheid.

In de slipstream van het diepe nadenken viel mijn oog deze week op een nieuwsbericht over Actiris, de Brusselse tegenhanger van het Vlaamse VDAB en de Waalse Forem. Actiris lanceerde namelijk de website www.brulingua.be. Brulingua is een gratis online applicatie die Brusselse werklozen helpt hun - in deze Babylonische context - talenkennis bij te spijkeren. Het gebrek aan die kennis is inderdaad geen drempel, maar een heus struikelblok voor de arbeidsmarkt in de hoofdstad. Het neemt niets weg van het grotere integratiedebat, laat staan van het institutionele debat. Maar het zou een mooi begin zijn moesten vele mensen zich vol vuur op de Brulingua-webstek storten.

Want taal en cultuur, dat valt niet samen, maar ze vullen elkaar wel aan. Maak daar gerust talen en culturen van - meervoud dus. We hebben de hand van god niet nodig om te verdelen en te verenigen. Laten we ons op een eigentijdse manier boven het wolkendek hijsen, zodat we kunnen staren naar de wereld vanuit het Babylon aan de Zenne.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234