Zondag 27/11/2022

Het Andere Boek herontdekt zichzelf

Opgestuwd in de vaart van het antiglobalisme

Antwerpen / Eigen berichtgeving

Jeroen de Preter

Tot enkele maanden geleden was het voortbestaan van Het Andere Boek in gevaar. Het auteurs- en boekenfestival voor een 'progressief' en literatuurminnend publiek had de afgelopen jaren te lijden onder stagnerende tot dalende bezoekersaantallen, een gebrek aan enthousiasme bij de standhouders, een belegen imago en een grote Boekenbeurs die meer en meer in dezelfde vijver viste. Na de nodige zelfbevraging besloot het organiserend comité om door te gaan, in het volste besef dat een nieuw elan een absolute noodzaak was. Geholpen door de brand van de Antwerpse Stadsfeestzaal, die uitwijken naar een andere locatie noodzakelijk maakte, kreeg Het Andere Boek voor zijn vijfentwintigste verjaardag alvast een nieuwe locatie cadeau. De nabijgelegen Plantijn Hogeschool bleek het afgelopen weekend een aanzienlijke verbetering: meer plaats, meer licht en meer lucht... De minstens 6.000 bezoekers (zeker 1.000 meer dan vorig jaar) hoorde je er niet over zeuren.

Dat Het Andere Boek al snel een nieuwe haven vond, is in de eerste plaats de verdienste van Hugo Giebens, leraar aan de Hogeschool en sinds dit jaar woordvoerder van het boekenfestival. Als medeorganisator van het eerste uur kan zijn tevredenheid over deze editie niet op. "Vooral het auteursfestival is er sterk op vooruitgegaan. We hebben nu vijf zalen, dat zijn er drie meer dan vroeger. Dat die zalen ook een voor een volliepen, is voor ons een grote stimulans. Over de nieuwe locatie hoor ik verder niets dan goeds. Schrijft u alstublieft op dat de samenwerking met de Hogeschool gesmeerd verliep. (lacht) Wij zouden hier volgend jaar maar wat graag terugkomen."

Helemaal vlekkeloos verliep de organisatie evenwel niet. Een microfoon was in sommige auditoria geen overbodige luxe geweest en ook wat bewegwijzering betreft zat het nog niet helemaal snor. "De organisatorische foutjes zijn kinderziektes", verklaart Giebens, "waar we volgend jaar zeker korte metten mee maken. Maar vergeet niet dat wij geen professionals zijn. Het Andere Boek komt voor honderd procent tot stand dankzij vrijwilligerswerk."

Een heikel punt blijft voorlopig de leeftijd van het publiek. "Wij noemen Het Andere Boek wel eens de fuif van de mei 68'ers die niet meer dansen", aldus Giebens. "Een grapje waarin natuurlijk ook een kern van waarheid schuilt. De leeftijdsgroep tussen 20 en 30 is hier nagenoeg afwezig. Misschien omdat die generatie geen dingen van langere adem meer leest? Ik probeer mijn studenten warm te maken voor het festival, maar meer dan twee of drie zijn er nog nooit komen opdagen. Ik heb wel de indruk dat ons publiek verruimd is. Als je dit al meer dan twintig jaar mee organiseert, ken je na verloop van tijd zowat alle bezoekers. Dit jaar heb ik opvallend veel nieuwe gezichten gezien. (grinnikt) Wij zijn dus veroordeeld om verder te doen."

Een mogelijke verklaring voor de hernieuwde belangstelling is het succes van de antiglobaliseringsbeweging, een fenomeen waar de traditionele protestbewegingen hun wagonnetje kennelijk maar al te graag aan vasthaken. Zo pakte het onvermoeibare Solidair dit weekend uit met een antiglobaliseringsspecial, en kon je bij zowat elke stand wel terecht voor een brochure of boek over het onderwerp. Nieuwere bewegingen, zoals Attack of Indymedia, ontbraken echter op het appèl. "Dat is uiteraard erg jammer", zegt Giebens. "Probleem is dat die nieuwere protestbewegingen meestal op het net publiceren. Het Andere Boek blijft hoe dan ook een festival voor het betere boek. Wat niet wil zeggen dat wij ze er niet bij willen. Als we geen aansluiting zoeken, zou het hier over vijf jaar wel eens afgelopen kunnen zijn."

De vijfentwintigste editie van Het Andere Boek werd gekenmerkt door nog een andere innovatie. Anders dan vroeger hadden de grote uitgeverijen geen eigen stand. De boekenverkoop werd uitbesteed aan enkele onafhankelijke boekhandels uit Antwerpen en wijde omgeving. "Een opsteker die we meer dan ooit konden gebruiken", aldus Edith Aerts achter de onophoudelijk rinkelende kassa van De Groene Waterman. De omzet na anderhalve dag Het Andere Boek ligt volgens haar "nog net iets lager" dan de omzet die tijdens de tien dagen van de grote Boekenbeurs wordt gerealiseerd. Vooral het auteursfestival blijkt een grote invloed te hebben op de verkoop. De bestverkochte boeken van het afgelopen weekend zijn volgens Edith Aerts "alle boeken van auteurs die hier optreden, met het boek over antiglobalisme van Dirk Barrez als de grote uitschieter".

Het Andere Boek, de 'fuif van de mei 68'ers die niet meer dansen', is op zoek naar een jong publiek

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234