Zaterdag 21/05/2022

Verkeersveiligheid

"Het alcoholslot is een lapmiddel"

Positief blazen bij een alcoholcontrole kan binnenkort zwaardere gevolgen hebben, zoals de verplichte installatie van een alcoholslot in de wagen. Beeld Bob Van Mol
Positief blazen bij een alcoholcontrole kan binnenkort zwaardere gevolgen hebben, zoals de verplichte installatie van een alcoholslot in de wagen.Beeld Bob Van Mol

"Een alcoholslot is de zoveelste losse flodder tegen onverantwoord rijden", zegt politierechter Peter D'Hondt over het wetsvoorstel van de federale minister van Mobiliteit. "Als iemand verslaafd is, moet je hem ongeschikt verklaren om te rijden tot hij weer clean is."

JM

Het hing al een hele tijd in de lucht, maar nu heeft minister van Mobiliteit François Bellot (MR) een wetsvoorstel klaar waarmee hij het alcoholslot effectief wil invoeren. Het zou van toepassing zijn op bestuurders die betrapt worden met meer dan 1,8 promille alcohol in het bloed. Een volwassen man moet daarvoor minstens twaalf pinten gedronken hebben in drie uur tijd. Dat is al stevig doorzakken.

De Waalse excellentie wil dat rechters het slot ook opleggen aan elke chauffeur die voor de tweede keer voor de politierechter moet verschijnen wegens rijden onder invloed. Ook bestuurders die een ongeval veroorzaakten nadat ze te veel gedronken hadden, zouden als bijkomende straf een alcoholslot moeten laten installeren in hun auto.

De maximale duur van het slot zou 5 jaar zijn. De kosten om de elektronische meter met blaaskop in het startmechanisme van de auto te bouwen (zie kader), bedragen momenteel 3.000 euro. De veroordeelde zal daarvoor moeten opdraaien. Alle politierechters in ons land kunnen nu al een alcoholslot opleggen als ze dat zinvol achten, maar een echt succes was het tot nu toe niet. Amper 29 Belgische chauffeurs kregen die straf, terwijl sind januari 2015 een kleine 20.000 bestuurders een rijverbod kregen omdat ze te veel gedronken hadden.

Het slot komt overgewaaid uit de VS, Canada en Australië, waar het al jaren op grote schaal wordt verplicht bij chauffeurs die betrapt werden. In Europa wordt het alleen in Zweden frequent gebruikt. Daar moeten chauffeurs van tax's, bussen en vrachtwagens ook telkens blazen alvorens ze met passagiers kunnen vertrekken.

Papieren tijger

De nieuwe wet mag dan goed bedoeld zijn, de ervaren politierechter Peter D'Hondt zit er niet op te wachten. "Ik ben een koele minnaar van het alcoholslot, en dat is nog zacht uitgedrukt", zegt hij. "Wie niet zeker is dat hij veilig met de auto kan rijden zonder alcoholslot, heeft een groot probleem. Uit mijn praktijkervaring weet ik dat die mensen verslaafd zijn. De verkeerswet verplicht ons om zulke chauffeurs lichamelijk en psychisch ongeschikt te verklaren. We hebben geen andere keuze. Het alcoholslot is zeker geen wettig alternatief. Volgens bijlage 6 van het rijbewijs kan die verslaafde pas zijn rijbewijs herwinnen nadat hij medisch bewezen heeft dat hij minstens zes maanden volledig afgekickt is."

De rechtbank kan het alcoholslot enkel opleggen in de auto waarmee de veroordeelde gewoonlijk rijdt. Normaal gezien is de auto zijn eigendom, maar het kan ook in een geleasde auto of bedrijfswagen.

"Het alcoholslot is niet meer dan een lapmiddel, een technologisch snufje waarmee je de onverantwoorde chauffeur eigenlijk niet helpt", vervolgt D'Hondt. "In het beste geval kun je vermijden dat hij zijn wagen nog aan de praat krijgt als hij te diep in het glas gekeken heeft. Chauffeurs die toch willen drinken én sturen, vinden wel een oplossing. Ze rijden dan met de auto van hun vrouw of van een vriend. Dat valt niet te controleren.

"Ik heb het nog nooit opgelegd, omdat ik er niet in geloof. Het is een dure maatregel die het probleem van de chauffeur niet bij de wortel aanpakt. Ik wil dat hij/zij inziet dat drinken en rijden niet kan. Daarom is het veel zinvoller om iemand tijdelijk ongeschikt te verklaren. Hij is dan verplicht om helemaal clean te worden alvorens nieuwe examens te mogen afleggen. Dat is een ingrijpende maatregel, maar ik stel vast dat het bij de meesten wél helpt. Het alcoholslot is een papieren tijger. De enigen die er beter van worden, zijn de fabrikanten van die sloten."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234