Woensdag 21/10/2020

Opinie

Het afschaffen van de provincies is slechts een schaamlap voor platte besparingsoperaties

Vlaams Minister-President, Geert Bourgeois (N-VA) tijdens een persconferentie van de Vlaamse regering op 17 juli.Beeld BELGA

Ludwig Vandenhove (sp.a) is gedeputeerde voor de provincie Limburg.

Wie kan er tegen een efficiënt(er) bestuur zijn: minder bestuursniveaus, transparant en een goede dienstverlening, waar de burger zo weinig mogelijk belastingen voor betaalt? Zo verkoopt de Vlaamse regering de geleidelijke afschaffing van de provincies vandaag. Het zou de N-VA en zijn coalitiegenoten vooral te doen zijn om het besparen op overbodige diensten en postjes. En om het versterken van de democratie. In werkelijkheid gaat het om besparingspolitiek, en om de afschaffing van een symbool van het oude Franstalige bezetters van onze contreien: les provinces. Of ons bestuur er beter en democratischer van wordt, is helemaal niet de kwestie. Of mensen er beter van worden, al helemaal niet.

Nu doen de provincies goed werk op tal van gebieden zoals welzijn, cultuur, sport, jeugd, milieubescherming, bejaarden-of gehandicaptensector en sociaal-artistiek werk. Mensen en bedrijven maken dankbaar en goed gebruik van de diensten die de provincie levert. Wat gaat er gebeuren met al die diensten als de provincies op droog zaad gezet worden? Worden die middelen gewoon weg gesaneerd? Worden ze in de grote pot van de Vlaamse overheid gegooid, die er verdere besparingen mee kan realiseren? Worden de diensten afgeslankt en bij de Vlaamse overheid gevoegd? Of gewoon afgeschaft?

Ludwig Vandenhove.Beeld BELGA

Het lijkt erop dat de afschaffing van de provincies niet gebeurt om de mensen en bedrijven betere diensten te verschaffen, maar om uitvoering te geven aan de ideologie van besparingen en een kleine staat. En aan de nationalistische ideologie van een Vlaamse staat die alleen nog gemeenten onder zich duldt.

Maar dat is niet alles. Het doodknijpen van de provincies gebeurt ook in naam van democratie en transparantie. De provincies zouden duistere en ondemocratische organisaties zijn, en alleen de gemeenten en de Vlaamse overheid zouden democratische garanties kunnen bieden.

Als de N-VA en haar coalitiegenoten democratie en transparantie echt zo belangrijk vinden, als zij echt wil dat de mensen precies zien en weten wat er op lokaal vlak uitgespookt wordt met hun belastingen, en als zij echt willen dat de mensen daar zoveel mogelijk invloed op hebben, waarom doen zij dan niets tegen het oerwoud van intercommunales dat tussen de gemeenten en de Vlaamse overheid zweeft?

2.200 bovenlokale en intercommunale structuren bestaan er in ons kleine Vlaamse land. Onverkozen structuren over wiens beslissingen niemand bericht in de pers. Onverkozen structuren met een veelvoud van postjes. De enige vijf bovengemeentelijke structuren met een rechtstreeks verkozen bestuursorgaan zijn de provincies.

Als je hen eerst fijnmaalt en vervolgens afschaft zijn er alleen nog de ondemocratische en ontransparante intercommunales over om de zaken te regelen die verder reiken dan het gemeentelijke niveau, maar plaatselijker zijn dan het Vlaamse. Gemeentes die op een grotere schaal samenwerken zijn er immers nog steeds niet.

Het feit dat de Vlaamse regering geen plannen heeft om het intercommunale niveau aan te pakken, laat zien dat hun argument voor het afschaffen van de provincies - democratie- en transparantie - slechts de schaamlap is voor een platte besparingsoperaties. Een besparingsoperatie die de burgers en ondernemingen zal beroven van de talrijke goede diensten die nu door het democratisch verkozen provinciale niveau geleverd worden. Erg efficiënt is dat ook niet.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234