Dinsdag 31/01/2023

Dossier dokterslonen

Het abc van de dokterslonen

null Beeld Eleni Debo
Beeld Eleni Debo

De Morgen onderzocht de gemiddelde inkomens van onze dokters. Om u vlot door alle artikels te helpen, geven we hieronder een overzicht van de medische woordenschat.

Redactie

A:

AZ: Algemeen ziekenhuis. Een AZ ontvangt dag en nacht patiënten voor medische, gespecialiseerde hulp. Er moeten minstens 150 erkende bedden zijn en een dienst voor chirurgische activiteit en inwendige geneeskunde.

Afdrachten: Het deel van hun inkomsten dat artsen, die in een ziekenhuis werken, moeten afdragen aan dat ziekenhuis. De afdrachten dienen om allerhande kosten te betalen, zoals de toestellen die de artsen gebruiken, de lokalen die ze huren of hun secretariaat en verpleegkundigen. De afdrachten verschillen nogal sterk van ziekenhuis tot ziekenhuis en van specialisme tot specialisme.

Ambulant: Zorg die de patiënt krijgt zonder dat hij of zij in een ziekenhuis opgenomen is. Ambulante zorg kan zowel binnen als buiten het ziekenhuis plaatsvinden. Een consultatie is een voorbeeld van ambulante zorg.

Anesthesist: Een medisch specialist die verantwoordelijk is voor de verdoving van patiënten bij een operatie of pijnlijke ingreep.

Anatoom-patholoog: Een medisch specialist die de structuur van organen en weefsels onderzoekt op ziektes, via biopsies. Een anapatholoog werkt in een laboratorium en houdt zich voornamelijk bezig met weefsel-gebaseerde kankerdiagnostiek.

Associaties: Structuren waarin artsen zich verenigingen, meestal binnen eenzelfde specialisme en ziekenhuis. De bedoeling is om samen een sterkere onderhandelingspositie te bekomen tegenover de ziekenhuisdirectie.

B:

BFM: Budget van Financiële Middelen. Dat zijn de financiële middelen die de ziekenhuizen krijgen van de federale overheid. Dit dekt (een deel van) de algemene werking van het ziekenhuis, zoals hun hotelfunctie, de verpleegkundige zorg, de investeringen in medische apparatuur, de kost van de ziekenhuisapotheek… Onderzoek heeft al meermaals uitgewezen dat deze middelen niet volstaan om de kosten te dekken.

BVAS: Belgische Vereniging van Artsensyndicaten. De BVAS verdedigt de belangen van alle artsen, voornamelijk ziekenhuisspecialisten.

null Beeld AFP
Beeld AFP

C:

Cardiochirurg: Hartchirurg

Cardioloog: Arts die zich bezighoudt met de diagnose en behandeling van ziektes aan het hart. Een cardioloog doet klinische en technische onderzoeken, zoals een fietsproef of een electrocardiogram, maar geen hartoperaties.

D:

Dermatoloog: Huidspecialist

Domus Medica: Huisartsenvakbond

E:

Endocrinoloog: Arts die ziektes in de endocriene klieren behandelt. Dat zijn klieren die hormonen afscheiden, zoals de schildklier, de bijnieren en de hypofyse. Endocrinologen behandelen bijvoorbeeld diabetes, obesitas en groeistoornissen.

Ereloonsupplement: Een bedrag dat een arts mag vragen bovenop zijn of haar honorarium. Artsen mogen alleen supplementen vragen als een patiënt ervoor kiest om in een eenpersoonskamer te liggen.

G:

Gastro-enteroloog: Arts die ziektes in het maagdarmkanaal onderzoekt en behandelt.

Geconventioneerd: Artsen die zich aan de officieel afgesproken tarieven houden. In ruil krijgen ze enkele sociale voordelen. Niet-geconventioneerde artsen kunnen voor ambulante zorg hogere tarieven vragen als ze dat wensen.

Geriater: Een arts gespecialiseerd in medische aandoeningen bij oudere patiënten.

GIBBIS: Werkgeverskoepel van de private gezondheidsinstellingen van het Brussels Gewest. De Europaziekenhuizen, C.H.I.R.E.C. en Algemene Kliniek Sint-Jan in Brussel vallen onder dit ziekenhuisnetwerk.

Gynaecoloog: Arts die zich bezighoudt met de organen en ziektes die specifiek zijn voor de vrouw.

null Beeld BELGAIMAGE
Beeld BELGAIMAGE

H:

Hematoloog: Medisch specialist die zich bezighoudt met ziektes in het bloed en in de bloedvormende weefsels, zoals de lymfeklieren.

Honorarium (ereloon): De vergoeding die een arts krijgt voor het uitvoeren van een bepaalde ingreep. Het bedrag van deze vergoeding is vastgelegd in de nomenclatuur. Het honorarium wordt uitbetaald door het Riziv.

Hospitalisatieverzekering: Een aanvullende verzekering die kosten van een hospitalisatie, die niet gedekt zijn door de ziekteverzekering, terugbetaalt.

null Beeld ANP XTRA
Beeld ANP XTRA

I:

Interne geneeskunde: Medisch specialisme dat zich bezighoudt met ziektes in de inwendige organen. Heel wat specialisten vallen onder de interne geneeskunde, zoals oncologen, pneumologen, gastro-enterologen, reumatologen en nefrologen.

IMA: InterMutualistisch Agentschap, het agentschap dat door de ziekenfondsen verzamelde gegevens analyseert en er informatie over verstrekt.

IRIS: Brusselse ziekenhuiskoepel van de Brusselse openbare en universitaire ziekenhuizen.

K:

KCE: Federaal Kenniscentrum voor de gezondheidszorg. Centrum dat met analyses en wetenschappelijke studies de beleidsmakers adviseert bij het nemen van beslissingen in het domein van de gezondheidszorg en de ziekteverzekering.

Klinisch bioloog: Medisch specialist die laboratoriumtesten uitvoert op bloed, urine, stoelgang, sperma en speeksel. Een klinisch bioloog kan zowel een arts als apotheker zijn.

M:

MAHA: Model for Automatic Hospital Analyses. Een jaarlijkse analyse door de bank Belfius van de financiële situaties van alle algemene ziekenhuizen.

Medicomut: De Nationale Commissie Geneesheren-Ziekenfondsen. Daarin zitten vertegenwoordigers van artsen en ziekenfondsen. Binnen de Medicomut worden afspraken gemaakt over de honoraria, de kostprijs van medische verstrekkingen en de daaraan gekoppelde terugbetalingstarieven.

Medisch geneticus: Arts die zich bezighoudt met genetisch onderzoek naar erfelijke aandoeningen. De arts werkt dikwijls in een labo, zoals klinische biologie.

N:

Nomenclatuur: Lijst van medische prestaties met telkens de vergoeding die een arts daarvoor mag vragen.

Nefroloog: Nierspecialist

Neurochirurg: Arts die operaties doet aan de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen.

Neuroloog: Arts die ziektes in de hersenen, het ruggenmerg en de zenuwen opspoort en behandelt. Een neuroloog doet klinische en technische onderzoeken, zoals een eeg, maar geen hersenoperaties.

Nucleaire geneeskunde: Medisch specialisme dat ziektes opspoort via het toedienen van radioactieve suikers.

null Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden
Beeld Hollandse Hoogte / Koen Verheijden

O:

Oftalmoloog: Oogarts

Oncoloog: Arts die gespecialiseerd is in de behandeling van kanker.

Orthopedist: Arts die zich richt op de behandeling en begeleiding van mensen die klachten hebben aan het steun- en bewegingsapparaat.

P:

Pediater: Kinderarts

Pneumoloog: Longspecialist

Psychiater: Medisch specialist die zich bezighoudt met psychische aandoeningen.

R:

Radioloog: Arts die ziektes opspoort via röntgenfoto’s, echografie, MRI en andere vormen van medische beeldvorming. Een radioloog stelt diagnoses, maar behandelt de ziekte zelf niet.

Riziv: Rijksinstuut voor Ziekte en Invaliditeitsverzekering. Het Riziv organiseert, beheert en controleert de verplichte verzekering.

Remgeld: Het deel van de factuur dat de patiënt, na tussenkomst van het ziekenfonds, nog zelf moet betalen.

Reumatoloog: Arts die ziektes aan de gewrichten en botten behandelt.

null Beeld BSIP
Beeld BSIP

S:

Stomatoloog: Medisch specialist die kleine chirurgische ingrepen doet aan de tanden en het kaakbeen. Een stomatoloog heeft zowel de opleiding voor tandarts als die voor geneesheer gevolgd.

T:

Tariefakkoorden: Een set afspraken tussen zorgverstrekkers en ziekenfondsen over de te vragen tarieven. Dergelijke afspraken worden gemaakt in de Medicomut.

U:

Uroloog: Medisch specialist die zich bezighoudt met de behandeling van problemen aan de nieren, urinewegen en mannelijke geslachtsorganen.

UZ: Universitair Ziekenhuis

V:

Verplichte ziekteverzekering: Dat is een onderdeel van de sociale zekerheid. Elke Belg ouder dan 25 moet aangesloten zijn bij een ziekenfonds naar keuze of bij de Hulpkas voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering. De ziekteverzekering komt tegemoet in de medische kosten, bijvoorbeeld bij een bezoek aan de huisarts of een specialist.

Z:

Zorgnet-Icuro: Netwerk van de Vlaamse algemene ziekenhuizen, de geestelijke gezondheidszorg en ouderenzorg. De ziekenhuiskoepel verdedigt de belangen van de Vlaamse AZ’s en hun werknemers.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234