Maandag 27/06/2022

Het ABC van de Belpop

Een tweede kans op een eerste indruk? Die krijg je nooit. Een groepsnaam kies je dus beter met verstand. Dat het een proces van vallen en opstaan betreft, bewijzen onderstaande groepen in deze lijst. Spoiler alert: omdat X-Legged Sally al twintig jaar niets meer betekent, en we te beroerd waren om interessante groepen met een U of Q te zoeken, krijgt u het niet-zo-volledige ABC van de Belpop. gunter van assche

Amatorski

Geen toeval dat Amatorski een patent heeft op beeldige muziek. Met een bandnaam die aan Amator, een film van Krzysztof Kieslowski is ontleend, is dat niet eens half zo vreemd. Zo schreef de groep rond Inne Eysermans de muziek bij Badpakje 46, een gelauwerde kortfilm van Wannes Destoop. Die laatste wilde in zee met de groep omdat "het melancholische en naïeve van hun muziek" perfect aansloot bij wat hij zélf wou vertellen met zijn film.

Minder nauw aansluitend bij die melancholische naïviteit: een paar jaar geleden werd de groep ook gelinkt aan Poolse seks: Amatorski.com stuurde je door naar een sekssite, waar je kon klikken op webcamseks, erotische artikelen en beloften op "alternatieve en onvoorstelbare seks." Come home, Inne!

Balthazar

In tegenstelling tot het cinematografische Amatorski noemde Balthazar zich niet naar regisseur Nic Balthazar, en net zomin naar de gelijknamige Bijbelse koning. De officiële versie die ze gaven: "We pikten Balthazar lukraak uit Het grote boek van kindernamen, editie 2004."

Maarten Devoldere herinnert zich nog zijn eerste reactie: "De eerste keer dat ik hem hoorde, dacht ik: amai, zò slecht. De max!" Veel discussie bestond nadien ook niet over de groepsnaam. "Er was meteen eensgezindheid," vertelt Jinte Deprez. "Wij vonden dat direct een keigoeie naam, die in alle talen goed bekt én makkelijk te onthouden is. Drie a's, negen letters: perfect!"

Cocaine Piss

Wie zijn punk liefst goor en gruizig heeft, en zijn frontmannen vrouwelijk, is aan het goede adres bij Cocaine Piss uit Luik. De groepsnaam wist producer Steve 'My Black Ass' Albini meteen te overtuigen. Of Cocaine Piss een verwijzing is naar het dopingplasje van Tom Boonen? Of naar een bizarre seksuele fetisj met Donald Trump in een passieve rol? Nonsens! Brulboei Aurélie Poppins zorgt voor opheldering: "De naam bedachten we na het lezen van de strip Calvin en Hobbes. In zijn eentje probeert Calvin de smerigste dingen ter wereld te bedenken. Die denkoefening maakten wij ook, en we kwamen uit op Cocaine Piss. Heel simpel: we wilden de afschuwelijkste groepsnaam bekomen door organische dingen te mixen met drugs."

dEUS

In het liedje 'Deus' van The Sugarcubes zong Björk in 1988 de songregel "DEUS does not exist". Elke rasechte Antwerpenaar is natuurlijk meteen geneigd om het tegendeel te bewijzen. Goddelijke platen als Worst Case Scenario (1994), The Ideal Crash (1999), In a Bar, Under the Sea (1996) of Keep You Close (2011) speelden tot dusver in hun bovenaardse kaart. Alleen jammer dat Mauro Pawlowski geen deel meer uitmaakt van dit godencollectief.

Voor de quizzers en detailfreaks onder u: Klaas Janszoons probeerde Björk in de jaren 90 te versieren op de MTV Awards. Een onfortuinlijke poging helaas, want die relatie zou het verhaal achter de groepsnaam pas écht afgemaakt hebben.

Echo Beatty

Bob Dylan inspireerde niet alleen een hele generatie neuzelende troubadours, maar ook Echo Beatty bij de zoektocht naar een cryptische groepsnaam. Annelies Van Dinter las Bob Dylans Chronicles, toen ze het licht zag. In dat boek heeft hij het over een van zijn kalverliefdes, Echo, voor wie hij zijn eerste gedichten heeft geschreven. Een twintigtal pagina's verder vertelt hij ook over zijn moeder Beatrice, die altijd Beatty werd genoemd. Aangezien 'echo' en 'beat' in de groepsnaam vervat zaten, bleek de deal algauw beklonken. Dat je Echo Beatty ook als een voor- en achternaam kunt interpreteren vond Van Dinter een fijne gedachte. Klinkt inderdaad mysterieuzer dan Van Dinter.

Fleddy Melculy

In de categorie apocalyptisch flauwe woordgrapjes, draagt Fleddy Melculy de fakkel. Het gaat om een Chinese woordspeling op de naam van de zanger van Queen. En dan nog fout geschreven ook: Freddie zou zich vast de snorharen uitrukken in zijn graf als hij hoorde over het alter ego van Jeroen Camerlynck. Waarom dus? "De onnozelste groepsnamen werken het beste, toch?" verdedigt Camerlynck zich. "Denk maar aan Korn!"

GOOSE

Dit Kortrijkse kwartet, met frontman Mickael Karkousse, bekent met zijn naam vooral kleur als eighties-fetisjisten. De groepsnaam danken ze aan de copiloot van Tom Cruise in Top Gun. "Goose is een personage in deze ultieme eighties-klassieker", bekende Dave Martijn. "De F-14's, de oranje-roze zonsopgang, de soundtrack, de bloedmooie Kelly McGillis en het wat kleffe verhaal: als kind spraken die zaken ongelooflijk tot onze verbeelding."

Het Zesde Metaal

Met een groepsnaam als Het Zesde Metaal ben je jezelf natuurlijk verplicht om ijzersterke platen te maken. Hoe de groep aan zijn naam kwam? Toen Wannes kleinkunst studeerde aan Herman Teirlinck moest hij een afstudeerwerk maken en schakelde hij de hulp van jeugdvrienden in. Een van hen bedacht de naam. Toen de groep een hogere vlucht begon te nemen, maar zijn West-Vlaamse vrienden vast werk kregen en een gezin stichtten, werd de oorspronkelijke klas van Het Zesde Metaal geschorst, en bleven Tom Pintens en co. zitten.

Intergalactic Lovers

Verbaast het iemand dat deze Aalsterse groep zijn naam overhield aan een verkleedfeestje? Volgens Lara Chedraoui dankt Intergalactic Lovers zijn naam aan een "marginale sciencefiction-thema-avond". Het weerhoudt gelukkig niemand om ontroerd te raken door de lichtjes galmende, hese stem van Chedraoui, die in één zucht snoeihout kan maken van elk bonzend hart.

Jacle Bow

Omdat we wel houden van wat nihilisme en alcoholisme op zijn tijd: de naam Jacle Bow betekent helemaal niets. "Hij bekt gewoon goed", laat de groep weten, die in één trek meegeeft dat er over de naam "veel pintjes zijn heengegaan. We hebben ons een avond opgesloten in een Brussels café en zochten vooral leuke klanken. Het hoefde niets te betekenen. Jacle Bow? Niet mis, vinden we nog altijd."

Kiss the Anus of a Black Cat

Zijn groepsnaam doet elke zinnige mens kokhalzen, maar verder kiest Stef Heeren voor een straf muzikaal parcours. Nu eens delft hij in huiskamerfolk, dan weer in duistere drones, avant-garde of cold wave. De onkiese naam haalde Heeren bij de tempeliers die in de middeleeuwen valselijk beschuldigd werden van ketterij. Ze zouden de anus van een zwarte kat gekust hebben. Dat beestje stond destijds synoniem voor zwarte magie, en het kussen van de anus voor verering. Of hij al eens spijt kreeg van zijn groepsnaam? "Of een gewonere groepsnaam wel airplay zou opleveren? Ik denk het niet. Mijn muziek is gewoon te radio-onvriendelijk."

LeFtO

Wie dacht dat LeFtO met zijn artiestennaam kleur bekende als linkie-winkie, moet nu zélf rood uitslaan. Lefto is gewoon de verbastering van 'lève-tôt', wat zoveel betekent als vroege vogel. Die naam dankt hij aan zijn verleden in de graffiti-wereld. Wanneer zijn kameraden tegen het ochtendgloren hun bed opzochten, was LeFtO na een paar uur alweer klaarwakker. 's Morgens vroeg werkt hij naar eigen zeggen beter en sneller. "Ik drink niet en gebruik geen drugs, wat vast wel helpt", geeft hij zelf toe. "De stad, de natuur en mensen hebben een andere vibe in de ochtend: de wereld is nog een beetje slaperig, stil en vooral niet te druk. Tegen zo'n decor kan ik me veel beter concentreren op mijn werk."

Madensuyu

Hun groepsnaam betekent bruisend mineraalwater in het Turks. Maar de muziek van Stijn De Gezelle en Pieterjan Vervondel doet veeleer een penchant naar molotovcocktails en zuiver plutonium vermoeden. Met een even grote explosieve dreiging banen deze twee jonge Gentenaars zich alleszins een weg naar je trommelvlies.

Voor de liefhebbers van beschamende anekdotes: na een optreden in Engeland kwamen twee Turkse meisjes naar het duo toe. Ze bekenden oprecht ontgoocheld te zijn omdat geen van hen een snor had. "Ze waren afgekomen op onze groepsnaam en dachten dat we Turken waren." (lacht)

Netsky

Songs als 'Rio', 'Higher' en 'Puppy' klinken sowieso aanstekelijker dan een virus, maar Boris Daenen leende ook zijn nom de plume bij een virus. Een computerworm uit 2004, om specifiek te zijn. Van wormvirus tot oorwurm is natuurlijk een kleine stap: "Ik was zestien jaar en al een maand bezig met mijn allereerste nummer, toen mijn computer ineens raar deed. Er zat blijkbaar een virus op, en ik kon helemaal opnieuw beginnen. Dat virus heette Netsky. Mijn redenering was: als ik mezelf Netsky noem, gaan de mensen dat virus misschien per ongeluk downloaden in plaats van mijn muziek. Of die aanpak gewerkt heeft? Nooit." (lacht)

Oscar & The Wolf

Sergej Prokofjev componeerde Peter en de wolf, maar met Oscar & The Wolf beleeft Max Colombie net zo goed een muzikaal sprookje. Hoe hij die opmerkelijke naam bedacht? "De meeste songs ontstaan bij mij in het holst van de nacht. Na middernacht wint mijn donkere kant. Dan verander ik. Mijn alter ego's zijn Oscar én de Wolf, die in solitude naar de maan huilt."

Pomrad

Sinds Temptation Island kunnen we nooit meer aan Pomrad denken zonder meteen aan '400 cc humor' van Pommeline te denken. Maar Pomrad ontstond als hersenspinsel van Adriaan van de Velde tijdens een saaie les driehoeksmeetkunde in de middelbare school. "In de klas schreef ik vaak absurde verhaaltjes met allerlei rare personages. Pomrad was een van hen. Andere personages waren onder anderen Bimsop, Spochtharf en Gnoegworst. Maar die kwamen niet in aanmerking bij de keuze van een artiestennaam." (lacht)

Robbing Millions

Soms is een avondje onder kerels met dürüms en koffie voldoende om een groepsnaam te bedenken. Met voornoemde delicatessen achter de kiezen zochten de Brusselse indierockers van Robbing Millions inspiratie bij Amerikaanse films uit de jaren dertig. Quick Millions (1931) kwam algauw bovendrijven. Iemand anders opperde meteen Robbie Williams - bedenk dat Franstaligen de taal van Shakespeare graag naar de verdommenis helpen - en zo kwamen Gaspard Ryelandt en co. uit bij hun hebzuchtige bandnaam.

SX

"De S komt uit onze buik, de X uit ons brein", legt Stefanie Callebaut het idee achter haar groep uit. "De S heeft een heel suggestieve, zachte, vrouwelijke vorm die geborgenheid uitstraalt. De X is dan weer veel strakker, en straalt iets avontuurlijks en mysterieus uit: het Grote Onbekende. Tussen die twee uitersten heerst er een magnetische spanning, en daar spelen we mee in al onze muziek."

TaxiWars

Vergeet de geur van geronnen zweet, dronkemansbraaksel en goedkope aftershave. Vergéét de zekerheid dat je wordt opgelicht. Maar ga vooral niet voorbij aan de woeste rijstijl van uw taxichauffeur: met eenzelfde dolle vaart word je namelijk meegesleept door de überjazz (haha) van Tom Barman en Robin Verheyen. Dat Barman houdt van taxiritten, speelde mee in de naamkeuze. "Het is als indoor reizen", vindt hij. Wist hij veel dat er rond de release van hun debuut een taxioorlog met Uber zou uitbreken. Soms helpt het toeval een handje.

VUURWERK

In een vorig leven bracht VUURWERK onder de naam Jealov nummers uit bij een Amerikaans label, maar die carrière liep uit op een sisser. De muziek die ze maakten als VUURWERK ging dan weer rond als, welja, een lopend vuurtje. Al blijft de naam voor verwarring zorgen: niet zelden wordt de groep geboekt voor een echt vuurwerkfestival.

WWWater

De naam spreek je gewoon uit als water, maar de drie w's staan voor de golven die datzelfde water maakt. "Een paar jaar geleden ben ik in Martinique geweest", legt Charlotte Adigéry uit. "Daar is mijn moeder geboren. Op die reis ben ik een enorme waterval gepasseerd, waar je onderdoor kon wandelen. Die plek deed iets met mij: water kreeg plots iets mystieks." Toen ze een naam zocht voor haar muziekproject, wilde ze iets simpels en krachtigs. Et voilà.

Yevgueni

Van zuiverend water naar een knetterende scheet? Het is slechts één stap verwijderd in dit ABC. Klaas Delrue bedacht zijn groepsnaam als flatulente hommage aan Evgueni Sokolov bedoeld, een novelle van Serge Gainsbourg. Daarin doet Gainsbarre het verhaal van een schilder-petomaan die zijn darmgas aan de doeken toevertrouwd. Dat Joke Schauvliege hen ooit aankondigde als Zjef Genie, geeft aan dat de groepsnaam niet altijd een protje - excuseer: pretje - is geweest voor Delrue en co.

Zwangere Guy

Met STIKSTOF ontwikkelde Gorik Van Oudheusden een eigen jargon. Geen wonder dat die geuzentaal een weg baande naar zijn solocarrière. Net zoals een straatwijs boefje of rappende nepgangster 'swag' gebruikt, zeggen zij "die shit is zwanger". Op die manier werd Zwangere Guy, euh, geboren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234