Zaterdag 04/02/2023

Het Aards Paradijs

De Warande, Turnhout

De Amerikaanse auteur Tennessee Williams (1911-1983) wordt vaak vereenzelvigd met klassiekers als Tramlijn Begeerte of Kat op een heet zinken dak. Het Turnhoutse theatergezelschap Het Gevolg brengt een recenter, veel minder bekend stuk: Kingdom of Earth of Het Aards Paradijs (1968). Het verhaal dat Williams vertelt, klinkt wel vertrouwd in de oren: het is een familiegeschiedenis die zich afspeelt in het Amerikaanse zuiden. De halfbroers Kieken en Lot strijden om het familiegoed dat bedreigd wordt door een overstroming. Myrtle, een aan lager wal geraakte callgirl die voor de schijn met Lot gehuwd is, heeft eveneens haar zinnen op het ouderlijke huis gezet. Erotiek en doodsdrift gaan hand in hand. Uit thema's als broedertwist en de nakende zondvloed spreekt een bijbelse ondertoon.

Tennessee Williams is bij Het Gevolg in goede handen: in 1996 regisseerde Ignace Cornelissen een bevlogen Kat op een heet zinken dak bij Theater Antigone. Voor Het Aards Paradijs doet hij een beroep op mensen die de voorbije jaren vooral in de Brusselse KVS actief waren: naast Romijn Conen spelen Chris Thys en Mark Vandenbos, terwijl Wim Danckaert voor de vertaling zorgt. Niek Kortekaas tekent voor het decor.

Het Aards Paradijs door Het Gevolg. Première op vrijdag 5 november om 20.15 uur in De Warande, Warandestraat 42, Turnhout. Ook op 6, 9 en 10 november. Kaarten 360/400 frank (8,92/9,92 euro). Reserveren op tel. 014/41.69.91. Nadien op tournee.

Safe

Lunatheater, Brussel

Engels-Duitse theatercombinaties zijn dun gezaaid. Gob Squad is er een van. Met Safe komt het jonge kunstenaarscollectief voor het eerst naar België. De zes leden troffen elkaar begin jaren negentig in Birmingham, en werkten sindsdien vooral op locatie. Metrostations, kantoren, parkeergarages en leegstaande villa's konden reeds op hun belangstelling rekenen. Met 15 Minutes to Comply waren ze in 1997 te gast op documenta X in Kassel. Safe is hun eerste zaalvoorstelling. Gob Squad zelf noemt het een mengeling van een theaterstuk, een rockconcert en... een vliegtuigongeval. Enig gevoel voor humor is hen dus niet vreemd. Met andere woorden Safe is 'een surrealistische performancekomedie' over een rockband die op weg naar het stardom in een vliegtuigcrash omkomt. Het verhaal wordt, met behulp van dia's en video, in flashback verteld.

Safe door Gob Squad. Op vrijdag 5 en zaterdag 6 november om 20.30 uur in het Lunatheater, Sainctelettesquare 20, Brussel. Kaarten 300 en 480 frank (7,44 en 11,90 euro). Reserveren op tel. 02/201.58.58 (Kaaitheater).

GRATIS: 25 duotickets voor Safe op zaterdag 6 november om 20.30 uur in het Lunatheater. Bel morgen, vrijdag 5 november, tussen 11 en 11.30 uur naar 02/201.59.59.

De Betonnen Muur

KMSK, Antwerpen

Met zijn theatervoorstellingen rond Léon Spilliaert en James Ensor heeft Theater Malpertuis een nieuwe trend ingeluid. Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen en het kersverse Theatergezelschap De Gebroeders Boudewijn (voorheen 't Spil-kollektief) sloegen de handen ineen voor De Betonnen Muur, een monoloog rond de figuur van Pieter Paul Rubens. Het verhaal gaat als volgt. Een nerveuze man komt met veel gedruis de Rubenszaal van het Museum voor Schone Kunsten binnen en begint zijn nood te klagen. Al kijkend naar 'De aanbidding der Wijzen', 'De Laatste Communie van Franciscus van Assisi' en 'De Lanssteek' komt hij tot nieuwe inzichten, niet alleen over Rubens en zijn schilderijen, maar ook over zichzelf. Geert Vermeulen schreef de tekst en speelt, Mark Debisschop regisseert.

De Betonnen Muur door tg De Gebroeders Boudewijn. Première op vrijdag 5 november om 20 uur in het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten, Leopold De Waelplaats, Antwerpen. Tot en met zondag 5 december. Kaarten 250 en 350 frank (6,20 en 8,68 euro). Reserveren op tel. 03/220.81.11 (Prospekta) of tel. 03/213.86.60 (Eku ticketshop).

Sissi & het hertenjong

D.A.D.A

D.A.D.A is een van de sympathiekste theatergezelschappen te lande. Met de regelmaat van een klok duikt het op de professionele podia op, ook al blijft het een amateurvereniging in de ware zin van het woord. Ontstaan in 1990 aan de toog van het café Den Druuge Airing in Elewijt, koos de groep vrij snel voor een rauwe, complexloze aanpak onder leiding van een professioneel regisseur: Dirk 'Styx' Verstockt, jarenlang programmator in de Brusselse Beursschouwburg. Hun nieuwste productie, Sissi & het hertenjong, speelt, net als hun hoogstpersoonlijke Shakespearebewerking Richard Plantjanet III vorig jaar, in de voormalige jongensschool van Eppegem bij Vilvoorde. Tekstmateriaal van Harold Pinter, de surrealisten en D.A.D.A zelf wordt afgewisseld met live muziek.

Sissi & het hertenjong door D.A.D.A. Première op donderdag 4 november om 20.30 uur in de Ex-Gemeenteschool, Grimbergsesteenweg 8, Eppegem. Tot 20 november, telkens op donderdag, vrijdag en zaterdag. Kaarten 250 frank (6,20 euro). Reserveren op tel. 015/61.01.18.

The Zoo Story

CC Strombeek, Grimbergen

De 71-jarige Amerikaanse theaterlegende Edward Albee staat erom bekend ensceneringen van zijn werk met argusogen te bekijken. Soms doet hij het gewoon liever zelf. Het Nederlandse Impresariaat Gislebert Thieren wist hem te strikken om niet alleen zijn Zoo Story (1958), maar ook Old Friends van zijn collega Earl Douglas Mitchell in Amsterdam te komen regisseren. Beide stukken tonen waar falende communicatie toe kan leiden. Ook de acteurs, Leslie de Gruyter en Victor Löw kunnen een aardig palmares voorleggen. Löw bijvoorbeeld was jarenlang verbonden aan de Blauwe Maandag Compagnie.

Zoo Story en Old Friends door Impresariaat Gislebert Thieren. Op zaterdag 6 november om 20.15 uur in CC Strombeek-Bever, Gemeenteplein, Strombeek-Bever. Kaarten 400/450 frank (9,92/11,16 euro). Reserveren op tel. 02/263.03.43. Ook op dinsdag 7 en woensdag 8 december om 20 uur in de Bourla, Antwerpen (tel. 03/224.88.44).

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234