Vrijdag 15/01/2021

Herwig Jorissen voorlopig gered, ABVV Metaal op weg naar splitsing

Brussel

Eigen berichtgeving

Tine Peeters

Bij ABVV Metaal lijkt de interne crisis voorlopig gesust, al schuift men de belangrijkste beslissingen voor zich uit. Zowel over de inhoudelijke lijn als over de leiding van de belangrijke vakbondscentrale liggen de meningen bij de Waalse en Vlaamse vleugel ver uit elkaar. Beide vleugels beraden zich over een splitsing. Op 31 maart wordt daarover definitief beslist en tot zolang blijft de belaagde Herwig Jorissen voorzitter. Dat ondanks zware druk van de Franstalige metallo's, die hun voorzitter zijn verleden bij de extreem rechtse VMO niet kunnen vergeven en hun voorman Michel Maton als 'medebeheerder' naast Jorissen hebben gezet.

ABVV Metaal belandde na de onthullingen in de media over het VMO-verleden van zijn voorzitter Jorissen in een lastig parket. Terwijl voor de Vlamingen de positie van Jorissen door die 'jeugdzonde' niet ter discussie stond, eisten de Walen zijn ontslag. Nu is er een Belgisch compromis uit de bus gekomen. Er komt een overgangsfase tot 31 maart. "Dan zal er duidelijkheid komen over een definitieve splitsing of over een ander scenario", zegt Marc Lenders, kabinetschef van Jorissen.

De vraag naar een verdere regionalisering is niet nieuw. Op het metaalcongres van april 2005 lag een motie van Franstalige militanten daarover op tafel. "Ook bij de laatste 4,5 onderhandelingen over de nationale, sectorale cao's waren er spanningen", zegt Albert Moerman, provinciaal secretaris Oost-Vlaanderen.

Tijdens de overgangsfase blijft Jorissen voorzitter, maar secretaris-generaal Michel Maton wordt medebeheerder. Jorissen treedt op als woordvoerder voor de Vlaamse kant, Maton voor de Franstalige. Jorissen weigert om de overgangsregeling als een blaam te beschouwen. Binnen het ABVV wordt ook aangegeven dat het VMO-verleden van Jorissen algemeen bekend was. Toen hij verkozen werd als provinciaal secretaris van de afdeling Limburg-Antwerpen lag het dossier op tafel en op het congres waarop hij verkozen werd tot nationaal secretaris circuleerde er een Franstalig pamflet waarin zijn VMO-verleden vermeld stond. Grote vraag blijft dan wie en waarom Jorissens jeugdjaren weer onder de aandacht bracht. Jorissen: "Ik vind het erg dat er nu zo op mijn persoon gespeeld wordt, want dit berokkent vooral de vakbond veel schade. Ik heb jeugdzonden begaan, maar gelukkig ben ik opgevangen door de vakbeweging, waar ik een enorme vorming heb gekregen."

Tussen Vlamingen en Walen is er ook een verdeeld standpunt over het Generatiepact. Aan Waalse kant geeft men het pact een onvoldoende en wordt een 24 uursstaking gevraagd. Aan Vlaamse kant blijft men het ook onvoldoende vinden, maar wil men wel ingaan op de vraag van ACV-Metaal om 25 november geen staking maar een informatiedag te organiseren.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234