Donderdag 13/05/2021

"Hervormingsplannen sociale inspectie zijn grote stap achteruit in strijd tegen sociale fraude"

Philippe De Backer, staatssecretaris voor Fraudebestrijding Beeld Photo News
Philippe De Backer, staatssecretaris voor FraudebestrijdingBeeld Photo News

De arbeidsauditeurs, die sociale fraude opsporen en vervolgen, vinden de huidige hervormingsplannen van de sociale inspectie "onlogisch en contraproductief" en "een grote stap achteruit in de strijd tegen georganiseerde en internationale sociale fraude". Dat zegt Stephanie Steylemans, voorzitter van de raad van arbeidsauditeurs.

De arbeidsauditeurs zijn verrast door de beslissing van de regering om de sociale inspectie te hervormen. Staatssecretaris Philippe De Backer (Open Vld), bevoegd voor de Bestrijding van de Sociale Fraude, stelde dat de sociale inspectie wordt geïntegreerd in een andere structuur, maar dat de personeelsbezetting intact blijft. De leden ervan zouden verdeeld worden onder andere inspectiediensten, zoals Toezicht op de Sociale Wetten en RVA, RSZ, RIZIV en RSVZ.

"Zonder overleg"

"Deze beslissing is verrassend en werd genomen zonder overleg met het openbaar ministerie, terwijl er een nationale en lokale overlegstructuur bestaat", stellen de Antwerpse arbeidsauditeur Stephanie Steylemans en de Gentse arbeidsauditeur Danny Meirsschaut. "Bij gebrek aan voorafgaand overleg en gedetailleerde informatie achteraf over de motieven voor deze hervorming, wensen de arbeidsauditeurs te reageren met gepaste voorzichtigheid. Niettemin komt het nu reeds voor dat de huidige hervormingsplannen onlogisch en contraproductief zijn."

De hervorming betekent "voornamelijk in de strijd tegen de georganiseerde en internationale sociale fraude een grote stap achteruit, terwijl iedereen de mond vol heeft van de bestrijding van fraude en georganiseerde misdaad", stellen de arbeidsauditeurs.

"Bevoorrechte partner"

Voor de auditoraten is de sociale inspectie een bevoorrechte partner bij fraudeonderzoeken, zeggen de arbeidsauditeurs. "Zeker bij complexe fenomenen, georganiseerde of grensoverschrijdende criminaliteit (grootschalige RSZ-fraude, sociale dumping en mensenhandel met economische uitbuiting) vertrouwt het openbaar ministerie zijn fraudeonderzoeken gezamenlijk toe aan de recherchediensten en de sociale inspectie, zonder afbreuk te willen doen aan de verdiensten en bevoegdheden van andere inspectiediensten."

Lappendeken

"Eerder zou men het voortbestaan en de slagkracht van de kleinere inspectiediensten in vraag kunnen stellen", aldus de arbeidsauditeurs. "Vandaag zijn de inspectiediensten sterk opgesplitst als een lappendeken van diverse diensten van verschillende omvang en met uiteenlopende of overlappende bevoegdheden, gesitueerd op federaal en op regionaal niveau. De arbeidsauditeurs zijn zeker bereid bij te dragen aan een overwogen rationaliseringsoefening."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234