Donderdag 21/10/2021

Hervormingsplannen minister Bourgeois over integratie- en inburgering slecht onthaald

BRUSSEL

Het hervormingsplan van minister Bourgeois voor de integratie- en inburgeringssector oogst kritiek op alle banken.

Op vraag van Groen! en meerderheidspartijen CD&V

en sp.a komt er een hoorzitting waarbij de sector zelf grieven en voorstellen kan uiten. 'U houdt 55 consultaties maar u luistert niet.'

Op dit moment werken liefst 75 verschillende organisaties in Vlaanderen en Brussel aan inburgering en integratie. Dat moet efficiënter en eenvormiger. Minister Bourgeois (N-VA) wil daarom tegen 1 januari 2014 een nieuw Agentschap voor Integratie en Inburgering oprichten.

"Alles wat met integratie en inburgering te maken heeft komt samen in dit agentschap met regionale vertakkingen", verduidelijkt hij. "Het wordt een sterk merk, zoals VDAB of Kind en Gezin. Het Agentschap voert Vlaams beleid uit maar op lokaal niveau krijgen de steden en gemeenten een belangrijke regierol. Zij kennen de lokale noden en vragen. Het is de bedoeling om maatwerk te leveren aan wie integreert of inburgert."

Karikatuur

De geplande hervorming werd samen met 130 andere punten op een drafje goedgekeurd in juli, net voor de zomervakantie. "Als een deux ex machina", zei Ward Kennes (CD&V) in de commissie Inburgering, waar Bourgeois zijn plan kwam toelichten.

Volgens Bart Caron (Groen!) "nationaliseert" Bourgeois het integratieveld door "bureaucratisering op te leggen aan een sector die van onderuit gegroeid is. Die wordt nu gereduceerd tot een veredelde burgerlijke stand."

Een karikatuur, vindt Bourgeois, die benadrukt dat hij al aan zijn 55ste overlegemoment toe is en de sector "conservatisme' verwijt. "Iedereen heeft kritiek, niemand biedt een alternatief." Volgens Fatma Pehlivan (sp.a) baten kaars noch bril voor een minister die niet horen wil. "U houdt 55 consultaties, maar u luistert niet. De actoren zitten met heel wat vragen over uw voortvarendheid en de invulling van uw plan. U zal hen nog nodig hebben voor de uitvoering."

Zowel sp.a, CD&V als Groen! drongen aan op een hoorzitting. Ondanks bezwaren van N-VA Kamerleden Willy Segers en Lieven Dehandschutter, die de hoorzitting afdeden als "therapeutisch stoom afblazen", komt de sector binnenkort zelf aan het woord.

(SVL)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234