Vrijdag 28/01/2022

Hervorming strafrecht: N-VA heeft vragen bij boetes in functie van vermogen

Sophie De Wit Beeld belga
Sophie De WitBeeld belga

N-VA heeft problemen met boetes opleggen in functie van iemands vermogen. Kamerlid Sophie De Wit vraagt zich af of die mogelijkheid strookt met het gisteren in de Kamer.

Specialisten buigen zich momenteel, op vraag van Justitieminister Koen Geens (CD&V), over de hervorming van het strafwetboek. Dat dateert al uit de negentiende eeuw, maar werd intussen aangevuld met tal van nieuwe regels. Bedoeling is tot een eenvoudiger en beter leesbaar wetboek te komen. Experten Damien Vandermeersch en Joëlle Rozie zakten gisteren opnieuw naar de Kamer af voor meer tekst en uitleg aan de leden van de commissie Justitie.

Eén van de voorstellen houdt in de rechter bij het opleggen van een boete voortaan rekening kan houden met de financiële draagkracht van een beklaagde. Stefaan Van Hecke (Groen) had geen problemen met dat principe, maar waarschuwde dat dit niet tot te veel extra werk voor de rechtbanken mag leiden. Zijn N-VA-collega De Wit was veel minder enthousiast. "Ik heb het daar moeilijk mee", luidde het. Ze haalde ook aan dat beklaagden dat zouden kunnen omzeilen door zich als weinig vermogend voor te doen.

Verwachte voordelen
Een andere mogelijkheid is dat een rechter een geldstraf kan opleggen op basis van de verwachte voordelen die iemand zou halen of hoopte te behalen. Dat kan zelfs gaan tot het drievoudige van het vermogensvoordeel. Carina Van Cauter (Open Vld) stelde de vraag of dat proportioneel is en merkte op dat "verhoopte te behalen" wel erg uitgebreid is qua beoordelingsmarge. Wat met iemand die zonder de juiste vergunning zijn huis onderverdeelt in vier appartementen om die te verhuren? Wat is daar het verhoopte voordeel?, haalde ze als voorbeeld aan.

Damien Vandermeersch reageerde dat het om een facultatieve mogelijkheid gaat voor de rechter, die zelfs met uitstel zou kunnen gelden. Hij merkte ook op dat een gelijke straf voor iedereen, niet op dezelfde manier doorweegt in ieders portefeuille. Bovendien "hebben we nooit gezegd dat de financiële capaciteit gelijk staat aan het officiële inkomen", aldus Vandermeersch. "Een rechter beoordeelt op basis van de voorgelegde elementen".

undefined

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234