Vrijdag 30/07/2021

"Hervorming overheidspensioenen is rampzalig voor Brussel"

Brussels minister-president Rudi Vervoort Beeld belga
Brussels minister-president Rudi VervoortBeeld belga

De hervorming van de overheidspensioenen is compleet rampzalig voor de Brusselse gemeenten. Dat zegt Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS), bevoegd voor Lokale Besturen, vandaag. Hij wordt bijgetreden door zijn Waalse collega van Lokale Besturen en partijgenoot Pierre-Yves Dermagne. Volgens deze laatste zou de hervorming voor de stad Antwerpen een jaarlijkse besparing van 7 miljoen euro inhouden, terwijl Luik 3 miljoen euro meer zal moeten betalen.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) is het met de vakbonden eens geraakt over een nieuwe pensioenregeling voor het contractueel overheidspersoneel. Tot nu toe kregen ambtenaren een overheidspensioen voor hun hele loopbaan, ook voor de jaren dat ze contractueel in dienst waren. Dat verandert nu. Minister Bacquelaine heeft een voorontwerp van wet klaar dat een "gemengd pensioen" invoert. Bacquelaine past daarnaast de regels voor aanvullende pensioenen aan, om de verschillende overheden aan te moedigen om zo'n aanvullend pensioenstelsel uit te werken.

"Geen benoemingen meer"

De hervorming zal tot gevolg hebben dat gemeenten geen ambtenaren meer benoemen, voorspelt Rudi Vervoort. "Waarom zouden gemeenten nog ambtenaren benoemen als ze financiële stimulansen ontvangen om een tweede pensioenpijler op te zetten die enkel contractuelen ten goede komt?", vraagt hij. Bovendien sluit het mechanisme waarvoor de federale regering kiest om de solidariteitsbijdragen te verminderen, vandaag twee derde van de plaatselijke overheden uit, omdat die niet beschikken over een tweede pensioenpijler. In het Brussels gewest zou slechts één gemeente in aanmerking komen.

"Op basis van de informatie waarover wij vandaag beschikken, zou in 2018 een groep van 20 Belgische gemeenten genieten van 12 miljoen belastingvermindering op het berekend totaal van 19 miljoen. Het is toch opmerkelijk dat van die twaalf miljoen euro tien miljoen bij Vlaamse gemeenten terechtkomt. Het saldo van de hervorming is voor Brussel uiteraard negatief. Het is duidelijk dat niemand de moeite heeft genomen om te kijken welke de weerslag hiervan is op de Brusselse gemeenten!", besluit Rudi Vervoort.

Antwerpen bespaart 7 miljoen, Luik betaalt er 3 meer

Vervoort zit alvast op dezelfde golflengte als Waals minister van Lokale Besturen Dermagne. "De hervorming zal zorgen voor een transfer van 8 miljoen per jaar van Waalse en Brusselse gemeenten naar Vlaamse gemeenten". In Vlaanderen beschikt een vijfhonderdtal lokale besturen immers al over een tweede pensioenpijler, tegen slechts 40 in Wallonië.

Volgens Dermagne zou de hervorming Antwerpen jaarlijks een besparing van 7 miljoen euro opleveren, terwijl Luik 3 miljoen euro meer zal mogen ophoesten. Er zal voor de Waalse gemeenten niets anders opzitten dan de belastingen te verhogen of personeel te ontslaan, vreest minister Dermagne.

Pierre-Yves Dermagne (PS) Beeld belga
Pierre-Yves Dermagne (PS)Beeld belga

Achterstand in Wallonië en Brussel

Minister Bacquelaine erkent in een reactie dat de Brusselse en Waalse gemeenten een achterstand hebben opgelopen bij het opzetten van een tweede pensioenpijler voor contractuelen. Precies daarom wordt de financiële incentive toegekend rekening houdend met het bestaan van een pensioenplan op 1 januari 2019.

"De gemeenten die achterop hinken en willen genieten van de incentive hebben dus meer dan een jaar om een aanvullend pensioenstelsel op te zetten dat voldoet aan de voorziene voorwaarden", aldus Bacquelaine, die erop wijst dat de cijfers van Vervoort en Dermagne gebaseerd zijn op de huidige situatie. Op federaal niveau wordt vanaf dit jaar al een aanvullend pensioen aan alle contractuele personeelsleden aangeboden.

Dat ook gemeenten een aanvullend pensioen aanbieden aan contractuelen, vindt Bacquelaine "een vereiste van sociale billijkheid". Hij wijst er tenslotte op dat het voorontwerp van wet ook stimuli omvat voor gemeenten die hun contractuele personeelsleden willen benoemen, met name de afschaffing van de regularisatiebijdrage voor gemeenten die hun contractuelen na meer dan vijf jaar dienst benoemen.

Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) Beeld photo_news
Minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR)Beeld photo_news
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234