Maandag 14/10/2019

Hervorming buitengewoon onderwijs van de baan

Het buitengewoon onderwijs zal geen grote hervormingen ondergaan, enkele 'dringende beleidsmaatregelen' worden wel genomen. Het decreet Leerzorg is door geldgebrek definitief van de baan. 'Betreurenswaardig', reageert Mieke Van Hecke, baas van het katholiek onderwijs, 'want er was wel nood aan een grote herziening.'

Vrije schoolkeuze voor ieder kind, ook een gehandicapt. De belofte die Vlaanderen aan de Verenigde Naties maakte, moest worden vertaald in het decreet Leerzorg. Dat sleepte al aan sinds 2005, toen toenmalig minister van Onderwijs Frank Vandenbroucke (sp.a) het voorstel lanceerde. Zijn opvolger, Pascal Smet (sp.a), bijt er inmiddels ook zijn tanden op stuk.

"We hebben te maken met een gewijzigde budgettaire situatie", verklaart Smet, "maar er was bovendien onvoldoende draagvlak. Zo waren scholen bang dat ze overbevraagd zouden worden en waren leraars er niet klaar voor." Smet wijzigde daarop van koers en presenteert enkele beleidsmaatregelen die in de lente van 2012 aan het parlement moeten worden voorgelegd. "Zo komt er een nieuw type 9 van buitengewoon onderwijs voor kinderen met een autismespectrumstoornis (ASS). Zij worden nu ondergebracht bij de andere types, terwijl daar geen extra ondersteuning wordt voorzien."

Op dit moment beslist elke school zelf of een gehandicapt kind er terecht kan. Als de instelling meent dat het de noodzakelijke ondersteuning niet kan geven, mag het een kind weigeren. Smet wil hiermee komaf maken en pleit voor een "objectief controlemiddel". Smet hoopt zo de inclusie van kinderen met een (leer)stoornis of handicap in het gewoon onderwijs te stimuleren. "Nu worden er heel snel labels geplaatst. Dat heeft geleid tot een grote en onverklaarbare stijging in het buitengewoon onderwijs, vooral bij leerlingen met een ernstige leerstoornis." Permanente evaluatie moet de doorstroom van zulke kinderen naar gewone klassen aanmoedigen.

Het gemeenschapsonderwijs (GO!) is blij met de genomen maatregelen. "We hebben nog veel vragen, maar zijn opgetogen met deze doorbraak." Mieke Van Hecke, hoofd van het katholiek onderwijs, reageert kritischer. "Het valt te betreuren, want er was nood aan een grotere herziening. Maar het is een probleem van de Vlaamse regering, die nieuw beleid wil voeren zonder extra middelen. Het was blijkbaar geen prioriteit. Ik hoop maar dat het nieuwe kader niet in de container terecht komt."

Raf De Weerdt, adjunct algemeen-secretaris van ACOD Onderwijs, is sceptisch. "Zoals het nu voorlag waren wij tegen een groot leerzorgdecreet. Zonder extra geld is het onaanvaardbaar. Ik verwacht dan ook dat het dossier voor lange tijd opgeborgen zal worden."

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234