Donderdag 02/02/2023

Heruitgave antisemitische pamfletten Louis-Ferdinand Céline wekt onrust

In Frankrijk is enige ophef ontstaan over een op til staande heruitgave door Gallimard van de antisemitische pamfletten van de schrijver Louis-Ferdinand Céline (1894-1961). De Franse uitgeverij wil in mei 2018 onder de titel Écrits polémiques de fel anti-Joodse schotschriften Bagatelles pour un massacre (1937), L'École des cadavres (1938) en Les Beaux draps (1941) heruitbrengen.

Maar Frédéric Potier, interministerieel verantwoordelijke voor de strijd tegen racisme en antisemitisme, heeft nu een brief gestuurd naar CEO Antoine Gallimard waarin garanties worden gevraagd omtrent deze nieuwe editie van Célines beruchte haatepistels. "In een context waarin gevoelens van antisemitisme meer dan ooit met kracht moeten worden bestreden, is het belangrijk dat de voorwaarden waaronder deze geschriften aan het publiek worden gepresenteerd, zeer goed overdacht zijn", schrijft hij. Er wordt aangedrongen op een kritisch notenapparaat en op een verheldering van de ideologische en historische context van de pamfletten. Ook de feitelijke onjuistheden van Céline moeten duidelijk weersproken worden, aldus de brief.

Dat de overheid zich preventief mengt over een heruitgave is een primeur, zo schrijft L'Express. Maar Poitier, die ressorteert onder de eerste minister, benadrukt dat hij geen censuur nastreeft. Wel is zijn dienst gecontacteerd door diverse verontruste Joodse organisaties. Gallimard heeft nog niet gereageerd, maar kondigde eerder wel al een notenapparaat en inleiding bij de pamfletten aan. In ieder geval is de heruitgave opvallend. Céline - auteur van de klassieke romans Mort à crédit en Voyage au bout de la nuit - wilde na WO II niet dat de pamfletten zouden worden heruitgebracht, een wens die zijn weduwe Lucette Destouches tot voor kort respecteerde. Op 105-jarige leeftijd is ze nu van idee veranderd en stond ze een nieuwe editie toe. Op internet zijn de onverholen racistische pamfletten makkelijk opspoorbaar.

Wordt Dimitri Verhulst Taalstaatmeester 2017 ?

Schrijver en tv-presentator Dimitri Verhulst maakt kans op de titel van Taalstaatmeester 2017. Samen met schrijver A.L. Snijders en terrorismedeskundige Beatrice de Graaf is Verhulst genomineerd. Volgens het Nederlandse NPO Radio 1-programma De Taalstaat behoren ze tot de rij personen die zich dit jaar "het beste hebben uitgedrukt in gesproken en/of geschreven woord." De genomineerden zijn door een jury gekozen uit 26 voordrachten die luisteraars van het programma en lezers van het tijdschrift Onze Taal konden mailen. De Graaf wordt bijvoorbeeld geprezen omdat zij "ellendige problematiek relativeert met haar taal". De helaasheid der dingen-schrijver Verhulst "mijdt het schuren niet en beschrijft de pijn uit lagere klassen in de samenleving". Op de site van Onze Taal kan tot en met 27 december worden gestemd. De winnaar wordt op zaterdag 30 december op NPO Radio 1 in De Taalstaat onthuld.

onzetaal.nl

Jeroen Olyslaegers is prijzenschrokop van 2017

Tachtig Nederlandstalige schrijvers mochten zich dit jaar in de handen wrijven met een literaire (oeuvre)prijs, zo becijferde de website Boeken over Boeken. Maar het is Jeroen Olyslaegers die de onmiskenbare prijzenslokop van 2017 is geworden. Vijfmaal werd hij bekroond voor zijn roman Wil. Olyslaegers' bankrekening werd gespekt met de Fintro Literatuurprijs, de Ultima van de Letteren van de Vlaamse Gemeenschap, de Confituur Boekhandelsprijs, de Ferdinand Bordewijk-prijs en de Tzum-prijs voor de mooiste zin. Het prijzengeld liep uiteen van 46 euro voor de Tzumprijs tot 25.000 euro voor de Fintro.

Geert Mak was dit jaar de best begiftigde auteur met zijn geïncasseerde 150.000 euro voor de Prins Bernhard Cultuurfonds Prijs. Mak gebruikte een deel van het geld genereus om non-fictieauteurs te stimuleren. Goed voor twee literaire bekroningen in 2017 waren onder anderen Hanna Bervoets met Ivanov, Hannah van Binsbergen met Kwaad gesternte, Alfred Birney met De tolk van Java en Lieke Kézér met De afwezigen.

Telex

► De roman En we noemen hem van de Nederlandse schrijfster Marjolijn van Heemstra wordt binnenkort verfilmd. Producent BIND wist de filmrechten te verwerven. En we noemen hem pendelt tussen fictie en non-fictie. Het prozadebuut van Marjolijn van Heemstra gaat over de oom van schrijfster Van Heemstra, verzetsheld Frans Julius Johan. Producent Joram Willink van BIND noemt de roman "een prachtig verhaal voor een lichtvoetige en relevante speelfilm over in hoeverre je nieuwe generaties mag opzadelen met een schrijnende familiegeschiedenis". Van het boek zijn bijna 10.000 exemplaren verkocht. De vertaalrechten zijn verkocht in onder meer de VS, Duitsland, Italië en Spanje.

► Het gebeurt niet vaak dat de hele internationale uitgeverswereld stormloopt voor een verhalenbundel. Maar vorige week gebeurde het na de publicatie van het korte verhaal Cat Person van Kristen Roupenian inThe New Yorker. Het werd binnen een paar dagen het meest gelezen en gedeelde verhaal van 2017. De Nederlandse rechten van haar verhalenbundel You Know You Want This zijn nu op de kop getikt door uitgeverij Nieuw Amsterdam. De Nederlandse uitgave verschijnt tegelijk met de Amerikaanse editie. Cat Person gaat over de korte romance tussen de 20-jarige Margot en de 34-jarige Robert en sluit naadloos aan op onze tijdgeest, online daten en de #metoo-discussie.

► Behoud de Begeerte sluit elk kalenderjaar op feestelijke wijze af met 'Aanbevelingen voor een nog beter leven'. Nu zaterdagavond krijgt het auditorium van de Permekebib in Antwerpen de schijn van de Toren van Babel. Deze keer wordt een stem gegeven aan schrijvers, opiniemakers en artiesten met een buitenlandse of anderstalige achtergrond. Onder anderen Fatena Al-Ghorra en Evgenia Brendes richten zich in hun verschillende moedertalen tot een al even gevarieerd Antwerps publiek, dat alles mee kan volgen dankzij de boventitels. Jérémie Hakeshimana (Burundi - Kirundi), zingt over de redenen waarom hij zijn geboorteland moest ontvluchten. (om 20 u, meer info begeerte.be)

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234