Donderdag 20/01/2022

Hersenafwijkingen bewijzen kindermishandeling

Het blootstellen aan fysieke trauma's laat sporen na in de hersenen die kunnen worden gedetecteerd. Recent Amerikaans onderzoek wijst tevens op een verband tussen kindermishandeling en een verhoogde concentratie van een door immuuncellen geproduceerde chemische stof in het hersenvocht.

Leuven.

Van onze medewerker

Volgens onderzoekers van de Pittsburgh School of Medicine maken kinderen die het slachtoffer worden van mishandeling een welbepaalde chemische stof vrij in het hersenvocht. De stof die geproduceerd wordt door immuuncellen zou echter pas na verloop van tijd vrijkomen. De daling of stijging van de concentratie zou wetenschappers dan toelaten na te gaan of de ouders al dan niet liegen over het tijdstip waarop het 'ongelukje' zich voordeed. Een onderzoek van het hersenvocht van 39 volwassenen en 17 kinderen met een ernstige verwonding aan het hoofd leverde opmerkelijke resultaten op: bij de volwassenen werd geen verhoogde concentratie van deze stof vastgesteld terwijl bij twee kinderen wel een verhoogde concentratie werd opgemeten. De ouders van deze twee kinderen gaven achteraf toe dat hun kind mishandeld werd. De vorsers wijzen er tevens op dat een constante verhoging van de stof een en ander duidelijk zou kunnen maken over de mate van mishandeling in het verleden. "Het lijkt me vrij onwaarschijnlijk dat er een stof zou bestaan die enkel vrijgezet wordt door kinderen die mishandeld werden", nuanceert Peter Adriaenssens, kinderpsychiater verbonden aan het Leuvens VAC (Vertrouwensartsencentrum). "De aanwezigheid van bepaalde stoffen zou wellicht kunnen wijzen op allerhande soorten trauma's." Op dit moment is wel wetenschappelijk bewezen dat kinderen tot ongeveer 7 jaar, waarvan de hersenen nog altijd in ontwikkeling zijn, hersenafwijkingen kunnen overhouden aan langdurige trauma's. "De hersenen van de kinderen baden als het ware doorlopend in een bad van stresshormonen die een schadelijke invloed hebben op de ontwikkeling van de hersenen. Het gaat dan om microscopisch kleine afwijkingen. Zo werden er bewijzen gevonden die de relatie aantonen tussen deze afwijkingen en het feit dat kinderen zich zaken niet meer kunnen herinneren, een verhoogde pijndrempel hebben of zichzelf regelmatig verminken. Een en ander komt door de gewenning aan de morfineachtige stoffen die door de hersenen worden vrijgezet bij pijn. Het lichaam gaat daaraan wennen zodat de hersenen zich ook later 'beter' gaan voelen wanneer de spanning uitgelokt wordt door bijvoorbeeld zelfverminking."

Concrete toepassingen van de techniek, onder meer in rechtszaken, verwacht Peter Adriaenssens in de nabije toekomst. "De technieken borduren voort op bestaande technieken in de nucleaire geneeskunde, waar door het toevoegen van contraststoffen bepaalde delen van bijvoorbeeld de hersenen gekleurd worden. De Verenigde Staten en onze buurlanden Duitsland en Nederland zijn koplopers in het onderzoek, maar binnen afzienbare tijd zullen er zeker en vast ook bij ons traumaklinieken geopend worden die dergelijk onderzoek kunnen uitvoeren." (ToC)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234