Woensdag 25/11/2020

Herrijzenis van een voetbalbobo

Nooit eerder had een Belg zo'n topfunctie bij wereldvoetbalbond FIFA als Steven Martens: op 1 mei wordt hij de nieuwe technische directeur.

"Zo'n voorstel krijg je niet iedere week, en al zeker niet van de sportfederatie der federaties, de FIFA", zegt Steven Martens. "Natuurlijk was ik verrast, al staan er op mijn cv een aantal elementen die in mijn voordeel speelden. Ik heb als CEO van de voetbalbond en als technisch directeur van de Engelse tennisfederatie wel de nodige ervaring opgedaan om een sportbond te leiden."

Technisch directeur in het voetbal, dan denkt een mens al snel aan transfers, aan trainers ontslaan en aanstellen, aan jeugdspelers die een kans krijgen in het eerste elftal. Maar Martens' functie bij de FIFA omvat andere taken, legt hij uit. "De technisch directeur van de FIFA moet ervoor zorgen dat het beleid van 211 voetballanden steeds beter op punt staat en dat het voetbal in de hele wereld groeit. Want wat voor België of Europa vanzelfsprekend is, is dat elders in de wereld niet. Mijn job zal dus vooral bestaan uit het coördineren, stimuleren en ondersteunen van de verschillende voetbalbonden, als het over de manier van opleiding gaat, het opsporen van voetbaltalent, de organisatie van de competitie en van het verder populair maken van het voetbal. De FIFA bestuurt de voetbalbonden niet, maar we zorgen wel voor een deel van de centen: ik zal er dus mee over waken dat dat geld goed wordt besteed."

Schandalen

En met goed besteed geld schortte het bij de FIFA weleens. Veertien FIFA-mensen werden in mei 2015 aangeklaagd door de FBI op verdenking van omkoperij, afpersing en witwassen, en dit gedurende meerdere jaren. Het omkoopschandaal draaide rond de toekenning van media- en marketingrechten bij wedstrijden en toernooien, rond sponsordeals, maar ook rond de toekenning van wereldbekers en zelfs rond de voorzittersverkiezingen. In de nasleep moesten FIFA-voorzitter Sepp Blatter en UEFA-voorzitter Michel Platini opstappen. Blatter zou zich, samen met de financieel directeur en de secretaris-generaal van de FIFA, verrijkt hebben met 72 miljoen euro, dankzij royale salarisverhogingen en bonussen die ze zichzelf toekenden.

Het is nu aan de nieuwe voorzitter Gianni Infantino om de schandaalgeur uit de kantoren te blazen. En daarvoor rekent hij onder meer op Martens. "Ik ben kritisch geweest voor de werking van de FIFA, maar er is intussen schoon schip gemaakt. Er zijn nieuwe mensen en er zijn nieuwe plannen. Er is een vernieuwingsgolf bezig, en daar maak ik inderdaad deel van uit. Wij moeten de nieuwe langetermijnvisie in de praktijk omzetten, met duidelijke statements over hoe de sport nog kan groeien."

Muffe boel

Het is niet de eerste veelbesproken carrièremove van Steven Martens: hij maakte naam als coach in het tennis, om vervolgens technisch directeur te worden van de Engelse tennisfederatie, tot hij in 2011 secretaris-generaal van de Belgische voetbalbond werd. Hij verfriste de muffe federatie, kreeg de supporters weer achter de nationale ploeg, maar kwam na het WK 2014 in Brazilië in opspraak: de top van de voetbalbond was te gul geweest met premies voor voetballers en bondsmensen, en te slordig met het boeken van hotelkamers in Brazilië. Gevolg: van de 12,45 miljoen euro die de voetbalbond verdiende aan het WK, bleef haast niets meer over. De oppositie morde en kreeg haar zin: Martens nam in 2015 ontslag.

Na een passage bij Double Pass, een bedrijf dat zich richt op talentontwikkeling in voetbalclubs, keert Martens nu dus door de grote poort terug in de wereld van het topvoetbal. Want nooit eerder bekleedde een Belg zo'n hoge functie bij de FIFA. Michel D'Hooghe is lid van het Uitvoerend Comité en voorzitter van de Medische Commissie, maar is niet in dienst van de wereldvoetbalbond. Martens dus wel. Of hij daarvoor met zijn gezin naar hoofdkwartier Zürich verhuist, weet hij nog niet. "De dagen dat ik op kantoor ben, zal ik in Zwitserland zijn. Het lijkt me evident dat ik daar dan door de week verblijf. Maar een groot deel van mijn werk doe ik niet op kantoor, maar op de baan. Aan airmiles zal het mij niet ontbreken."

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234