Zondag 24/10/2021

'Herrieschoppers weten Palestina niet eens liggen' Na antisemitische slogans roept joodse gemeenschap in ons land op tot tolerantie

Ook in Brussel blijft de onrust hangen, nu het geweld in het Midden-Oosten aanhoudt. Zaterdag werd in Anderlecht alweer een dertigtal herrieschoppers opgepakt na een verboden anti-Israëlische betoging. Gemaskerde jongeren gooiden met stenen en speelden een kat-en-muisspelletje met de ordediensten. Puur vandalisme, becommentarieert de politie. 'Dit zijn leden van een jeugdbende die Palestina niet eens weten liggen.' Inmiddels stijgt de onrust bij de joodse gemeenschap, die zaterdagavond op bezoek ging bij Louis Michel en tot een multiculturele dialoog oproept.

Brussel

Eigen berichtgeving

Fabian Lefevere

De Anderlechtse politie was op het ergste voorbereid, gisteren. Bij een joodse school langs de kleine ring, ter hoogte van de Poincarélaan was een blokkade opgeworpen en ook bij het stadhuis stonden de troepen opgesteld. Na de relletjes van zaterdag waren de ordediensten in opperste staat van paraatheid gebracht. De afschrikking werkte: gisteren bleef alles rustig en om vijf uur 's avonds kon de politie alweer naar huis. De (weliswaar verboden) anti-Israëlische betoging verliep rustig. "Niks gebeurd", heette het na afloop bij de Anderlechtse politie.

En dat was zaterdag niet het geval geweest. 's Namiddags had de Arabische vereniging Alhambra een betoging tegen het Israëlische optreden op de Westelijke Jordaanoever en in de Gazastrook aangekondigd. De (ook al verboden) manifestatie werd afgelast door de organisatoren omdat er relletjes in de lucht hingen. Maar toch kwam het even later tot geweld, en werden er antisemitische leuzen gekrijst. "Op het Raadsplein in Anderlecht troepte een vijftigtal jongeren samen", zegt een woordvoerder van de Anderlechtse politie. "Straathoekwerkers vroegen ze naar huis te gaan. Toen bleek dat ze dat niet wilden en zich maskerden, wisten we wat er zou gebeuren. Er volgde een kat-en-muisspel met de politie, waarvoor wij Alhambra aansprakelijk stellen. Ook al waren zij niet de echte daders. Dat waren leden van een jeugdbende, herrieschoppers die we kennen en die Palestina niet eens weten liggen. We hebben de harde kern, een dertigtal jongeren, administratief aangehouden."

Ook in Antwerpen waren er wat problemen, die vooral toe te schrijven waren aan de verscherpte waakzaamheid in de joodse buurten. Dovo, de ontmijningsdienst van het leger, ontmantelde zaterdag een verdachte auto die vlak voor een synagoge geparkeerd stond. Na een seintje van de verontruste joodse gemeenschap bleek die eigendom te zijn van een man die bij de politie als gevaarlijk bekendstaat. De straat werd afgezet en met een robot doorzocht Dovo de wagen. Uiteindelijk bleek het evenwel niet om een bomauto te gaan.

Maar de joodse gemeenschap is er niet gerust op, nu ze overal in Europa het doelwit wordt van aanslagen, en roept op tot een multiculturele dialoog en meer verdraagzaamheid. Na de antisemitische leuzen van de voorbije dagen en nadat schoolmuren met hakenkruisen werden beklad, ging ze langs bij minister van Buitenlandse Zaken Louis Michel (PRL). Op het kabinet uitten afgevaardigden van het Comité de Coordination des Organisations Juives de Belgique en het Consistoire Central Israélite de Belgique hun bezorgdheid. Michel vertelde hen dat ze op zijn steun konden rekenen in hun streven naar dialoog.

Politie houdt dertig geregistreerde relschoppers administratief aan

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234