Zondag 25/08/2019

Update

Hermes Sanctorum stapt uit Groen: "Politieke stilstand dieperliggende oorzaak"

Beeld BELGA

Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum verlaat Groen en gaat als onafhankelijke zetelen. "Partijhoofdkwartieren moeten constant rekening houden met hun kiezers en hun achterban. Tegelijk wordt er steeds hardere taal gesproken. Zo lijkt het alsof er een permanent politiek conflict is, maar in de praktijk kabbelt alles voort en verandert er niks."

De 35-jarige Leuvenaar speelt zijn zitje in de Senaat kwijt en zal ook geen tweede keer lijsttrekker kunnen worden in Vlaams-Brabant. ""Ik wil voluit voor een totaalverbod op onverdoofd slachten blijven gaan, zonder de handrem op", vertelt Sanctorum vandaag in Het Laatste Nieuws. "Dierenwelzijn is de reden dat ik in de politiek ben gestapt. Dan is het onverzoenbaar met mijn geweten om met de handrem op voor een verbod op onverdoofd slachten te strijden."

Sanctorum opende in maart de politieke discussie over het onverdoofd slachten door in eigen naam een wetsvoorstel voor een verbod in te dienen. Even leek daarover een politieke consensus in de maak, maar uiteindelijk haakte CD&V af. Minister van Dierenwelzijn Ben Weyts (N-VA) heeft intussen als compromis gewezen Boerenbond-topman Piet Vanthemsche aangesteld als bemiddelaar om te overleggen met de verschillende geloofsgemeenschappen.

Gewetenskwestie

"Ik besef dat ik hiermee een streep trek onder mijn politieke carrière", aldus Sanctorum aan Belga. Met politieke berekening of met diepere onvrede met de partijwerking heeft zijn beslissing niks te maken, zo verzekert hij.

Een keuze op basis van persoonlijke principes, dus. Maar waarom uit een partij stappen die, zo bevestigde ze vandaag nog eens, zelf ook voor een verbod op het onverdoofd slachten is? "Het is goed dat een partij een standpunt inneemt. Maar het hebben van een partijstandpunt is een passieve houding. Ik wil er actief voor zorgen dat het verbod er komt. Dat is een gewetenskwestie", aldus Sanctorum.

De stap naar de dieperliggende oorzaak van Sanctorums beslissing is dan nog maar klein. "Partijhoofkwartieren kijken constant naar de impact van hun standpunten op hun kiezers en bepaalde groepen. Ze zijn voortdurend bezig met electorale berekening. Er wordt in het politieke debat ook steeds hardere taal gebruikt. Het frustrerende is dat er in de praktijk heel weinig verandert. Eigenlijk is het politiek systeem op die manier heel behoudsgezind", legt Sanctorum uit.

Volgens Sanctorum delen verschillende collega's zijn frustratie. "Ik ben helemaal niet alleen met die boodschap. Veel parlementsleden zijn in de politiek gestapt om iets ten goede te veranderen in de samenleving, maar botsen op dezelfde frustratie. Dat heeft ook niets met partijkleur te maken".

Groen: "Ook wij willen een verbod"

Vlaams fractieleider Björn Rzoska betreurt sterk dat Vlaams parlementslid Hermes Sanctorum als onafhankelijke gaat zetelen. "Ik betreur de stap van Hermes, want we delen dezelfde doelstelling voor een verbod op onverdoofd slachten. Het is een complete verrassing voor mij, zeker gezien het feit dat Groen steeds voorstander is en verdoofd slachten wil realiseren. We zijn als partij voor verdoofd slachten en willen de bemiddelaar, Piet Vanthemsche, de kans geven om in dialoog met alle partijen zo snel mogelijk een oplossing uit te werken. Mijn deur blijft openstaan om het gesprek met hem te blijven aangaan", klinkt het in een reactie.

Groen-voorzitster Meyrem Almaci beaamt dit. "We hebben begrip voor zijn ongeduld en veel respect voor zijn gedrevenheid en diepgaande overtuiging op vlak van dierenwelzijn en leefmilieu. Als partij blijven we even goed voor verdoofd slachten, met of zonder Hermes. Dat is onze gezamenlijke doelstelling. Hij blijft welkom om aan een verbod op onverdoofd slachten te blijven meewerken", zegt ze.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
© 2019 MEDIALAAN nv - alle rechten voorbehouden