Donderdag 20/01/2022

Hermanus en Spitaels in de clinch over Dassault-geld

Na de omstandige verklaringen van Francois Pirot, voormalig secretaris-generaal van de PS, en het getuigenis van bedrijfsrevisor Fernand Detaille, was het gisteren Merry Hermanus' beurt om een stortvloed van beschuldigingen over Guy Spitaels uit te storten. 'Spitaels was wel degelijk op de hoogte van de gift van Dassault.' Maar ook Spitaels schoot met scherp. 'Hermanus is de PS nog 26 miljoen frank schuldig.'

Brussel.

van onze medewerker

Hermanus zat duidelijk verlegen met zijn scherpe uitlatingen aan het adres van Spitaels. Vooraleer uit te halen naar Spitaels wilde hij in dit pre-electorale klimaat waarin de PS forse klappen incasseert, de partij in bescherming nemen. "Ik dacht dat een PS-topman tijdens dit proces de puntjes op de i zou zetten. Omdat hij dat niét gedaan heeft, moet ík het wel doen. Maar vergis u niet, dit trieste spektakel is verre van kenmerkend voor de PS. Want dat is op de eerste plaats een partij van duizenden mannen en vrouwen die zich inzetten voor hun idealen en die zich vandaag desondanks midden in de vuurlinie bevinden."

Pas toen stak hij van wal. "Spitaels ontkent alles, zelfs de vernietiging van de partijboekhouding. Niet meteen de verstandigste strategie, omdat ook het gerechtelijk dossier het tegendeel bewijst. En hij geeft een wel heel merkwaardige interpretatie aan de rol van voorzitter van de PS. Even dacht ik dat ik Bourvil aan het werk zag toen ik hem over het Agusta-contract hoorde beweren dat hij gelukkig was als de Walen gelukkig waren. De waarheid is enigszins anders. Spitaels oefende een ongehoorde macht uit over de partij. De grondwet schrijft voor dat de koning de ministers benoemt, in de praktijk benoemde Spitaels - en niemand anders - de ministers", zo wond Hermanus zich op. "Voorbeelden zijn er genoeg. Op een gegeven moment vertelde Spitaels ons onomwonden dat Alain Vander Biest minister zou worden, op verzoek van wijlen André Cools. En tot ieders ontzetting kwam hij later op de proppen met Guy Mathot als minister in de Waalse regering die hij zelf zou voorzitten. Zonder tegenspraak te dulden. Zelfs de kabinetschefs wees Spitaels aan. Vergaderen met hem was vaak een vernederende bezigheid." Hermanus, ooit kabinetschef van Spitaels, wond er niet veel doekjes om. "Ook de benoemingen van magistraten nam Spitaels voor zijn rekening. Ik kan u nu wel zeggen dat ik tussen 1973 en 1989 aanwezig was bij zowat alle benoemingen in de magistratuur."

Om zijn woorden kracht bij te zetten, gooide de Brusselse PS'er gisteren zijn volledige briefwisseling van vijftien jaar samenwerking met Spitaels in de openbaarheid. Hermanus nam zelf de bloemlezing voor zijn rekening. 'Je weet wel dat ik je steun bij die benoeming', heette het. "Kijk", zo vervolgde Hermanus, "zelfs ik, als secretaris-generaal van de partij had Spitaels toestemming nodig voor een paar dagjes vakantie. Geen chauffeur, geen secretaris, of hij was mét de goedkeuring van Spitaels benoemd. Als mij dan dertig miljoen smeergeld gegeven wordt, kan er niet veel twijfel over bestaan dat ook dat met de instemming van Spitaels gebeurde."

Waarom heeft Hermanus dat Dassault-geld dan op zijn eigen Luxemburgse rekening geplaatst, zo wilde het Hof weten. "Op dat moment was net de Uniop-affaire losgebroken en de schrik voor giften van bedrijven zat er bij iedereen goed in. De geldtransfer naar mijn rekening was slechts een voorlopig oplossing. Ik heb gewacht tot januari '97 en toen vertelde Spitaels me dat hij Detaille en Pirot opdracht had gegeven om een partijrekening in Luxemburg te openen. Welk geld moest daar dan op terechtkomen?"

Na deze beschuldigingen beet Spitaels fel van zich af. "Ik zal Hermanus blijven aanspreken over de dertig miljoen die hij op zijn persoonlijke rekening gestort heeft. Trouwens, hij spreek zichzelf tegen. Volgens hem was er een overeenkomst om het smeergeld te storten voor de ondertekening van het contract, maar is het geld na het sluiten van de overeenkomst met Dassault betaald. Meneer Dassault heeft gelijk als hij zegt dat het de gewoonte is om op voorhand te betalen. Hermanus geeft trouwens toe dat hij het Dassault-geld als borg voor een persoonlijke lening heeft gebruikt." (JDS)

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234