Donderdag 05/12/2019

Update

Herman Verbruggen pleit voor herverdeling kindergeld

Herman Verbruggen met zijn partner Petra. Beeld PHOTO_NEWS

Een netelige kwestie is het, die Herman Verbruggen - Marcske uit 'De Kampioenen' - aankaart: "Waarom krijgen tweeverdieners kindergeld?" Want hij en zijn vrouw - gewone tweeverdieners, zoals zovele Vlamingen - zouden zonder kunnen, zegt hij. "Geef liever méér aan mensen die het echt nodig hebben", klinkt het in Het Laatste Nieuws. Experts schieten zijn voorstel meteen af.

Herman Verbruggen stelde gisterochtend in het Radio 2-programma 'De Rotonde' een opmerkelijke vraag: "Waarom krijgen mijn vrouw en ik kindergeld? We werken allebei en we hebben bewust voor kinderen gekozen. Eigenlijk hebben we dat geld niet nodig."

Niet dat hij pleit om het kindergeld helemáál af te schaffen, maar een herverdeling moet wel kunnen, vindt Verbruggen. En dan niet zoals recent in het regeerakkoord is overeengekomen, namelijk dat Vlaanderen voortaan het kindergeld zal uitkeren in plaats van de federale overheid en dat het bedrag per kind hetzelfde wordt. Nee, voor Verbruggen mag de verdeling wat ingrijpender.

Prioriteiten

Samen met zijn vrouw Petra De Pauw heeft Herman Verbruggen twee dochters, Roos (10) en Billie (8). Dat betekent, volgens het tot nu gangbare stelsel, 273,06 euro kinderbijslag per maand. En zoveel kan hij dus best missen. "Het gaat over prioriteiten stellen: ik kan gerust zonder de nieuwste telefoon als minder kindergeld betekent dat ik de broeksriem wat moet aanhalen. Maar voor sommige mensen kan dat geld een gróót verschil betekenen."

"Er wordt alleen over geld gesproken en niet over het welbevinden. Gaan wij ons gelukkiger voelen als we dat kindergeld krijgen? Ik denk het niet. Maar er zijn wel andere mensen die met wat extra geld gelukkiger zouden zijn", zo voegde Verbruggen daar in Reyers Laat nog aan toe.

"Slecht idee"

Voor al wie nu vreest dat het idee van Herman Verbruggen een opstapje is naar een radicale herverdeling van het kindergeld: die komt er niet. "Het is niet de eerste keer dat dit idee wordt opgeworpen. Ook vanuit politieke en academische hoek is daar al over gesproken, maar het is gewoon een slecht idee", zegt Bea Cantillon, directeur van het Centrum voor Sociaal Beleid Herman Deleeck aan de Universiteit Antwerpen.

Volgens Riet Ory, adjunct-directrice van Femma en zelf moeder van drie kinderen, schuilt het succes van de kinderbijslag net in het feit dat iedereen er van kan genieten. Als de kinderbijslag te selectief wordt, willen mensen er niet meer aan bijdragen en stuikt het systeem in elkaar, benadrukt ze in Reyers Laat. "Kinderbijslag is niet hét instrument om armoede te bestrijden, daarvoor moet je vooral inzetten op goede lonen", stelt ze nog.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234