Donderdag 01/12/2022

Herman Schueremans gaat backstage

Festivalorganisator en ex-parlementslid Herman Schueremans doekt zijn vennootschap op om de liquidatiebonus te ontlopen. Sinds de regering-Di Rupo de maatregel bekendmaakte, is het aantal vereffeningen met bijna 40 procent toegenomen. 'Te veel om toeval te zijn.'

De regering-Di Rupo zorgde vorig jaar voor veel opschudding bij artsen, advocaten, architecten en bestuurders van vennootschappen. Vanaf 1 oktober van dit jaar moeten ze geen tien procent, maar wel 25 procent betalen op het opgebouwde vermogen wanneer ze beslissen om hun activiteit stop te zetten.

De liquidatiebonus, zoals de maatregel heet, wekte een storm van protest uit in ondernemerskringen, maar behalve een overgangsmaatregel en bijhorende versoepelingen had dat geen gevolgen voor de nieuwe regel.

Herman Schueremans, 's lands bekendste festivalorganisator, heeft nu besloten om zijn vennootschap Herman Schueremans bvba vroegtijdig op te doeken. Via die vennootschap was Schueremans onder meer aan de slag als gedelegeerd bestuurder van de Belgische poot van de Amerikaanse concertorganisator Live Nation. Volgens de krant De Tijd zou die beslissing te maken hebben met de nakende belastingverhoging. Schueremans zal nu verder werken als zelfstandige, wat betekent dat hij zo'n 50 procent belastingen moet betalen op zijn inkomsten.

De overgangsmaatregel leverde de regering vorig jaar 600 miljoen euro op, maar nu kiezen veel vrije beroepers en ondernemers ervoor om hun vennootschap vóór 1 oktober te liquideren om zo aan de belastingverhoging te ontsnappen. Volgens gegevens van handelsinformatiebureau Graydon is er sinds het bekendmaken van de maatregel een toename van meer dan 38 procent van het aantal bedrijven dat in vereffening gegaan is. Tussen april 2013 en april 2014 gingen 8.835 bedrijven in vereffening. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er 6.376.

"Dat is een stevige toename, die minstens gedeeltelijk te maken heeft met de liquidatiebonus. Het is in ieder geval te veel om toeval te zijn", verduidelijkt Aimé Le Roy van Graydon de cijfers. "Alleen is het onmogelijk te zeggen welk deel van die stijging aan de bonus te wijten is."

Het Instituut van de Accountants en de Belastingconsulenten (IAB) heeft zelfs nog straffere gegevens. In de eerste helft van dit jaar steeg het aantal vennootschappen dat een voorstel tot ontbinding indiende met meer dan 96 procent tegenover dezelfde periode vorig jaar, meldt Daniël Maes van de studiedienst van AIB.

Belangrijk: het AIB heeft geen volledig overzicht over het totale aantal vennootschappen dat in vereffening gaat. "De reden waarom de vennootschappen in vereffening gaan, kennen we natuurlijk niet, maar het is duidelijk dat zo'n forse toename alleen maar kan te maken hebben met de liquidatiebonus", zegt Daniël Maes. "De stevige stijging verbaast me niet. Ik krijg bijna dagelijks een of meer telefoons van accountants met vragen over een vereffening of de liquidatiebonus."

Belastingconsulent Peter Verbanck bevestigt: "Er is een duidelijke verhoging van het aantal vereffeningen. Mensen die 55 jaar oud zijn en zeggen dat het goed geweest is voor hen, dat zie je wel meer. Het is moeilijk om er precieze cijfers op te plakken, maar ongeveer een derde gaat verder als zelfstandige, een derde richt een nieuwe vennootschap op met anderen, met een beperkt kapitaal, en een derde beslist ten slotte om te stoppen."

Rock Werchter

Dat Herman Schueremans besloten heeft om zijn vennootschap stop te zetten, heeft geen gevolgen voor Rock Werchter of andere concerten die Live Nation België organiseert. Schueremans blijft voor de Belgische poot van de Amerikaanse concertorganisator werken, maar voortaan doet hij dat wellicht op zelfstandige basis, en niet langer via zijn vennootschap. De voormalige Open Vld-politicus was vrijdag niet bereikbaar voor commentaar.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234