Maandag 16/12/2019

Herman de Coninck zendt zijn zonen uit op Canvas

BRUSSEL l Op 24 januari, aan de vooravond van Gedichtendag, worden de eerste Herman de Coninckprijzen uitgereikt. Als opwarmertje leest acteur Matthias Schoenaerts deze week dagelijks twee genomineerde gedichten voor op Canvas. Kijkers mogen stemmen op hun favoriet.

door sarah theerlynck

Dichter Herman de Coninck overleed op 22 mei 1997. Tien jaar later worden de eerste Herman de Coninckpoëzieprijzen uitgereikt. Een vakjury, bestaande uit Guido De Bruyn, Marc Reynebeau, Pat Donnez, Lieve Coppens en Piet Piryns, bekroont de beste Vlaamse dichtbundel van het afgelopen jaar. Het publiek kiest online het mooiste Vlaamse gedicht van 2006. Jurylid Piet Piryns, boezemvriend van de overleden dichter, is tevreden over de prijs, maar betreurt dat die enkel naar Vlaamse poëzie kan gaan. "Een Herman de Coninckprijs zou naar alle Nederlandstalige poëzie moeten kunnen gaan. Een louter Vlaamse prijs staat haaks op datgene waar Herman voor stond. Organisator boek.be heeft ons wel beloofd dat ze hun uiterste best zullen doen om een samenwerking met Nederland aan te gaan en er in de toekomst een Nederlandstalige prijs van te maken."

Genomineerde dichters zijn onder andere Erwin Mortier, Leonard Nolens, Bernard Dewulf, Stefan Hertmans en Joke van Leeuwen. Grote namen, dus. "Dat is louter toeval", zegt Piryns. "Er zal niet elk jaar zo'n rijke oogst zijn. Ik presenteer binnenkort al voor de zesentwintigste keer de Nacht van de poëzie in Utrecht en heb al gemerkt dat er ook in de poëzie magere en vette jaren zijn. Het is als eb en vloed." Voor het mooiste gedicht stemt het publiek. Moet zoiets niet overgelaten worden aan kenners? "Ach nee", zegt Piryns. "Als de mensen bij Idool voor hun favoriet kunnen stemmen, waarom zouden ze dan niet op hun favoriete gedicht mogen stemmen?" Of De Coninck vereerd zou zijn geweest met een prijs die zijn naam draagt? "Ik kan het hem niet meer vragen, hé", reageert Piryns laconiek. "Ik probeer hem te bellen, maar hij geeft steeds niet thuis."

Op Canvas leest Matthias Schoenaerts, acteur en zoon van de overleden acteur Julien Schoenaerts, elke dag twee genomineerde gedichten voor. "Ik heb hem leren kennen tijdens de opnames van een portret over zijn vader", zegt producer Lea Van Egdom. "Ik wist dat hij een groot poëzieliefhebber was. Eerst weigerde hij. Hij vond zichzelf nog niet rijp genoeg om op een goede manier gedichten voor te lezen, maar we hebben hem over de streep getrokken." Piryns vindt een dergelijk mini-poëzieprogramma op tv een goede zaak. "Je kunt alleen maar hopen dat er zo wat zieltjes gewonnen worden voor de poëzie. Ik vind het allemaal prima, zelfs als iemand op tv de 'Vrienden van de poëzie' uitroept en daarmee lijkt aan te geven dat poëzie iets is voor malloten en halve garen."

Gedichtendag '07,

Canvas, 21.40

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234