Donderdag 21/01/2021

Herman Brusselmans

Vekeman liet me zien hoe de Golf zichzelf kan parkeren, een bewijs temeer dat die Vekeman een lamzak is, te lui om zelf te parkeren

De cabrio werd uitgevonden door John Cabrio. We schrijven 1927, in Eugene, Ohio . De heer Cabrio wilde met z'n Buick Gunshot een ritje maken, doch warm dat het was! Wárm! In geen jaren zo warm geweest. "Mildred", zei John tegen z'n vrouw, "haal de slijpschijf. Ik ga het dak van m'n auto zagen". "Maar John toch, wat zegt gij nu? Hebt gij uw verstand verloren?" "Wat, nog tegenspreken ook!" riep John toornig. "De slijpschijf, en snel wat!" Mildred liep gedienstig naar het schuurtje, want ook in die tijd moesten vrouwen luisteren naar hun man, vooral omdat het feminisme, net zoals nu, nog nergens stond. Enfin, John Cabrio zaagde het dak van z'n Buick en begon aan z'n ritje, tot het onderweg ineens begon te regenen. "Godvermiljaardedzju", zei John bij zichzelve, "het is toch niet te geloven. Had ik dat geweten, ik had m'n dak niet weggezaagd."

's Avonds zette hij zich aan het denken en hij kwam tot de volgende oplossing: een auto zonder dak, maar wel zo dat je het dak er kunt opzetten of afhalen zoveel je wilt. En zo werd het naar hem genoemde autotype definitief geboren. Met John zou het trouwens niet al te best aflopen, want in 1934 sloot hij zich aan bij de Amerikaanse nazi's en werd hij doodgeknuppeld door zestien joden. 't Zal hem leren.

Maar goed, Vekeman kwam me oppikken op een druilerige dag met de Golf Cabrio en eerst reden we wat zonder dak, tot m'n brillenglazen helegaar nat waren en ik geen steek meer zag, en derhalve tegen Vekeman zei: "Het is niet omdat jij geen bril draagt dat ik niet meer uit m'n ogen mag kijken, doe dus het dak maar dicht, oelewapper." "Jazeker, meneer Brusselmans", zei de befaamde auteur, en ja hoor, dat dak ging als de wiedeweerga dicht. We waren op weg naar Oudergem, voor de fotoshoot, georganiseerd door de fotograaf Jurgen Rogiers, die tegenwoordig zo beroemd aan het worden is dat diverse andere gerenommeerde fotografen, zoals Michiel Hendryckx, Lieve Blancquaert, Stephan Vanfleteren, Filip Claus, en Mohammed El Bazaz, enorm jaloers op hem aan het worden zijn. Nou ja, als ze op hetzelfde niveau willen opereren, dan moeten ze maar dezelfde fantastische ideeën verzinnen. En geef toe, op de parking van de Carrefour in Oudergem een fotoshoot in mekaar flansen, met als hoofdpersonages een Golf Cabrio, twee zakkenwassers van schrijvers, en een opengetrokken blik majorettes, je moet er maar opkomen. Terwijl Rogiers z'n spullen in gereedheid bracht, begon ik met een van de majorettes een gesprek. Daaruit bleek dat ze vier kinderen had. Er bestaan toch rare vrouwen op de wereld.

Of de andere majorettes ook vier kinderen hadden, heb ik niet gevraagd, want zo kun je wel bezig blijven, en bovendien wilde ik zo snel mogelijk van Oudergem terug naar Gent, omdat ik een afspraak had met een 19-jarig meisje, dat me in een mail had toevertrouwd dat, en ik citeer, "ik je nog erg lekker vind voor je ouwe leeftijd". God weet zou er geen achterwaarts naaien in de poes van komen, er zijn wel al vreemdere dingen gebeurd. Kortom, we drongen erop aan om zo rap mogelijk die foto te maken, en naderhand begaven we ons weder naar Gent, waarbij me opviel dat de Golf Cabrio een plijzant karretje is, dat ondanks z'n weinige pk's vinnig genoeg uit de hoek komt, en wel zo vinnig dat we op een bepaald moment een Porsche Panamera voorbijzoefden, al moet ik erbij zeggen dat die Porsche op de pechstrook geparkeerd stond, omdat de chauffeur klaarblijkelijk dringend moest pissen. Over parkeren gesproken. In Gent liet Vekeman me zien hoe de Golf zichzelf kan parkeren, een bewijs temeer wat voor een lamzak die Vekeman is, te lui is om zelf te parkeren. Maar weet je wat het is? De Golf Cabrio 1.4 Tsi mag er gerust zijn. Je valt je er geen buil aan, je kunt er mede onder de mensen komen, en hij ruikt lekker vanbinnen. Niks dan lof voor deze auto. En dat 19-jarige meisje stuurde me een sms dat ze de afspraak annuleerde. Auto's zijn vaak een stuk leuker dan vrouwen.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234