Dinsdag 15/10/2019

Herexamen

Herman Brusselmans: "Mijn proffen waren toch vooral een bende gekken"

Herman Brusselmans. Beeld Greetje Van Buggenhout

Doffe ellende? Een onvergetelijk feest? Of iets ertussenin? In deze rubriek kijken bekende ex-studenten terug op hun examentijd. Vandaag: Herman Brusselmans (60), schrijver en columnist

Voor zijn studie Germaanse filologie pendelde Brusselmans vijf jaar lang tussen Hamme en Gent; op kot heeft hij nooit gezeten.

“Ik moest ’s avonds vaak nog een handje toesteken in de veehandel van mijn vader. Maar dat pendelen heeft me eigenlijk nooit gestoord. Hét studentenleven sprak me sowieso niet echt aan; dat is toch vooral iets voor mensen uit de provincie die niets gewoon zijn, inclusief mezelf dus."

"In mijn eerste jaar probeerde ik nog wat van dat gemiste studentenleven in te halen door overdag op café te zitten in plaats van naar de les te gaan. Uiteraard was ik op het eind van het jaar grandioos gebuisd over de hele lijn. Totaal gedemotiveerd overwoog ik van richting te veranderen, tot ik in mijn bisjaar een echt blokbeest als vriendin kreeg; mijn latere eerste vrouw. Zij was mijn redding, ik studeerde plots zoals nooit tevoren."

"De punten die ik behaalde waren goed, ja. Maar eerlijk gezegd waren mijn proffen toch vooral een bende gekken."

"Zo kreeg ik op een mondeling examen de vraag voorgeschoteld hoelang het duurt om met een zeilboot van Gent naar Brussel te varen. “Hangt er vanaf hoe de wind zit”, luidde mijn antwoord. Dat vond die prof prima. Daarvoor had je dan Shakespeare vanbuiten zitten blokken. Toen werd dat allemaal nog niet zo strikt gecontroleerd."

"Toch liep het af en toe ook mis. Zo moest ik voor het vak Transgeneratieve grammatica een cursus van meer dan 400 pagina’s blokken. Omdat me dat toch wat te veel van het goede was, had ik een samenvatting van honderd pagina’s gemaakt. Maar 100 vond ik uiteindelijk nog steeds te veel, net zoals 50 of 10 pagina’s. Uiteindelijk vatte ik de cursus samen in één woord. Was ik op het mondeling examen dat woord toch niet vergeten zeker."

"Toen was ik wel gebuisd."

"Op zich vond ik het een goede zaak dat wij gedwongen werden al die kleppers in één keer, aan het eind van het jaar, vanbuiten te leren. Studenten vandaag worden veel te veel in de watten gelegd. (zwijgt even aan de telefoon terwijl vanop de achtergrond een vrouwenstem weerklinkt)

"Of wacht, mijn vriendin Lena zegt dat dat niet klopt. Ik neem mijn woorden terug. Zij is vorig jaar afgestudeerd en heeft wel drie, vier verschillende diploma’s. Als een intelligente dame zoals zij meent dat studenten vandaag het minstens even moeilijk hebben, geloof ik haar.”

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van De Morgen rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234