Dinsdag 09/03/2021

Liveblog

Herlezen - Merkel wil deal voor maandag: "We laten ons niet chanteren door Grieken"

Angela Merkel. Beeld EPA
Angela Merkel.Beeld EPA

Na een stroef en afgekapt overleg woensdag wordt donderdag in Brussel een nieuwe poging gedaan om een akkoord te bereiken tussen Griekenland en zijn geldschieters. Het overleg draaide uit op een sisser. Herlees de gebeurtenissen van de dag hieronder.

21u00 - Zestigtal manifestanten op steunbetoging

Aan het Brusselse Schumanplein heeft vandaag een zestigtal mensen deelgenomen aan een steunbetoging voor Griekenland. "Griekenland is het concrete bewijs dat het bezuinigingsbeleid niet werkt. Zes jaar van nooit eerder geziene besparingen, desinvesteringen in de publieke sector en een regressief loonbeleid hebben in het land geleid tot de ontmanteling van elke sociale structuur, een flagrante stijging van de werkloosheid en extreme armoede", aldus een deelnemer aan de manifestatie.

Volgens een van de organisatoren is er sprake van een sterke wil "om een regering die wilde breken met de besparingen, te vernederen. Europa is vandaag niet meer dan een instelling die enkel dient om een hard liberalisme door te duwen", luidde het.

De manifestatie is een initiatief van onder andere Initiative de solidarité avec la Grèce qui résiste, Attac en de Ligue Communiste Révolutionnaire.

20u05 - Schultz: "Griekenland moet hervormen"

"Zogenaamde experts en adviseurs hebben gezegd dat een Grexit maar een marginaal effect zal hebben. En niemand weet of ze gelijk hebben. Maar zij zullen nooit verantwoordelijk gehouden worden voor hun voorspellingen. In tegenstelling tot de mensen die hier rond de tafel zitten", zei Martin Schulz, voorzitter van het Europees Parlement. "Wij moeten verantwoordelijke beslissingen nemen die we kunnen verdedigen tegenover het volk."

Volgens Schulz hebben de Grieken enorme offers gebracht. En de schuldeisers flinke consessies gedaan. "Het is nu aan de Griekse regering om de uitgestoken hand vast te pakken."

EP-voorzitter Martin Schulz. Beeld EPA
EP-voorzitter Martin Schulz.Beeld EPA

18u45 - Dijsselbloem: "Het gat is nog te groot"

De Europese Centrale Bank, het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Commissie gaan de voorstellen van Griekenland nog een keer zorgvuldig onder loep leggen. "Volgens de instituties is er op een aantal punten nog een groot gat met de Grieken", zei Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem bij het verlaten van het overleg. Optimistisch voegde hij toe: "Maar de deur staat natuurlijk altijd open voor de Grieken om de voorstellen van de instituties te accepteren."

Het is de bedoeling dat de eurogroep zaterdag opnieuw vergadert. De deadline van 30 juni komt dan wel heel dichtbij. Niet alleen moet Griekenland dinsdag meer dan 1,5 miljard euro aan schulden terugbetalen aan het IMF, het Europese steunprogramma dreigt dan ook af te lopen.

Minister Johan Van Overtveldt : "Als er geen akkoord komt en het programma wordt niet verlengd, dan ontstaat er een vacuüum waarbij er onduidelijkheid heerst over wat er met de resterende 7,2 miljard euro van het programma moet gebeuren. De ECB doet bovendien haar interventies op basis van dat programma en niemand kan eraan voorbij dat het vervallen van het programma voor de ECB een belangrijk gegeven zou zijn."

Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep. Beeld AP
Jeroen Dijsselbloem, voorzitter van de Eurogroep.Beeld AP

17u52 - IMF: Griekenland zal op tijd betalen

Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) verwacht dat Griekenland volgende week aan zijn betalingsverplichtingen zal voldoen. Dat zei een woordvoerder van het fonds vandaag op een persconferentie in Washington.

De Griekse overheid moet dinsdag in totaal 1,7 miljard dollar betalen aan het IMF. Het gaat daarbij om gebundelde verplichtingen, die eerder deze maand met goedkeuring van het IMF tot 30 juni werden uitgesteld. "Wij verwachten dat de betaling zal worden voldaan", zei IMF-woordvoerder Gerry Rice.

Zonder nieuwe noodsteun van de eurolanden en het IMF is het echter de vraag waar Griekenland het geld voor de afbetaling vandaan kan halen. Vandaag slaagden de eurolanden er opnieuw niet in tot overeenstemming te komen over de aanpak van de Griekse crisis.

Woordvoerder Gerry Rice en directeur Christine Lagarde van het IMF. Beeld AP
Woordvoerder Gerry Rice en directeur Christine Lagarde van het IMF.Beeld AP

16u58 - Merkel wil deal voor maandag

De Duitse bondskanselier Merkel heeft de Europese regeringsleiders op het hart gedrukt dat er voor het openen van de markten op maandag een deal met de Grieken moet liggen. "We zullen ons niet laten chanteren door de Grieken", voegde ze eraan toe.

null Beeld AP
Beeld AP

16u53 - Tsipras blijft geloven in akkoord

Hoewel de eurogroep zonder akkoord uit elkaar is gegaan, blijft Grieks premier Alexis Tsipras geloven in een goed akkoord. Aan de ingang van de Europese top zei hij alle vertrouwen te behouden in "een akkoord waarmee de eurozone en Griekenland de crisis achter zich kunnen laten". "De Europese geschiedenis loopt over van onenigheid, onderhandelingen en, op het einde, compromissen."

Alexis Tsipras. Beeld EPA
Alexis Tsipras.Beeld EPA

16u42 - Eurogroep eindigt zonder akkoord

Het overleg van de ministers van Financiën van de eurolanden (eurogroep) is geëindigd zonder akkoord over de aanpak van de financiële situatie in Griekenland. Dat zeggen bronnen in Brussel.

Volgens ingewijden werd de vergadering stopgezet op aandringen van Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk. Hij startte om 16 uur zijn Europese top waar de migratie en de Britse hervormingseisen bovenaan de agenda staan. Tusk zou 'zijn' top niet overhoop hebben willen laten halen door de Griekse crisis.

Waarschijnlijk komt de eurogroep zaterdag opnieuw bij elkaar. De experts van de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) en Athene praten in de tussentijd verder met elkaar.

16u22 - Michel: "Iedereen moet water bij de wijn doen"

Terwijl de eurogroep zich opnieuw over een oplossing voor de Griekse crisis buigt, komen de Europese staatshoofden en regeringsleiders in Brussel aan voor hun Europese top. Het dossier-Griekenland wordt (voorlopig) van hun tafel gehouden, maar toch hadden ze er bij hun aankomst allemaal wat over te zeggen. Zo vindt de Belgische premier Charles Michel dat "dit nu het moment is waarop iedereen water bij de wijn moet doen".

De ministers van Financiën van de eurozone bestuderen donderdagmiddag het compromisvoorstel dat de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds hebben uitgewerkt. De Griekse onderhandelaars zijn het met het voorstel niet eens en dienden een aangepaste versie van de tekst in.

Premier Michel hoopt dat in de loop van de dag het langverwachte akkoord bereikt kan worden over de Griekse economische hervormingen. "Maar als dat niet lukt, moet de komende dagen verder worden gewerkt, zeker tot in het weekend", zei Michel.

De eerste minister zegt dat een akkoord zowel voor Europa als de eurozone van het grootste belang is en dat het uitblijven van een akkoord voor instabiliteit kan zorgen in alle betrokken landen. "België gaf Griekenland een garantie van 7 miljard euro. Om u een idee te geven: dat is 2 miljard euro meer dan de schuld van de NMBS."

De Franse president François Hollande denkt dat een akkoord met Griekenland mogelijk is.

Europese Raadsvoorzitter Donald Tusk vertrouwt op zijn gevoel dat de crisis een "happy end" zal krijgen.

Hollande komt aan. Beeld AFP
Hollande komt aan.Beeld AFP

16u04 - Eurogroep hernomen

Het overleg tussen de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep) over de Griekse crisis is kort geschorst geweest. Er moest overlegd worden hoe er verder werd gegaan, zeggen bronnen.

De schorsing was van korte duur. De ministers zijn weer aan tafel gegaan.

Yanis Varoufakis. Beeld EPA
Yanis Varoufakis.Beeld EPA

15u59 - Eurogroep kort gestaakt in afwachting plan

De Eurogroep is voor onbepaalde tijd gestaakt in afwachting van een nieuw Grieks voorstel. Dit melden verschillende Brusselse journalisten. Tijdens de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden lagen twee voorstellen op tafel: een van de 'trojka' van IMF, ECB en Europese Commissie en een tegenvoorstel van de Griekse regering. Het Griekse plan voldoet nog niet aan de Europese wensen. De andere eurolanden voeren de druk op door een beter voorstel te eisen. Onderhandelingen gaan pas verder als Griekenland iets overhandigt wat op enige sympathie van de andere eurolanden kan rekenen.

Al dagenlang onderhandelt de Griekse regering met de Europese instituties en de eurolanden over de voorwaarden van een laatste noodlening van ruim 7 miljard euro. Griekenland heeft tot aanstaande dinsdag om een akkoord te bereiken, zo niet, dan krijgt het land geen geld en kan het niet langer aan zijn financiële verplichtingen voldoen. Dan dreigt faillissement en mogelijk een exit uit de euro.

15u55 - Merkel: stap achteruit in Grieks overleg

De Duitse bondskanselier Angela Merkel toonde zich bij aankomst in Brussel zeer bezord over de Griekse onderhandelingen. Het lijkt erop dat er geen vooruitgang maar achteruitgang is geboekt, zei ze. "Maar deze kwestie is aan de Eurogroep en niet aan de regeringsleiders."

Merkel bij aankomst. Beeld AFP
Merkel bij aankomst.Beeld AFP
null Beeld AFP
Beeld AFP

15u45 - Donald Tusk: "Griekse tragedie krijgt happy end"

De regeringsleiders druppelen binnen bij het Raadsgebouw in Brussel. EU-president Donald Tusk zei bij aankomst dat migratie het belangrijkste punt op de agenda is. "Het zal veel werk kosten om hier een consensus te bereiken." Over Griekenland kon hij alleen zeggen dat "er hard wordt gewerkt". Tusk: "Het zal nog veel uren kosten. De afgelopen uren waren kritiek, maar ik heb het gevoel dat dit Griekse verhaal een happy end zal krijgen."

Donald Tusk bij aankomst in Brussel. Beeld AFP
Donald Tusk bij aankomst in Brussel.Beeld AFP

15u02 - België "marginaal" blootgesteld aan risico's

De problemen met Griekenland vormen voor België geen bijzonder risico. "Onze rechtstreekse blootstelling aan Griekenland is zeer beperkt, marginaal zelfs", zei de gouverneur van de Nationale Bank, Jan Smets, tijdens een persconferentie over de stabiliteit van de financiële sector in België.

Niet alleen is de blootstelling aan Griekenland erg klein, in onze buitenlandse handel vertegenwoordigt Griekenland ook amper 0,3 procent. Er zouden in bepaalde scenario's wel "tweederonde-effecten" kunnen optreden, die via besmettingseffecten over de financiële markten ook de werkomgeving van de Belgische banken en verzekeraars zou kunnen treffen.

Smets hoopt dat de onderhandelingen die Griekenland momenteel voert met zijn schuldeisers tot een "geloofwaardig akkoord" zullen leiden "zodat Griekenland bij ons kan blijven". Volgens de NBB-gouverneur "zal dat inspanningen vergen van de Griekse autoriteiten".

Jan Smets. Beeld BELGA
Jan Smets.Beeld BELGA

14u30 - "Vandaag een akkoord? Uw gok is evenveel waard als de mijne"

Op de eurogroep ligt een document voor dat door de drie instellingen werd opgesteld en dat de basis moet vormen voor het langverwachte akkoord over de Griekse hervormingen. Die moeten Europa en het IMF over de streep trekken om Griekenland bijkomende financiële steun te geven. De klok tikt, want volgende week dinsdag moeten de Grieken meer dan 1,5 miljard euro aan schulden aflossen bij het IMF.

"Voorlopig zijn de Grieken niet akkoord met het voorstel", zei eurogroep-voorzitter Jeroen Dijsselbloem. "We gaan zo dadelijk luisteren naar de reactie van de Grieken."

De ministers van Financiën van de eurozone weten niet wat hun vergadering zal opleveren. "Krijgen we een akkoord? Uw gok is evenveel waard als de mijne", zei de Maltese minister Edward Scicluna. Volgens hem heeft de Griekse delegatie het compromisvoorstel bewerkt en zo haar eigen document opgesteld. "Zo kunnen we goed zien waar de onenigheden zitten", zei hij. Of de ministers van Financiën een akkoord zullen vinden dat ook door de Grieken gedragen wordt, weet Scicluna niet. "Uw gok is evenveel waard als de mijne", antwoordde hij.

De Slovaakse minister Peter Kazimir verklaarde dat hij "eerlijk gezegd niet weet wat de kansen op een akkoord zijn". Europees commissaris Pierre Moscovici zei wel dat "onze standpunten dichter bij elkaar komen te liggen". IMF-directeur Christine Lagarde betreurde dat "de anderen (de Grieken, red.) er nog niet zijn".

Na de eurogroep komen om 16 uur de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten samen voor hun Europese top. Het is onduidelijk of het dossier-Griekenland op hun tafel terecht zal komen als de eurogroep geen akkoord bereikt.

Yanis Varoufakis en Jeroen Dijsselbloem. Beeld EPA
Yanis Varoufakis en Jeroen Dijsselbloem.Beeld EPA

14u15 - Zo gaan de onderhandelaars aan tafel

De Griekse minister van Financiën zit bij het Eurogroepoverleg tussen zijn collega's uit Spanje en Ierland. De tafelschikking werd verspreid op Twitter door de Finse minister Alexander Stubb. Hij zit zelf bijna aan het hoofd, naast IMF-baas Christine Lagarde. Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem zit aan de ene kant van de langerekte tafel, aan het andere uiteinde zit eurocommissaris Moscovici die de euro in zijn portefeuille heeft.

Ook de Belgische minister van Financiën Johan Van Overtveldt zit trouwens in de buurt van Dijsselbloem en Lagarde. Hij zit tussen Klaus Regling, de directeur van het European Financial Stability Facility en de Estse minister van Financiën Sven Sester.

Vlnr: De Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan, voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, IMF-directrice Christine Lagarde, de Ierse minister van Financiën Michael Noonan en de Franse minister van Financiën Michel Sapin. Beeld EPA
Vlnr: De Italiaanse minister van Financiën Pier Carlo Padoan, voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem, IMF-directrice Christine Lagarde, de Ierse minister van Financiën Michael Noonan en de Franse minister van Financiën Michel Sapin.Beeld EPA

13u50 - Dijsselbloem: "Grieken nog niet akkoord"

"De instituties hebben een voorstel gedaan en zullen dat zo toelichten aan de Eurogroep", zei voorzitter Jeroen Dijsselbloem vooraf aan het overleg met de ministers van Financiën van de eurolanden. "De Grieken zijn daar nog niet mee akkoord. We zullen moeten horen waar de Grieken staan."

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble stelt voor aanvang aan de Eurogroepvergadering dat er nog steeds 'grote verschillen' bestaan tussen de Europese voorstellen en de Griekse wensen. Hij beweert dat de Grieken zelfs een stap terug hebben gezet en het gat tussen de geldschieters en Athene groter is geworden.

De Slowaakse minister van Financiën Peter Kazimir twittert: "Ik heb werkelijk geen idee hoe groot de kans op een deal vandaag is."

13u10 - Onderhandelingen leverden niks op

De onderhandelingen tussen de Griekse regering en de schuldeisers hebben vandaag nog geen akkoord opgeleverd.

Volgens verschillende bronnen zal de eurogroep, die om 13u30 start, zich over twee documenten moeten buigen: een gedeeld voorstel van de Europese Commissie, de ECB en het IMF en een document van de Grieken.

Na de eurogroep komen om 16 uur de staatshoofden en regeringsleiders van de 28 lidstaten samen voor hun Europese top. Het is onduidelijk of de ministers van Financiën van de eurozone een akkoord zullen bereiken, of - als dat niet het geval is - het dossier-Griekenland op de tafel van de leiders terecht zal komen.

null Beeld EPA
Beeld EPA

12u05 - Vergadering afgelopen: "Plan Trojka mogelijk basis voor deal"

De protagonisten van de gesprekken tussen Griekenland en de schuldeisers verlaten momenteel de gebouwen van de Europese Commissie, zonder deal. De instellingen zullen hun plan voorleggen aan de eurogroep, die om 13.30 uur bijeenkomt. Dat voorstel moet de basis vormen voor een akkoord. Het is nog onduidelijk in hoeverre Tsipras instemt met het pakket van de geldschieters.

Journalist Yannis Koutsomitis van het Duitse N-TV waarschuwt op Twitter dat met de term 'Greece papers' (Griekenland-documenten) niet de Griekse plannen wordt bedoeld, maar de plannen van de instituties voor Griekenland.

12u00 - "Er is een plan"

IMF, ECB en de Europese Commissie bereiden momenteel een ontwerp voor dat ze vanmiddag willen voorleggen aan de Eurogroep (de vergadering van ministers van Financiën van de eurolanden), zo melden journalisten in Brussel. Ondertussen heeft de Griekse delegatie het eigen compromisvoorstel verspreid onder de eurolanden. Het lijkt erop dat de eurogroep de knoop moet gaan doorhakken: is het compromis stevig genoeg om Griekenland een extra noodlening te geven of is het gat tussen de geldschieters en de Grieken te groot om te overbruggen?

Christine Lagarde en Yanis Varoufakis. Beeld EPA
Christine Lagarde en Yanis Varoufakis.Beeld EPA

11u50 - "ECB past steun voor Griekse banken niet aan"

De Europese Centrale Bank (ECB) heeft het plafond voor de noodsteun aan Griekse banken niet verder verhoogd. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden. Dat zou erop wijzen dat de uitstroom van spaargeld stabiliseert. De ECB verhoogde de afgelopen dagen meerdere keren het bedrag dat maximaal aan Griekse banken ter beschikking kan worden gesteld in de vorm van Emergency Liquidity Assistance (ELA). Die steun, die met goedkeuring van de ECB door de Griekse centrale bank wordt verleend, moet voorkomen dat Griekse banken omvallen.

De Griekse banken zijn bijzonder kwetsbaar, door de aanhoudende onzekerheid over de economische toekomst van Griekenland. Grieken hebben dit jaar naar schatting al ongeveer een vijfde van hun spaartegoeden weggehaald bij de banken. Die zijn daardoor volledig afhankelijk geworden van de noodsteun van hun centrale bank.

Christine Lagarde (IMF) en Mario Draghi (ECB). Beeld EPA
Christine Lagarde (IMF) en Mario Draghi (ECB).Beeld EPA

11u35 - Er wordt nog altijd druk onderhandeld

Intussen is de deadline van 11 uur, waar The Financial Times over berichtte, gepasseerd. FT-journalist Peter Spiegel meldt dat er nog steeds verwoed wordt onderhandeld tussen de Griekse delegatie en het IMF, de ECB en de Europese Commissie.

Om 13 uur staat een nieuw Eurogroepoverleg gepland. De hoop is dat er voor die tijd een akkoord ligt waarover de ministers van Financiën kunnen beslissen.

New York Times-journalist James Kanter meldt dat het Griekse team druk bezig is met het printen van conceptvoorstellen voor de Eurogroepvergadering van vanmiddag.

10u50 - "Take it or leave it"

Peter Spiegel van The Financial Times schetst het volgende scenario: als de Griekse premier Tsipras niet voor 11 uur een deal weet te sluiten met de Europese geldschieters, dan is de tijd van onderhandelen voorbij en wordt Athene voor het blok gezet: dan is het 'take it or leave it'. Het enige voorstel dat overblijft is het strenge pakket aan maatregelen van de Europese instituties. Tsipras zal moeten tekenen bij het kruisje wil hij nog een noodlening krijgen, doet hij dat niet, dan houden de gesprekken op en kan Griekenland per juli niet meer aan zijn financiële verplichtingen voldoen.

9u50 - Syriza zeer verdeeld

Regeringspartij Syriza is zeer verdeeld over de knieval van Tsipras. Uit een vertrouwelijk, elf pagina's tellende plan van de premier blijkt onder andere dat hij toegeeft aan de eis om volgend jaar 1,8 miljard euro te bezuinigen op de pensioenen. De coalitiegenoot van Syriza, de rechts-populistische partij Onafhankelijke Grieken, is op dit moment in overleg over het plan. Eerder lieten zij weten niet akkoord te gaan met belastingverhogingen die het toerisme schaden. Mochten zij niet akkoord gaan, dan kan Tsipras mogelijk steun vinden bij de oppositie.

De koepelvakbond voor alle ambtenaren verwacht niet dat het voorstel door het parlement komt en wacht de stemming af. Een vakbondsleider laat alvast weten dat ze hervormingen niet zullen accepteren als die niet gepaard gaan met het saneren van de Griekse schulden door de geldschieters. 'Mogelijk gaan ze staken als ze niet hun zin krijgen', zegt correspondente Sarah Venema, die momenteel in Athene is. 'Daarmee kunnen ze het hele land platleggen.'

Aanhangers van de Griekse regeringspartij Syriza in Athene. Beeld AP
Aanhangers van de Griekse regeringspartij Syriza in Athene.Beeld AP

9u15 - Wat staat er vandaag op het programma?

Wat staat er vandaag op het programma? Om 9 uur vanochtend zijn de gesprekken tussen Griekenland en zijn onderhandelingspartners in Brussel hervat. Vanmiddag om 13 uur begint een vergadering van de ministers van Financiën van de eurolanden (de eurogroep).

De politieke leiders proberen een doorbraak te forceren zodat de ministers van Financiën later vandaag hun zegen kunnen geven aan een akkoord.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234