Zondag 29/03/2020

Live

Herlees - De verkiezingsnacht van minuut tot minuut

Beeld DM

• Donald Trump wordt de 45ste president van de Verenigde Staten
• Trump wil president zijn "voor alle Amerikanen"
• Clinton heeft Trump gebeld en haar nederlaag toegegeven
• Trump wint 29 staten en minstens 277 kiesmannen, Clinton 18 staten en 215 kiesmannen

Om onze website voldoende performant te houden, startten wij een nieuw liveblog.

Volg live: Donald Trump wint de Amerikaanse presidentsverkiezingen

Premier Charles Michel feliciteert Donald Trump met zijn overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen. "Deze verkiezingen waren bijzonder en het Amerikaanse volk heeft gesproken. Ik wil u succes wensen in de uitoefening van deze hoge functie. Ik uit de wens dat u een verenigende president zal zijn die open staat voor een respectvolle dialoog. Ik hoop dat België en de Verenigde Staten dezelfde waarden van vrijheid en tolerantie zullen blijven verdedigen", luidt het in een mededeling.

De premier wijst op de vele uitdagingen die de nieuwe president te wachten staan zoals de internationale strijd tegen terrorisme en radicalisering, de klimaatverandering en een beleid voor een duurzame economische groei. "De verwachtingen van de mensen zijn hooggespannen", aldus Michel.

Hij wijst er ook op dat de Verenigde Staten een belangrijke bondgenoot voor vrede, veiligheid en stabiliteit zijn in de wereld. "Het is meer dan ooit mijn overtuiging dat een sterk en overtuigend Europees project noodzakelijk is". België zal zich blijven inzetten in deze dynamiek. "Ik hoop dat u steun blijft geven aan het Europese project en mede de veiligheid blijft waarborgen in het kader van de NAVO."

De eerste minister bedankte ook uitdrukkelijk president Barack Obama voor de goede samenwerking tussen ons land en de Verenigde Staten.

“De Amerikaanse democratie heeft gesproken na een bijzonder onverkwikkelijke kiesstrijd. Voor ons is het nu zaak om met de nieuwe politieke realiteit om te gaan." Dat zegt N-VA-voorzitter Bart De Wever in een reactie op de verkiezingsoverwinning van Donald Trump.

"De VS zijn de grootste economie, de grootste militaire macht en onze historische bondgenoot. Deze realiteit moet verantwoordelijke politici nopen tot gematigdheid in hun reacties. We moeten afwachten welke politiek de nieuwe president en het Amerikaanse parlement gaan voeren."

"Het is in ons belang om de VS niet de facto aan te zetten tot isolationisme. Evenmin moeten we bijdragen tot gevoelens van onzekerheid die nefast zijn voor de wereldeconomie. Enthousiasme is geen noodzakelijke voorwaarde om goede relaties en stabiliteit na te streven. Verantwoordelijkheidszin zal ons verder brengen dan emotionele uitbarstingen."

Bart Eeckhout geeft zometeen via onze Facebook-pagina live commentaar bij de Amerikaanse verkiezingsuitslag. Stel uw vragen via de comments!

Donald Trump zei in zijn overwinningstoespraak uit te kijken naar het presidentschap en onmiddellijk aan het werk te gaan voor de Amerikaanse burgers. Hij sprak de hoop uit dat na 2, 3, 4 of 8 jaar zijn aanhangers trots op hem zullen zijn.

Geflankeerd door zijn familie, die hij bedankte voor de steun en de "historische overwinning", zei de vastgoedmagnaat dat de tijd gekomen is om zich weer te verenigen en één natie te zijn. "Nu is voor Amerika de tijd aangebroken om de wonden van de verdeeldheid te hechten", zei hij. "Het is tijd voor ons om bij elkaar te komen als een verenigd volk", aldus Trump die beloofde de president van iedereen te willen zijn.

"Ik zal u niet in de steek laten. Wij zullen goed werk leveren", klonk het in de overwinningsrede. "De campagne is voorbij, maar ons werk aan deze beweging is pas begonnen".

Beeld AFP

De nieuwverkozen president Donald Trump kreeg uit het buitenland al felicitaties. Marine Le Pen feliciteerde hem al nog voor de definitieve bevestiging van de resultaten. Ook de Nederlandse PVV-leider Geert Wilders reageert opgetogen. "De mensen pakken hun land terug. Dan gaan wij ook doen", aldus Wilders op Twitter.

Ook Turkije wenst Trump veel geluk en hoopt dat Washington en Ankara hun "op vertrouwen gebaseerde relaties en samenwerking" kunnen versterken.

De omstreden Filipijnse leider Duterte bood zijn "warme gelukwensen" aan en zei uit te kijken naar de samenwerking met de nieuwe regering om de relaties met zijn land te verbeteren. Duterte ligt sinds hij aan de macht is serieus overhoop met de regering-Obama.

De Duitse minister van Justitie Heiko Maas feliciteerde Trump niet, maar zei op Twitter dat "de wereld niet ten onder zal gaan, maar dat ze enkel nog gekker wordt".

Donald Trump, verkozen president van de Verenigde Staten, geeft in New York zijn overwinningsspeech. Volg hier de livestream:

"Ze heeft hard gevochten", zo zegt Trump over Hillary Clinton, die hij feliciteert voor haar prestatie. "We moeten haar heel dankbaar zijn voor haar diensten aan ons land. Nu is het tijd, voor Democraten, onafhankelijken en Republikeinen, om ons als één volk te verenigen. Ik zal president voor alle Amerikanen zijn, dat is heel belangrijk voor mij."

Trump geeft aan dat hij de Amerikaanse economie zal aanpakken. "De vergeten mensen van ons land zullen niet langer vergeten worden. We gaan onze groei verdubbelen en de sterkste economie worden. We pakken de toekomst en ons land terug, en we worden weer succesvol."

De nieuwe president wil miljoenen Amerikanen aan het werk zetten om de infrastructuur herop te bouwen. "We gaan onze steden en snelwegen opknappen." "Amerika zal niet langer genoegen nemen met iets anders dan het allerbeste."

Op buitenlands vlak wil Trump Amerika eerst plaatsen, maar wil hij wel "gemeenschappelijke grond" zoeken, en "geen vijandschap". "Iedereen zal eerlijk behandeld worden, we zullen overeenkomen met elk land dat met ons overeen wil komen."

Trump zei niets over zijn voorstel om een muur op de grens met Mexico te bouwen. Wel moet "het werk onmiddellijk beginnen. En om historisch te zijn, moeten we een geweldige job doen. Want de campagne mag dan voorbij zijn, deze beweging staat nog maar aan het begin."

Beeld ANP

Hillary Clinton heeft met Donald Trump gebeld en haar nederlaag aan hem toegegeven, zo bericht CNN. Donald Trump begint zometeen aan zijn overwinningsspeech, is de algemene verwachting.

Beeld AFP

Donald Trump wordt de volgende president van de Verenigde Staten. Dat zegt het Amerikaanse persbureau AP.

Beeld AP

De Amerikaanse zender CNN voorspelt nu dat de noordelijke staat Wisconsin voor Donald Trump is. Daarmee komt de zender uit op 257 kiesmannen. CNN noemt Pennsylvania nog 'too close to call'.

Andere media en persbureau AP hebben Pennsylvania wel al aan Trump gegeven, maar zijn dan weer voorzichtiger met Wisconsin.

Beeld AP

Het is definitief: de Senaat komt in Republikeinse handen. Met winst in Alaska wipte de partij over de drempel van 50 zetels.

Hillary Clinons campagnemanager John Podesta sprak zonet in New York in het Jacob K. Javits Convention Center waar de Democratische aanhang verzameld is. Clinton zelf was er niet bij, en Podesta gaf aan dat ze nog niet bereid is haar nederlaag toe te geven.

"Het is een lange nacht en een lange campagne geweest, we kunnen nog wel wat langer wachten. Er worden nog altijd stemmen geteld en elke stem telt. Verschillende staten zijn te nipt om een duidelijke winnaar aan te geven, dus we gaan vandaag niets zeggen. Iedereen moet naar huis gaan en wat gaan slapen, we hebben morgen meer te zeggen. Ik wil dat jullie weten dat jullie stem en enthousiasme zoveel betekent voor Hillary en voor ons allemaal. We zijn trots op jullie. En we zijn zo trots op haar. Ze is nog niet klaar!"

Beeld Getty Images
Beeld AFP

Het wachten was op de definitieve uitslag, en de verliezersspeech van Clinton. Maar er komt net een bericht van een journalist uit haar gevolg dat zij niet komt, vertelt Volkskrant-correspondent Michael Persson. Campagnevoorzitter John Podesta heeft alleen het hotel verlaten waar Clintons entourage verbleef en gaat waarschijnlijk zelf het slechte nieuws aanvaarden.

Donald Trump lijkt de overwinning in de Amerikaanse presidentsverkiezingen niet meer te kunnen ontgaan. Hoewel nog geen van de Amerikaanse media officieel een winnaar hebben aangewezen is het vrijwel zeker dat hij in januari het stokje overneemt van president Barack Obama.

Voorafgaand aan de verkiezingsdag wezen alle peilingen en prognoses op een overwinning voor Clinton. De avond verliep echter heel anders. In staten waarvan werd gedacht dat ze naar Clinton zouden gaan, zoals Pennsylvania en North Carolina, koos een meerderheid voor Trump.

Beeld AFP
Beeld AFP

Donald Trump bereidt zich voor om zijn overwinningsspeech te geven, meldt een verslaggever van NBC. Hij wacht de laatste kiesmannen nog af.

BREAKING: Persbureau AP zegt nu dat Donald Trump de staat Pennsylvania wint. Hij krijgt daarmee 20 kiesmannen extra en heeft er nu nog maar zes nodig. CNN 'callt' Pennsylvania nog niet, maar geeft wel de drie kiesmannen van Alaska aan de Republikein.

Het presidentschap lijkt onmogelijk geworden voor Hillary Clinton.

Persbureau AP stuurt een correctie uit: de Republikeinen zijn nog niet helemaal zeker van een meerderheid in de Senaat. Ze moeten eerst nog de zetels in Louisiana en Alaska binnenhalen, maar dat gebeurt wellicht wel.

Ook de Senaat komt nu in Republikeinse handen, met een beslissende overwinning in Pennsylvania. Het volledige Congres komt daarmee onder controle van de Republikeinen. In de vorige ambtsperiode was er in de Senaat nog een meerderheid voor de Democraten.

Waar staan we nu?

Donald Trump is op koers om de volgende president van de Verenigde Staten te worden. Hij heeft nog 26 kiesmannen nodig om de drempel van 270 te overschrijden. In acht staten is nog niet duidelijk wie er gaat winnen.

In Arizona (11), Wisconsin (10), Michigan (16) en Pennsylvania (20) ligt Trump op kop. Wint hij hier, dan haalt hij 57 extra kiesmannen binnen.

Clinton heeft op dit moment 215 kiesmannen achter haar naam staan, en leidt in Maine (4), New Hampshire (4) en Minnesota (10). Voor haar is de weg naar 270 bijzonder moeilijk.

In Alaska zijn er nog geen gedeeltelijke resultaten bekend, maar verwacht wordt dat Trump ook deze drie kiesmannen binnenhaalt.

Ook in Alaska zijn de stembussen nu gesloten, waardoor het uitbrengen van de stemmen in heel de VS is afgelopen.

Aan de hand van exit polls proberen experts te weten te komen welke kandidaat goed en slecht heeft gescoord bij een bepaalde bevolkingsgroep. De eerste voorlopige resultaten laten zien dat Clinton het slechter dan verwacht deed bij blanke kiezers, vooral diegenen die laagopgeleid zijn.

Maar Clinton deed het ook slechter dan Barack Obama bij de voor haar cruciale groepen van zwarte kiezers en latino's. Zo won Obama in 2012 93 procent van de zwarte stem, Clinton nu ongeveer 88 procent. Obama scoorde 71 procent onder latino's, Clinton 65 procent.

Beeld EPA
Beeld REUTERS

Persbureau AP voorspelt dat de woestijnstaat Nevada met zes kiesmannen naar Hillary Clinton gaat.

De Republikeinen hebben ondertussen ook officieel een meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behaald. Net zoals de afgelopen vier jaren kunnen zij dus het Lagerhuis controleren.

We wachten nog op de uitslagen in de staten Alaska, Arizona, Maine, Michigan, Minnesota, Wisconsin, New Hampshire en Pennsylvania.

De verkiezingen naderen hun ontknoping. In New York houden Donald Trump en Hillary Clinton hun overwinningsfeest - althans, zo noemen ze het zelf. Clinton viert haar overwinning in een conferentiecentrum vlak bij Hudson Yards. Donald Trump viert zijn overwinning drie kilometer verderop, in het Hilton hotel.

Volg hier de livestream van Clinton.

Volg hier de livestream van Donald Trump.

Persbureau AP verklaart strijdstaat Iowa nu ook voor Donald Trump.

Ondertussen ligt Donald Trump op kop in Pennsylvania, een staat in het noordoosten die normaal deel uitmaakt van Clintons 'firewall' van blauwe staten. 90 procent van de stemmen is er geteld. Clinton lag lang aan kop, maar vooral dankzij de stemmen uit grootstad Philadelphia, waar ze gisteren nog haar slotevenement hield. Die stemmen zijn nu geteld, nu komen vooral de voorkeuren uit de ruralere gebieden aan bod.

Trump hoopt nu nog Michigan en Wisconsin te winnen: dan doorbreekt hij de blauwe muur die hem van het presidentschap belet. Fox voorspelt al dat de tien kiesmannen van Wisconsin naar Trump gaan, wat hem goed op weg helpt. Andere nieuwszenders zijn terughoudender. Als ook Michigan valt, dan lijkt een Trump-presidentschap onoverkomelijk. Ook Pennsylvania en New Hampshire kunnen hem aan het presidentschap helpen.

Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS
De vertwijfeling slaat toe bij Clinton-supporters.Beeld AFP

Volgens verschillende Amerikaanse media wint Donald Trump nu ook de strijdstaten Iowa en Wisconsin, nog eens goed voor zestien kiesmannen. Georgia is ook zo goed als zeker voor Trump, zegt AP, waardoor Hillary Clinton bijna geen enkele kans meer maakt om het Witte Huis te winnen.

Californië, de grootste staat van de VS, heeft in meerderheid voor een legalisering van cannabis gestemd.

Donald Trump haalt de westelijke mormonenstaat Utah binnen. Onafhankelijk kandidaat Evan McMullin, die het tegen Clinton en Trump opnam, kon dus geen grote potten breken. Trump leidt momenteel met 28 procent van de stemmen geteld met 53 procent. Clinton en McMullin halen elk ongeveer 21 procent.

Daar waar de peilingen hadden voorspeld dat de Democraten de meerderheid in de Senaat zouden behalen, blijkt dat nu ook plots niet meer zo zeker. De Republikeinen verdedigden een meerderheid van 56 zitjes op 100. 33 zetels stonden vandaag op het spel, en tot nu toe konden de Democraten maar één zetel inpikken, ver onder de verwachtigen.

De Republikeinen zullen ook hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden behouden, waardoor een Republikeins Congres met een Republikeinse president plots heel dichtbij komt.

Beeld Getty Images

Donald Trump wint volgens de grootste Amerikaanse tv-stations nu ook de cruciale strijdstaat North Carolina. Samen met Florida werd de staat beschouwd als een must-win voor elk van beide kandidaten.

Clinton moét nu winnen in Michigan, Wisconsin én Pennsylvania wil ze nog enige kans maken. Het ziet er steeds moeilijker uit voor Clinton.

In alle staten behalve Alaska zijn de stembureaus nu gesloten. Hillary Clinton wint meteen de diepblauwe staten Californië, de grootste prijzenpot met 55 kiesmannen, Washington, Oregon en Hawaï.

Idaho gaat dan weer naar Donald Trump.

Trump leidt nu met 217 kiesmannen, Clinton heeft er 202.

Persbureau AP zegt dat de allergrootste strijdstaat Florida naar Donald Trump gaat. Hij krijgt er op die manier 29 zeer belangrijke kiesmannen bij. Clinton moét nu winnen in Michigan én Pennsylvania wil ze nog enige kans maken. Maar ook hier lijkt Trump op winst af te stevenen.

Trump heeft met Ohio en Florida tot nu toe twee staten teruggewonnen die Barack Obama in 2012 won.

Beeld AFP
Beeld AFP

Clinton wint de 13 kiesmannen van Virginia, maar met een kleinere marge dan verwacht: 48,3 procent tegenover 46,6 voor Trump. Ook Colorado gaat naar Clinton, goed voor 9 kiesmannen.

Beide staten werden al verwacht in het Democratische kamp. In enkele overblijvende strijdstaten die Clinton moest binnenhalen blijft het echter bijzonder spannend: Wisconsin, Pennsylvania en Michigan, drie traditioneel blauwe staten, neigen nu naar Trump. Clinton staat er hier bijzonder slecht voor, zo tonen de voorlopige resultaten aan.

Ondertussen gaat Montana naar Trump, 3 kiesmannen.

Trump wint op die manier voorlopig 21 staten en 184 kiesmannen, Clinton 13 staten en 131 kiesmannen.

De presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten zijn spannender dan verwacht en zorgen voor onrust op de Aziatische markten. Zowel de dollar als de Mexicaanse peso daalde fors.

In de aanloop naar de verkiezingsdag voorspelden de meeste media een gemakkelijke overwinning voor Clinton. In veel staten liggen Trump en Clinton echter dichter bij elkaar dan verwacht.

De Nikkei in Tokio stond 2,25 procent lager aan het eind van de ochtendhandel, en de futures in New York wijzen op een scherp lagere opening op Wall Street.

Juichende Trump-aanhangers in New York.Beeld AFP

In Florida is meer dan 99 procent van de stemmen geteld, en Donald Trump lijkt een nog onmogelijk te overkomen voorsprong opgebouwd te hebben. Trump staat op 49,2 procent en 4.574.294 stemmen tegenover 47,7 procent en 4.438.644 stemmen voor Clinton.

Florida besliste vandaag bij meerderheid overigens ook om marihuana voor medisch gebruik te legaliseren.

Beeld AFP

De rust belt-staat Ohio gaat naar Donald Trump, zo projecteren NBC en ABC. Ohio is met 18 kiesmannen een van de belangrijkste swing states. Zonder deze staat zou het voor hem erg lastig zijn om de verkiezingen te winnen. Het is voor het eerst sinds 2004 dat de staat naar een Republikein gaat.

Hillary Clinton wint zoals verwacht de 5 kiesmannen van New Mexico.

Trump ligt ruim op voorsprong in Florida, Ohio, North Carolina en Georgia. Hij heeft ook een nipte voorsprong in Michigan en New Hampshire. Bovendien heeft hij de leiding overgenomen in Wisconsin. Blijft het bij deze score, dan wordt Donald Trump de volgende president van de Verenigde Staten, zelfs zonder de uitslag in Iowa, Nevada en Arizona in rekening te nemen.

Vooral Michigan, Wisconsin en New Hampshire zijn gebieden die tot Clintons cruciale 'firewall' behoren en ze eigenlijk niet mocht verliezen. Clinton leidt wel in Virginia, Colorado en Pennsylvania.

Een overzicht van de percentages:
• Florida (95 procent geteld): Clinton 48, Trump 49
• Virginia (92 procent geteld): Clinton 48, Trump 47
• New Hampshire (36 procent geteld): Clinton 46, Trump 49
• North Carolina (66 procent geteld): Clinton 47, Trump 50
• Pennsylvania (34 procent geteld): Clinton 56, Trump 41
• Ohio (56 procent geteld): Clinton 43, Trump 53

Volgens The New York Times heeft Republikein Donald Trump op dit moment 59 procent kans om president te worden. De voorspellingen bij de Amerikaanse media slaan helemaal om.

Beeld The New York Times
Beeld AFP
Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

De Mexicaanse peso blijft de verliezen opstapelen. Een halfuur geleden liep het waardeverlies nog op tot 3 procent, op dit moment crasht de munt compleet: - 8,5 procent.

Connecticut gaat ondertussen zoals verwacht naar Clinton, Louisiana naar Trump.

Donald Trump heeft op dit moment nationaal 20.343.498 stemmen verzameld, Hillary Clinton 18.885,078.

Volgens Nate Cohn van de New York Times scoort Trump vooral veel beter dan verwacht bij de blanke lagere middenklasse, veel beter dan Mitt Romney in 2012. De live-tracker van de krant, die naarmate de resultaten binnenlopen, geeft Clinton nog maar 51 procent kans om president te worden, waar dat een uur geleden nog 65 procent was en drie uur geleden 80 procent.

Beeld Photo News

CNN wijst een aantal nieuwe staten toe aan beide kandidaten. Hillary Clinton wint het grote New York (29 kiesmannen), haar thuisstaat. Donald Trump wint dan weer Kansas, North Dakota, South Dakota, Wyoming, Texas, Arkansas en Nebraska.

Het nieuwe totaal komt op 97 kiesmannen voor Clinton en 140 voor Trump.

In nog eens 14 staten sluiten de stembureaus zometeen. Verwacht vooral spannende races in Colorado, Arizona, Wisconsin en Michigan.

Beeld AFP
Beeld AFP

De Republikeinen behouden de controle over het Huis van Afgevaardigden, zo meldt nieuwszender ABC.

In de Senaat ziet het er plots ook slecht uit voor de Democraten. Verwacht werd dat zij de controle zouden overnemen van de Republikeinen, maar Amerikaanse media schatten die kans nu ineens veel lager in. Todd Young is bijvoorbeeld verrassend verkozen tot senator namens Indiana, een strijd die verloren leek. De kandidaat van de Democraten was de populaire Evan Bayh.

Hebt u al flashbacks naar het jaar 2000? Wij wel, wanneer we de resultaten uit Florida zien binnenstromen. Op dit moment ligt Donald Trump weer op kop met een verschil van amper 300 stemmen, op een totaal van ruim 8 miljoen.

Beeld Rhona Wise / AFP / Image Globe

Een uur na het sluiten van de stembureaus is de strijd in South Carolina beslist ten voordele van de Republikeinse kandidaat Donald Trump, zo bericht AP. De staat was een must-win voor de Republikeinen, maar dat het zo lang duurde voor de race beslist was, kan een slecht teken voor hen zijn.

Ook Missouri (10 kiesmannen) gaat naar Trump.

De Republikeinse voormalige presidentskandidaat en senator Marco Rubio is herkozen in Florida, zo bericht AP. Het was uitkijken naar het resultaat van Rubio, die toen hij uit de race om de Republikeinse nominatie stapte, verklaarde in januari een "vrij burger" te zijn en de politiek vaarwel te zeggen.

De Democraten hebben wel de senaatszetel in Illinois kunnen overnemen van de Republikeinen, en komen daarmee alvast één zetel dichter bij de meerderheid in het Hogerhuis.

Illinois, New Jersey, Massachusetts, Maryland, Rhode Island, Delaware en Washington DC gaan zoals verwacht naar Hillary Clinton. Donald Trump haalt Oklahoma, Tennessee en Mississippi binnen, zo voorspellen de Amerikaanse media. Ook hier weinig verrassingen: voorlopig verschilt de kaart niet met die uit 2012.

In Florida, Pennsylvania en New Hampshire is het nog te vroeg om een winnaar te voorspellen, zegt CNN. Ook de staten Georgia, South Carolina, Virginia, North Carolina en Ohio zijn 'too early to call'.

Clinton heeft nu 68 kiesmannen, Trump 48.

Trump heeft ondertussen gereageerd op de blanco stem van de laatste Republikeinse president, George W. Bush. "Treurig'', zei Trump.

Met 72 procent van de stemmen geteld in swing state Florida ligt Hillary Clinton er op kop met 49,9 procent van de stemmen geteld. Donald Trump blijft voorlopig steken op 47,3 procent.

De statistieken beloven ook weinig beterschap voor Trump. Zo is de stand gelijk in het noordelijke Duval County rondom de stad Jacksonville, terwijl Mitt Romney hier in 2012 met een ruime marge won van Obama.

In het Democratisch gezinde Miami-Dade County ligt Clinton met 31 procent voorop. Analisten hadden op voorhand voorspel dat het voor Trump game over zou zijn in Florida als het verschil in dit district 30 procent was.

In de cruciale strijdstaat North Carolina (15 kiesmannen) ligt Donald Trump voorlopig op kop. Met 13 procent van de stemmen geteld heeft Trump 54,9 procent, Clinton loopt achter met 43 procent.

Donald Trump wint volgens een projectie van CNN en NBC zijn derde staat: West-Virginia, zoals verwacht. Trump komt daarmee op 24 kiesmannen.

De kaart van de Verenigde Staten ziet er voorlopig bijzonder rood, dus Republikeins, uit. Donald Trump heeft op dit moment nationaal gezien 3,2 miljoen stemmen verzameld, Hillary Clinton blijft steken op 2,7 miljoen.

Het gaat bijzonder snel in Florida, 30 procent van de stemmen is er al geteld. De koppositie wisselt naarmate de uitslagen binnenstromen van Donald Trump naar Hillary Clinton: zij leidt nu met 49,5 procent van de stemmen tegenover 47,7 procent voor Trump.

Vigo County in de staat Indiana heeft sinds de verkiezing van president Eisenhower in 1953 steeds voor de uiteindelijke winnaar gestemd. Deze keer koos Vigo voor Trump. Een slecht voorteken voor Clinton?

Beeld Photo News

Met 2 procent van de stemmen geteld in de cruciale strijdstaat Florida, ligt Donald Trump er op kop met 57,5 procent van de stemmen. Hillary Clinton haalt 28,5 procent, en derde kandidaat Johnson van de Libertaire partij haalt 10 procent.

Enkele stembureaus in swing state North Carolina blijven 20 tot 60 minuten langer open na problemen met de stemcomputers, zo is beslist.

De resultaten zullen vanaf nu onafgebroken beginnen binnenstromen. In zes staten gaan de stembureaus dicht: Indiana, Kentucky, South Carolina, Vermont, Virginia en Georgia. Ook in het grootste deel van Florida, de allerbelangrijkste strijdstaat, gaan de stembureaus dicht.

Ondertussen hebben de Amerikaanse media al verschillende staten toegewezen aan kandidaten: Donald Trump haalt voorlopig Kentucky (8) en Indiana (11) binnen, Hillary Clinton wint zoals verwacht Vermont (3). Trumps vicepresidentskandidaat Mike Pence, gouverneur in Indiana, bedankte de kiezers al.

Ongeveer 15 procent van de Amerikanen die al gingen stemmen, zei dat het de eerste keer was dat ze hun stem uitbrachten tijdens de presidentsverkiezingen. Dat blijkt uit een poll van Reuters en Ipsos. Bij de vorige presidentsverkiezingen van 2012 was dat nog 9 procent.

Ook Indiana in het midwesten van de VS, gaat zoals algemeen verwacht voorlopig in grote mate naar Republikein Donald Trump, zo berichten Amerikaanse media op basis van de eerste, zeer voorlopige, resultaten.

Bij een kiesbureau in het Californische Azusa zijn schoten gelost, zo bericht CNN. Er zouden twee slachtoffers gewond zijn. Volgens nieuwszender ABC werden agenten onder vuur genomen. Volgens de lokale kiescommissie zitten er twee stembureaus in de buurt van waar de schoten werden gelost. Kiezers worden opgeroepen deze locaties te mijden. In zeker één stembureau moeten de aanwezigen binnen blijven, weet CNN. De politie is nog op zoek naar de schutter.

De eerste resultaten zijn bekend, en ze komen uit Kentucky, waar de stembureaus sinds middernacht onze tijd in delen van de staat gesloten zijn. Met 1 procent van de stemmen geteld leidt Trump met bijna 80 procent. Kentucky is een stevig Republikeins bastion en heeft 8 kiesmannen te verdelen.

In North Carolina, waar vandaag problemen werden gerapporteerd met het elektronisch stemmen, hebben burgerrechtenactivisten bij de rechtbank een verzoek ingediend om langer te kunnen stemmen in Durham County. North Carolina wordt als een van de belangrijkste strijdstaten gezien in de hele VS.

Uit een eerste exitpoll blijkt dat de Amerikaanse kiezer vooral een 'sterke leider' wil hebben in het Witte Huis. Zo'n 36 procent geeft aan dat als belangrijkste eigenschap te zien voor de nieuwe president. Dit blijkt uit een exitpoll van Morning Consult en Politico onder kiezers die hun stem hebben uitgebracht. Donald Trump heeft in de campagne erop gehamerd dat Amerika na acht jaar Obama vooral een sterke president moet hebben.

62 procent van kiezers maakte voor september al zijn keuze, dat brengen de eerste exitpolls van de Amerikaanse omroep CNN aan het licht. Slechts 7 procent procent van de stemmers heeft pas de laatste dagen de knoop doorgehakt.

Een enquête van NBC toont ook aan dat meer dan de helft vindt dat de economie het belangrijkste thema is, en van hen heeft meer dan de helft een voorkeur voor Clinton.

Beeld REUTERS

Voorzitter van het Huis van Afgevaardigden Paul Ryan zegt dat de overwinning van Trump een afwijzing betekent van de status quo van het progressieve linkse beleid. Ryan weigerde Trump lange tijd te steunen, net als veel van zijn partijgenoten.

Beeld EPA

Volgens een NBC-verslaggever heeft Paul Ryan, de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Donald Trump en running mate Mike Pence via de telefoon gefeliciteerd. "Ze hadden een zeer goed gesprek", aldus Kelly O'Donnell.

De Amerikaanse Senaat zal na de Congresverkiezingen van gisteren het hoogste aantal vrouwen ooit tellen. Dat melden Amerikaanse media. Er zijn nu 21 vrouwelijke Senatoren, tegenover 20 in de vorige legislatuur.

Twee van de vrouwelijke Senatoren zijn nieuw in het Amerikaanse Congres. De Democratische Tammy Duckworth won de strijd in de staat Illinois. Catherine Cortez Masto, ook een Democrate, wordt de nieuwe Senator van Nevada. Zij is meteen ook de eerste latina die in zitje in de Amerikaanse Senaat kan bemachtigen.

Tammy Duckworth.Beeld AP

De verkiezingen worden uiteraard ook in de VS-ambassade in Brussel met argusogen gevolgd. Op uitnodiging van ambassadrice Denise Campbell Bauer houden enkele honderden genodigden op grote schermen de binnenlopende resultaten aandachtig in de gaten. "Wat ook het resultaat wordt, ons partnerschap zal standhouden", zei Campbell Bauer tijdens een korte verwelkoming.

Na de officiële bekendmaking van de resultaten zal Denise Campbell Bauer de genodigden opnieuw toespreken. Het is de bedoeling dat ook Douglas E. Lute, de Amerikaanse ambassadeur bij de NAVO, en Anthony L. Gardner, de ambassadeur bij de EU, hun eerste reactie geven.

Beeld AP

Voormalig procureur-generaal Catherine Cortez Masto heeft in Nevada de strijd om de Senaatszetel van Harry Reid, die op pensioen gaat, gewonnen. Volkskrant-verslaggever Bert Lanting sprak de Democrate eerder deze week in Las Vegas. "Als mijn grootvader niet de Rio Grande was overgestoken op zoek naar een beter leven, had ik hier nu niet gestaan", zei ze. "Er zijn mensen die muren willen bouwen, maar zo zijn wij niet, hier in Nevada. Wij zijn een gemeenschap van immigranten."

Voorlopige reactie Jan Jambon (N-VA), vicepremier van N-VA en minister van Binnenlandse Zaken: "Het neemt onverwachte wendingen aan. Wat je niet voor mogelijk achtte, is aan het gebeuren." Jambon wijst erop dat dit allicht impact zal hebben op de bijdrage van de Amerikanen op de NAVO.

"Het Huis van Afgevaardigden heeft al in deze legislatuur het budget verminderd." We schrikken van het resultaat, zegt Jambon nog. "Maar mensen durven in polls niet altijd zeggen wat ze stemmen. Dat hebben we ook gezien bij de brexit. De Amerikanen hebben er te weinig ervaring mee of te weinig rekening mee gehouden."

Een aantal Amerikanen kiest vandaag niet alleen een nieuwe president of afvaardiging in de Senaat maar krijgen via referenda meer keuzes voorgelegd - of ze wiet willen legaliseren bijvoorbeeld, of euthanasie mogelijk willen maken.

- Californië heeft via een referendum voor het legaliseren van het recreatief gebruik van marihuana gestemd, meldt persbureau AP. Dat betekent dat iedereen die 21 jaar of ouder is straks legaal wiet mag roken. Ook in de staten Arizona, Maine, Massachusetts en Nevada wordt vandaag via referenda besloten of marihuana straks recreatief gebruikt mag worden. In Florida, Arkansas en North Dakota wordt gestemd over het legaliseren van medisch wietgebruik.
- In Nebraska kiezen Amerikanen of ze de doodstraf, die vorig jaar werd afgeschaft, terug willen. Californië krijgt dezelfde vraag voorgeschoteld, maar ook een voorstel dat de uitvoering van de doodstraf moet versnellen.
- In Colorado wordt kiezers gevraagd of ze een ‘zelfmoordpil’ willen introduceren voor wie terminaal ziek is. In Californië, Maine, Nevada en Washington wordt beslist over het strikter maken van wapenwetten.
- Colorado, Arizona, Washington en Maine kiezen of ze het minimumloon willen verhogen.

De race tussen Hillary Clinton en Donald Trump blijft bijzonder spannend. Het is nog steeds niet duidelijk wie de uiteindelijke winnaar wordt. Vier jaar geleden was dat rond 5.15 uur Belgische tijd wel al duidelijk, in 2008 kenden we het resultaat al rond 5 uur.

Donald Trump heeft volgens The New York Times nu 80 procent kans om president te worden.

Beeld The New York Times
Beeld Getty Images
Beeld REUTERS
Beeld Getty Images

Een voorbeeld hoe Hillary Clinton in moeilijkheden is in enkele traditioneel blauwe staten met vooral een arbeidsbevolking. Die doelgroep van blanke lagere middenklasse blijkt nu in grote mate voor Trump te vallen. In Athens County in Ohio bijvoorbeeld won Obama in 2012 met 35 procentpunt voorsprong, Clinton haalde er vandaag 'maar' 17 procentpunt. In Ashtabula County won Obama met 12 procentpunt, vandaag ligt Trump er op kop met 19 punten.

De dollar is meer dan twee procent gezakt tegenover de yen nu de voorlopige verkiezingsresultaten Trump op voorsprong zetten. Tegenover de Zwitserse frank daalde de dollar 1,2 procent.

Een kwart van het Amerikaanse electoraat is in de verkiezingscampagne door het team van Hillary Clinton benaderd. Dat meldt persbureau Reuters op basis van een peiling. Grofweg 25 procent van de kiezers werd gebeld of persoonlijk benaderd. Het Trump-kamp sprak zo'n 17 procent van alle kiezers.

Bij het Trump-kamp vallen er alleen maar breed lachende gezichten te spotten, nu steeds meer media de miljardair een grotere kans toedichten om president te worden dan Hillary Clinton.

Ondertussen is ook Huisvoorzitter Paul Ryan herverkozen in Wisconsin.

Over het hele land hebben mensenrechtengroepen ongewoon veel meldingen van kiezersintimidatie genoteerd. Zo kreeg een nationale klachtenlijn al ongeveer 20.000 telefoontjes binnen over intimidatie. Toch zou er van systematische intimidatie geen sprake zijn, aldus medewerkers van de Democratische Partij. 40 procent van de klachten kwam van Afro-Amerikaanse en latino-kiezers. De meeste klachten liepen binnen in de staten Florida, Georgia, Ohio en Arizona.

Vier tot zes uur wachten later, blijkt voor veel Hillary-fans dat 'binnen' bij haar verkiezingsnacht-evenement niet verder is dan de lobby van het conventiecentrum. Blijkbaar is er voor veel mensen met kaartjes helemaal geen plek.

"Geen metaal, geen selfiesticks, geen eten, geen drinken!" Met megafoons werd omgeroepen wat er allemaal verboden was na de veiligheidscontrole, uitgevoerd door politieagenten en de Secret Service. Maar, was de belofte van gestresste campagnemedewerkers, "jullie komen zeker binnen". Of dat het waard was, nu blijkt dat je met een geel kaartje niet verder komt dan de lobby, en de zaal waar het allemaal gebeurt niet van binnen zal zien? "Nee", vindt Katie Lee uit Brooklyn. Ze stond vier uur in de rij en moest plassen, maar dat kon niet. "Ik vraag me nu af of ik wel wil blijven. Ik heb lang gewacht, maar dit is belachelijk. Zo ga je niet met mensen om."

Ze krijgt bijval van meerdere vrouwen die in de rij staan voor de WC. Ze zouden niet gewacht hebben als ze wisten dat hun eindstation de lobby was. Een medewerker van de campagne, een blauw met groen Staff-pasje om zijn nek, weet niet of Hillary zich vanavond zal laten zien in de lobby. "Ik heb geen informatie over de optredens." Een groepje vrienden dat vlakbij staat, maakt zich klaar om te gaan. "Wij gaan naar een bar. Daar kunnen we tenminste drinken."

Beeld AP

De zuidelijke staat Alabama (9 kiesmannen) gaat zoals verwacht naar Donald Trump. Die neemt nu weer de leiding in het aantal kiesmannen: 76 tegen 68 voor Clinton.

Dit is de voorlopige tussenstand:

Donald Trump wint
• Kentucky
• Indiana
• South Carolina
• Alabama
• West Virginia
• Missouri
• Tennessee
• Mississippi
• Oklahoma

Hillary Clinton wint
• Vermont
• Washington DC
• Maryland
• Massachusetts
• New Jersey
• Rhode Island
• Delaware
• Illinois

Een hooggeplaatste raadgever in het campagneteam van de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump heeft aan de Amerikaanse nieuwszender CNN gezegd dat er een "mirakel" nodig zal zijn voor Trump om het presidentschap in de wacht te kunnen slepen. Dat meldt CNN.

Het is niet de eerste keer dat een medewerker binnen zijn eigen team zich negatief uitlaat over de kansen van de controversiële vastgoedmagnaat. In oktober zei Trumps adviseur Ed Rollins nog dat er een mirakel zou nodig zijn om de Republikeinse kandidaat in het Witte Huis te krijgen.

Beeld AFP

In het Jacob K Javits Center in Manhattan, waar de Democraten samen de uitslagen afwachten en hun slotfeest houden, stroomt het volk stilaan toe.

Beeld Getty Images
Beeld AFP
Beeld AFP

Drie oostelijke staten sluiten zometeen de stemlokalen: West-Virginia, dat vermoedelijk naar Trump gaat, strijdstaat Ohio (die al sinds 1960 op de uiteindelijke winnaar stemt) en het superbelangrijke North Carolina. Daar zouden enkele stembureaus wel langer openblijven door stemproblemen.

Het is die laatste staat die dit jaar, samen met Florida, wel eens de doorslag zou kunnen geven. Hillary Clinton voerde er de afgelopen weken maniakaal campagne met de hulp van president Barack Obama om de zwarte kiezers te enthousiasmeren.

Beeld Photo News

Met Kentucky en Indiana voor Donald Trump en Vermont voor Hillary Clinton tonen de eerste resultaten geen verrassingen. Opvallender is wel dat South Carolina en Georgia nog niet meteen beslist zijn in het voordeel van een kandidaat. Dat kan erop wijzen dat het resultaat in beide staten, die normaal gezien Republikeins stemmen, nipter is dan verwacht.

Ook zijn de eerste senaatsraces bekend: in Vermont won de Democratische kandidaat zoals verwacht, in Kentucky werd Rand Paul herverkozen.

Bij de schietpartij in de buurt van een kiesbureau in de staat Californië zou een dode zijn gevallen. Drie andere personen raakten gewond.

In het Hillary-kantoor van West-Virginia bellen medewerkers tot de laatste minuut met potentiële kiezers om op Clinton te stemmen. "Als Hillary vandaag met één stem verschil wint, dan heeft ze dat aan ons te danken."

Lees hier de volledige reportage van Koen Vidal.

De eerste die de officiële uitslag kent en daarmee weet wie de nieuwe president wordt, is Denise Roth. Zij leidt de General Services Administration, een overheidsdienst. Zodra de laatste stembureaus in de meest westelijke staten sluiten, maakt Roth bekend wie de "apparent succesful" kandidaat is. Die krijgt geld en kantoorruimte toegewezen om de machtswissel voor te bereiden, zodra Roth haar handtekening onder de uitslag heeft gezet.

CNN citeert ondertussen een bron uit de Trump-campagne: interne modellen en exitpolls wijzen uit dat het een erg moeilijke nacht wordt voor hen, maar Trump zelf blijft geloven in z'n kansen.

Beeld EPA

Om middernacht onze tijd sluiten de stembureaus in delen van de staten Kentucky en Indiana. Pas om 1 uur gaan ze in de volledige staten dicht, net als in South Carolina, Vermont, Virginia en Georgia.

Gewezen Republikeins president George W. Bush en zijn vrouw hebben wat de presidentsverkiezing betreft blanco gestemd. Dat heeft een woordvoerder bevestigd aan CBS News.

Donald Trump roept kiezers via Twitter vurig op om nog te gaan stemmen. "Blijf buitenkomen om te stemmen, deze verkiezing is nog niet voorbij", klinkt het.

De VS staan vandaag voor historische verkiezingen: wie mag na acht jaar Barack Obama opvolgen als machtigste president van de wereld en het Witte Huis intrekken? Wordt het de Democratische kandidaat Hillary Clinton, zoals de peilingen voorspellen, of slaagt haar opponent Donald Trump van de Republikeinen er in voor een verrassing van formaat te zorgen?

De strijd zal vandaag hoofdzakelijk gevoerd worden in een tiental strijdstaten. De allerbelangrijkste staten voor beide kandidaten zijn Florida en North Carolina. Vooral Trump moet beide gebieden binnenhalen om een realistische kans op de overwinning te maken.

Volg hier de hele dag en nacht live het verloop van de stembusslag en van het tellen van de stemmen. De einduitslag wordt vannacht tussen 5 en 6 uur onze tijd verwacht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234