Maandag 01/06/2020

Herkansers, gepromoveerden en nieuwkomers in Detiège II

Detiège volgt zichzelf op als burgermoeder van Antwerpen. Zes jaar geleden werd ze als wit konijn uit de hoed getoverd om het 'probleem' Bob Cools op te lossen. De nieuwe burgemeester, zo was de theorie ook toen al, moest visueel duidelijk maken dat het signaal van de kiezer duidelijk was en dat er een nieuwe wind door Antwerpen ging waaien. Volgens politieke vrienden en vijanden ontbreekt het Detiège een beetje aan leiderschap. De kans dat ze haar termijn dit keer niet uitdoet, bestaat.

De zoon van de Antwerpse CVP-burgemeester was wat graag in de voetsporen van zijn vader getreden, maar moet zich tevredenstellen met een opvolging van zichzelf. Mogelijk krijgt hij ook nog het departement Financiën toegeschoven. Hij bouwde zonder noemenswaardige sociale onrust het stedelijk havenbedrijf om tot een autonoom havenbedrijf en kan jaar na jaar goede cijfers voorleggen. Goede punten, al verwijten politieke vrienden en vijanden hem wel eens te weinig geïnteresseerd te zijn in dossiers die buiten zijn departement vallen.

Coolsaet zetelde in de gemeenteraad tot schepen voor Personeelszaken André Gantman in een zwartgeldaffaire terechtkwam. In die korte tijd moest ze enkel het werk van Gantman nog afmaken. Coolsaet, behorend tot de VLD-rechtervleugel, krijgt nu meteen een superkabinet, waarin voor het eerst sinds lang Ruimtelijke Ordening en Openbare Werken worden gecombineerd. Er wacht haar een erg zware opdracht. In sommige partijen wordt dan ook gevreesd dat ze te weinig ervaring heeft.

De voormalige intendant van Antwerpen '93 volgt zichzelf op als schepen van Cultuur. De juiste man op de juiste plek, daar is nagenoeg iedereen het over eens. Zijn palmares oogt mooi, met onder andere de Zomer van Antwerpen en de herschikking van de musea. Iedereen vindt het dan ook jammer dat Antonis zelf heeft aangekondigd slechts drie jaar schepen te zullen blijven.

Erwin Pairon was fractieleider van de groenen in de gemeenteraad, tot Mieke Vogels na de verkiezing van 13 juni '99 Vlaams minister werd. Pairon volgde haar op als schepen van Ruimtelijke Ordening. Hoewel zijn beleidsperiode kort was, maakte hij op zijn tegenspelers indruk, wegens zijn diplomatieke talent. Ook de voorbije maanden was zijn onderhandelingsgave cruciaal voor de vorming van de coalitie.

Wat zijn departement juist zal inhouden, is nog geen uitgemaakte zaak. Dat Bungeneers de strijd won tegen bedrijfsleider en vernieuwer Christian Leysen bewijst dat ook bij de VLD niet iedereen op dezelfde golflengte zit. Bungeneers was tot de verruimingsoperatie van de VLD lid van de CVP en zetelde ook in de gemeenteraad. In de VLD werd hij de rechterhand van de man die hem binnenloodste, Ward Beysen. Hij werd wel vaker met de vinger nagewezen als een van de VLD'ers met wie Philip Dewinter zei te onderhandelen over het doorbreken van het cordon sanitaire.

De gemeenteraad was voor Marc Van Peel de springplank naar de Kamer. Van Peel werd een grote toekomst toegedicht wegens zijn radde tong en dossierkennis. Toen CVP-partijvoorzitter Johan Van Hecke in ongenade viel na familiale problemen, werd Van Peel gekroond tot CVP-voorzitter. Zo won hij ook aan het enige wat hem ontbrak: uitstraling. Toen plots de meest prominente Antwerpse politici werden opgeroepen hun verantwoordelijkheid te nemen, viel ook de naam van Van Peel. Hij is de enige die op de bede is ingegaan.

Kathy Lindekens was in een vorig leven radiopresentatrice en is een expert op het gebied van kinderliteratuur. Ook tijdens haar eerste termijn als Vlaams parlementslid liet ze zich meestal opmerken in dossiers over jongerenproblematiek. SP-voorzitter Patrick Janssens kon haar overhalen een gooi te doen naar een Antwerpse politieke carrière. Of die ervaring voldoende zal zijn om als schepen van Onderwijs te slagen, is verre van zeker. Onderwijs is het SP-bastion bij uitstek en een zeer gevoelig thema binnen de SP.

De zoon van het Lierse PVV-kopstuk Frans Grootjans en advocaat van beroep krijgt de eer de eerste Antwerpse veiligheidsschepen te worden en is gezien zijn uitspraken van plan zijn tanden te laten zien. De nuloverlast draagt hij als lid van de conservatieve VLD-vleugel hoog in het vaandel. Vraag is hoe de samenwerking tussen Grootjans en Leona Detiège, die voor een pak zaken wettelijk verantwoordelijk blijft, zal verlopen.

De voormalige VRT-journalist kent de Antwerpse gemeentraad als zijn broekzak, omdat hij de eerste ombudsman van de stad was. Van Wallendael werd door zijn gedegen werk behoorlijk populair. Na enkele jaren stapte hij op en werd hij verkozen als Vlaams parlementslid voor de SP. Van Wallendael werd door Patrick Janssens overtuigd om zijn populariteit voor een laatste keer te verzilveren, al wilde hijzelf eigenlijk met politiek pensioen. De niet-verkiezing van de als schepen getipte Robert Voorhamme duwde hem in een onverwachte schepenrol.

Pauwels, die binnen de partij al jaren wordt omschreven als 'de nieuwe Mieke Vogels', scoorde, net als haar partij, minder dan voorspeld. Pauwels had dan ook weinig ervaring, toen ze door de partij tot lijsttrekster en zelfs kandidaat-burgemeester werd gepromoveerd. Meer dan wat verdienstelijk werk in de Antwerpse districtsraad en een korte carrière als gemeenteraadslid stonden niet op haar palmares. Als schepen krijgt ze de kans om zich wel op voorplan te werken en te bewijzen dat ze haar bijnaam waard is. (PM)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met De Morgen?

Tip hier onze journalisten


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234