Maandag 19/04/2021

Standpunt

Herinner u wat Michel I beloofde

Michel en zijn ministers geven extra uitleg over het bereikte akkoord. Beeld photo_news
Michel en zijn ministers geven extra uitleg over het bereikte akkoord.Beeld photo_news

An Goovaerts is hoofdredacteur van De Morgen.

Goh, wie zou nu niet tevreden kunnen zijn met het behaalde ‘zomerakkoord’ van de regering-Michel? Bedrijfsleiders zien de belastingtarieven dalen, zelfstandigen mogen hopen op een hoger pensioen, werkzoekenden zien het aantal (flexibele) jobs stijgen, kleine beleggers krijgen hun eigen fiscaal voordeel, meer werknemers kunnen genieten van winstdeelname in hun bedrijf, investeerders in projecten en kleine bedrijven krijgen gunstiger voorwaarden... En niet te vergeten: rijke Belgen betalen binnenkort een extra taks op hun beleggingen.

Was het akkoord niet in de zomer maar in de winter beklonken, het zou het predicaat ‘Sinterklaasakkoord’ verdienen. Net als de brave man uit Spanje deelt premier Charles Michel (MR) veel cadeaus uit, tot blijdschap van heel wat kinderen/burgers. Maar zoals Sinterklaas in werkelijkheid de rekening niet zelf betaalt, zal het ook niet de regering-Michel zijn die de budgettaire verantwoordelijkheid zal opnemen van haar akkoord.

Lees ook: Wat betekenen de maatregelen van Michels zomerakkoord voor u?

Iedereen een trofee

Het zomerakkoord dat alle regeringspartijen een trofee geeft, is er kunnen komen met dank aan de begrotingsbocht van N-VA. Zwoer de partij jarenlang bij een begrotingsevenwicht in 2019, dan begroef ze die ambitie enkele weken geleden. Weg alle extra miljarden die dit jaar en in 2018 moesten worden bespaard. Weg alle vervelende discussies, hallo zomerakkoord vol dure beloftes en voor elke kiezer van de regeringspartijen wat lekkers.

Net als bij de grote taxshift-show twee jaar geleden ontbreken de cruciale berekeningen en wettelijke toetsingen om de werkelijke kostprijs én haalbaarheid van de maatregelen goed in te schatten. Het verlagen van de vennootschapsbelasting bijvoorbeeld heet budgetneutraal te worden. Hoe? Dat moet nog verder worden uitgewerkt. De gedupeerde Arco-spaarder lijkt gecompenseerd te worden, maar heeft iemand de juridische mening van Europa hierover gevraagd? Helaas.

An Goovaerts.  Beeld Wouter Van Vooren
An Goovaerts.Beeld Wouter Van Vooren

In haar zomerakkoord gaat de regering ervan uit dat bedrijfsleiders minder belastingen zullen omzetten in meer jobs. En dat ze het uitgespaarde geld niet op de eigen rekening zullen parkeren in de vorm van dividenden. De regering gokt erop dat meer interimjobs en flexibeler arbeidstijden meer mensen aan het werk zullen krijgen. Vraag is maar of deze mensen een volwaardig loon zullen overhouden aan al deze flexi-jobs, en of het armoederisico in ons land niet zal vergroten. De auteurs van het akkoord gaan ervan uit dat meer mensen zullen beleggen, beleggers en bedrijven geen belastingen zullen ontwijken en dat gerichte controles fraudeurs moeten onderscheppen en zo de staatskas spijzen.

Net als bij de taxshift is de kans reëel dat de budgettaire lijken maanden of jaren later uit de kast vallen. Michel I rekent op een begrotingstekort van 2,6 miljard euro in 2018. Dat tekort wordt vooral getemperd door technische ingrepen, kaasschaaf-besparingen en taksen natuurlijk. Naar jaarlijkse gewoonte rekent de regering op inkomsten uit taksen waarvan het een gewoonte wordt dat ze niet opleveren wat voorzien was.

Lees ook: Het zomerakkoord: sterk werk of schone schijn? Vijf vragen

Verkiezingen

En wat zal de regering doen als de factuur niet blijkt te kloppen? Structureel ingrijpen met bijvoorbeeld een omvangrijke vermogenstaks? De kans is klein. In oktober 2018 dingen de lokale mandatarissen van de nationale partijen naar de hand van de lokale kiezer. Het burgemeesterschap van vele grote steden staat op het spel. In dergelijk klimaat ga je als politicus geen onpopulaire beslissingen nemen. En in 2019 zijn het weer federale verkiezingen, ook geen jaar om in het vel van de kiezer te snijden.

Herinner u de belofte van deze regering dat zij het anders zou doen. Structureel ingrijpen, fiscale rechtvaardigheid opbouwen, budgettair de rekening doen kloppen en niets doorschuiven naar de volgende generatie. Dat Michel I koopkracht en economische welvaart nastreeft, is lovenswaardig, de uitwerking veel minder. Michel neemt zijn regering mee naar het feeërieke Tomorrowland, gebouwd op dromen en illusies, om het akkoord te ‘vieren’. Gepaster kon de locatie helaas niet zijn.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234