Vrijdag 22/10/2021

Hergé wordt grootscheeps herdacht

BRUSSEL * Volgend jaar zou Hergé, de geestelijke vader van Kuifje, honderd jaar geworden zijn. Talloze exposities, boekuitgaven en evenementen staan op stapel in heel Europa en zelfs verder. Volgende week komt de dalai lama alvast naar Brussel om de Stichting Hergé een award toe te kennen.

door Geert De Weyer

De Stichting Hergé deed het programma van het eeuwfeest uit de doeken op een grootse persconferentie. Al vanaf het begin maakte Charles Dierick, projectleider van het komende Hergémuseum, duidelijk dat het programma dat hij presenteerde pas binnen negentien maanden volledig afgerond zal zijn. In het najaar komt er nog een persconferentie. Wat volgde, was een behoorlijk imposante lijst van manifestaties van wat officieel het 'Hergé 007'-programma heet.

Als eerste opent in november in Québec de expo Kuifje bij de Inca's. Vanaf begin december is er in het Parijse Centre Pompidou de tentoonstelling Hergé, terwijl even later in Londen in een West-Endtheater Hergé's Adventures of Tintin wordt hernomen.

Brussel ontbreekt niet in de lange lijst van steden die bij het eeuwfeest betrokken zijn. In het Zuidstation wordt in de grote toegangshal een Kuifjefresco ingehuldigd, in het Museum voor Schone Kunsten opent de expo Hergé en de kunst en er wordt een officiële Kuifje-en-Hergézegel boven de doopvont gehouden. Even verderop, in Zaventem, zullen eind mei 2007 SN Brusselsvliegtuigen uitgerust worden met Kuifjetekeningen. Doornik krijgt zijn Hergéplein, Saint-Nazaire zijn square Hergé.

In Barcelona opent de expo Kuifje en de auto's, in Stockholm Kuifje, Haddock en de boten en twee Zwitserse steden strijden momenteel voor het vorig jaar in Brussel georganiseerde Kuifjefestival. In Rotterdam wordt de musical Kuifje en de zonnetempel hernomen. "En dan gaat het nog maar om het voorlopige programma", grinnikte Nick Rodwell, zaakvoerder van Moulinsart en de huidige echtgenoot van Hergés weduwe.

Het eerste resultaat van het feestgedruis vindt al volgende week plaats, wanneer de dalai lama de Light of Truth Award uitreikt aan Desmond Tutu en de Stichting Hergé. De International Campaign for Tibet geeft die onderscheiding aan mensen en organisaties die een grote bijdrage hebben geleverd aan het publieke begrip van Tibet.

Gisteren werd ook aangekondigd dat het Hergémuseum in Louvain-la-Neuve een publiek-private samenwerking zal inhouden. De voorlopige kostenraming is twee miljoen euro, waarvan 1,6 miljoen "eventueel" zou worden gedragen door het Waals Gewest.

www.kuifje.comn De Stichting Hergé krijgt van de dalai lama een onderscheiding voor de 'grote bijdrage aan het publieke begrip van Tibet'

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234