Donderdag 13/08/2020

Herfststorm richt geen grote schade aan in ons land

Beeld photo_news

De zware zuidwesterstorm die over ons land trekt, heeft vanochtend hier en daar voor de nodige hinder gezorgd. Op verschillende plaatsen zijn bomen en verkeersborden op de weg gewaaid. Nu het ergste achter de rug is, blijkt dat de materiële schade in ons land al bij al meevalt. In het buitenland eiste de storm wel mensenlevens. In Engeland vielen al twee doden door omvallende bomen. Ook in Nederland vielen twee dodelijke slachtoffers.

Hoewel het winderig blijft met een vrij krachtig tot krachtige wind en rukwinden tot 80 km/u, is het ergste stormweer voorbij. Dat zegt KMI-weerman David Dehenauw. De komende dagen wordt geen stormweer verwacht in ons land.

In de Belgische territoriale wateren werd vanochtend, op het hoogtepunt van de storm, een zware zuidwesterstorm van 10 beaufort genoteerd met rukwinden tot 122 km/u en gemiddelde golven tot 4,8 m, zegt Dehenauw.

Boven land was de gemiddelde wind 6 tot 7 Beaufort, met rukwinden tot 97 km/u in Ukkel, Zaventem, Koksijde en Middelkerke. Op enkele kilometers van de kustlijn werd boven zee een windstoot tot 120 km/u genoteerd.

In het Nederlandse Hoorn zijn tal van bomen ontworteld. Dat leverde onder meer onderstaand hallucinant beeld op.

In Nederland blijft het gevaarlijk. Dat mocht ook de bestuurder van deze trein ondervinden, toen er een boom door de voorruit van zijn locomotief vloog.

Om 12.10 uur heeft het Nederlandse Vlieland het windstotenrecord van oktober aangescherpt. Er werd een windvlaag gemeten van ruim 151 per uur. De gemiddelde wind behaalde 126 km/u, of 12 Beaufort, wat gelijk staat met orkaankracht. De wind begint op Texel, Vlieland en Terschelling vanaf 14 uur langzaam af te nemen.

In Zelzate kan de Zelzatebrug opnieuw open en dicht, zodat het scheepvaart van en naar Terneuzen op gang komt. De brug werd niet opgehaald omdat de wegvlakken te veel wind vangen, zegt woordvoerder Johan Bresseleers van het Gentse havenbedrijf.

Ook de Thalys-treinen hebben hinder van de storm. Ze kunnen wel rijden tot Rotterdam, maar niet over de hogesnelheidslijn. Bovendien verloopt het treinverkeer rond Rotterdam niet vlekkeloos en kunnen de Thalys-treinen daardoor het station misschien niet bereiken. Volgens een woordvoerster kunnen reizigers die niet per se met de Thalys hoeven, de komende uren maar beter afzien van hun reis. Vertraging is er in elk geval.

Het opblaasbare gedeelte van de trainingshal van Ajax op jeugcomplex de Toekomst is door de wind gescheurd en ingezakt. Op het moment van inzakken waren er geen personen in de hal aanwezig, meldt de Amsterdamse club op de website.

Het ergste van de herfststorm lijkt achter de rug. Rond 11 uur waren er al opklaringen in West- en Oost-Vlaanderen. "Zeker voor de middag zal het voorbij zijn", zei weerman Frank Deboosere vanochtend. "In de loop van de namiddag zal de wind snel luwen en dan is het ergste achter de rug."

In het West-Vlaamse Deerlijk is de Sint-Rochusstraat afgesloten wegens instortingsgevaar van een woning. Door het stormweer heeft de woning te grote schade opgelopen. De brandweer probeert het huis te stutten. De bewoners en buren zijn geëvacueerd.

Beeld belga

Op de binnenring rond Brussel is de Vierarmentunnel tijdelijk volledig afgesloten in de richting van Waterloo. Door de hevige wind is een groot signalisatiebord los komen te hangen boven de ingang van de tunnel. Het verkeer staat stil vanaf de luchthaven.

"Het verkeer moet bovengronds omrijden", klinkt het. "De wachttijden lopen op tot meer dan een uur." Verkeerscentrum Vlaanderen raadt het verkeer vanuit Machelen, Strombeek-Bever en Groot-Bijgaarden dat richting Namen wil aan via de buitenring om te rijden. En ook het verkeer dat vanuit Sint-Stevens-Woluwe naar Bergen of Charleroi wil, rijdt beter om via de buitenring.

Ook het vliegverkeer ondervindt hinder van de storm, getuige deze foto van Schiphol.

Beeld anp

In Nederland zijn ook doden gevallen door het stormweer. In Amsterdam kwam een persoon om het leven toen een boom op een auto belandde. Een andere inzittende raakte gewond. Elders in de Nederlandse hoofdstad kwam een vrouw om toen een boom omwaaide en op haar viel.

Op de NDSM werf, in de haven van Amsterdam, is het schip Ocean Diva losgeslagen. Het schip ramde daardoor enkele yachten.

In Engeland is een tweede dodelijk slachtoffer gevallen. Een man overleed nadat een boom op zijn auto was gevallen in Watford, Hertfordshire.

In Amsterdam is een boom langs een gracht op een woonboot gevallen. Voor zover bekend, vielen er geen gewonden.

Drie huizen zijn ingestort en twee andere raakten zwaar beschadigd na een gasexplosie in de Londense wijk Hounslow. De explosie werd veroorzaakt toen een neergestorte boom de gasleiding brak.

Ook voor de pers is het niet makkelijk werken vandaag. Een cameraploeg van VTM NIEUWS stond op het strand van Bredene te filmen, midden in een zandstorm.

In Engeland is een eerste dodelijk slachtoffer gevallen als gevolg van het stormweer. Een 17-jarig meisje uit Kent kwam om het leven toen een boom viel op het huis waar ze verbleef.

Door een snelheidsbeperking op het spoornet in Groot-Brittannië omwille van de weersomstandigheden kunnen de Eurostar-treinen vertragingen tot ongeveer 60 minuten oplopen. Op het Belgische net zijn geen snelheidsbeperkingen van kracht.

Op het net in Groot-Brittannië is door het stormweer een snelheidsbeperking tot 80 kilometer per uur van kracht. "Hierdoor kunnen de Eurostar-treinen komende uit Londen en omgekeerd vertragingen oplopen", aldus Infrabel-woordvoerder Frédéric Petit. Op het Belgische net is geen snelheidsbeperking van kracht voor het internationaal treinverkeer. "De windsnelheden bevinden zich nog onder 100 kilometer per uur", legt de Infrabel-woordvoerder uit. Hij verwacht dat er geen beperking zal opgelegd worden, gezien de afnemende windsnelheden.

De schade door de zware storm die over ons land trekt blijft al bij al beperkt, maar hier en daar kunnen omgewaaide bomen toch voor de nodige ellende zorgen. Ook Vier-gezicht Lieven Scheire deelt in de klappen. Zo plaatste hij op poëtische wijze op Twitter een foto van zijn schuur die deels vernield is door een omgewaaide boom.

Door de stormwind is aan Leiebos in Merksem, pal naast de drukke Bredabaan, een grote stelling van maar liefst dertien verdiepingen hoog naar beneden gekomen. Volgens de Antwerpse lokale politie raakten daarbij een aantal wagens op een nabije parking beschadigd door brokstukken. De brandweer was even voordien gealarmeerd en probeerde het gevaarte nog recht te houden, maar dat bleek uiteindelijk niet mogelijk. Er vielen gelukkig geen gewonden.
    
Intussen kreeg het Antwerpse brandweerkorps al ruim honderd oproepen over stormschade te verwerken, al gaat het nog steeds meestal over kleinere incidenten.

Beeld Thomas Goesaert

De Brusselse parken en begraafplaatsen zijn gesloten omwille van het stormweer. "Door de harde wind is de veiligheid niet gegarandeerd", zo meldt de stad Brussel op haar website.

Parken als het Jubelpark, het Warandepark en het Ter Kamerenbos zijn maandagvoormiddag dus niet toegankelijk. Ook de begraafplaatsen van Brussel (Evere), Laken, Neder-Over-Heembeek en Haren zijn tijdelijk gesloten.

"Als de weersomstandigheden het toelaten, gaan de parken en kerkhoven deze namiddag weer open", aldus nog de stad Brussel.

Beeld belga

In de Antwerpse haven zijn op de N101/Scheldelaan de Kruisschansbrug, de Boudewijnsluis, de Zandvlietsluis en de Berendrechtsluis niet toegankelijk voor vrachtverkeer van meer dan 3,5 ton.

De sluizen zijn afgesloten door de hevige wind. Van zodra de weersomstandigheden verbeteren, naar schatting rond de middag, worden de bruggen weer opengesteld. Het vrachtverkeer kan, afhankelijk van de bestemming op de Scheldelaan, omrijden via de A12.

De storm hield ook lelijk huis aan kaai 869 in de Antwerpse haven.Beeld Marco Vandenapril

Na Mechelen zondagavond is ook Antwerpen maandagochtend overgegaan tot het afsluiten van alle parken in de stad. Bij uitbreiding zijn ook alle recreatiedomeinen in en van de provincie Antwerpen afgesloten vanwege het stormweer.

Intussen ontving de Antwerpse brandweer al zowat 70 oproepen over diverse gevallen van stormschade, maar voorlopig zijn daar geen ernstige incidenten bij. Het gaat volgens de brandweer om onder meer afgerukte dakgoten, takken op de weg en stellingen en bomen die dreigen om te vallen. Door het grote aantal oproepen lopen de wachttijden voor wie schade heeft geleden wel snel op.

Het spoorverkeer verloopt ondanks het stormweer relatief vlot. Dat meldt Frédéric Petit, woordvoerder van spoorwegnetbeheerder Infrabel. Lokaal zijn er vertragingen, onder meer door obstakels op of bij het spoor.

Tussen Rogier en Brussel-Luxemburg lagen er nadarhekken op het spoor, waardoor het treinverkeer over één spoor moest. Dat leidde tot vertragingen tot 15 minuten. Daarnaast waren er wat problemen aan overwegen, zoals in Zwijndrecht, Diepenbeek en tussen Lichtervelde en Tielt, wat zorgde voor een vijftal minuten vertraging. In het station van Zottegem werd een trein afgeschaft door tractieproblemen.

"Dergelijke problemen kunnen door de storm komen, maar dat is ook niet helemaal zeker", zegt Petit. Tussen Willebroek en Sint-Niklaas zorgde "een boom in de omgeving van de sporen" er dan weer voor dat een trein werd afgeschaft.

De brandweer van Vilvoorde heeft de handen vol met bomen die door de storm zijn omgewaaid.

Onder meer op de Woluwelaan, de Haachtsesteenweg en de Luchthavenlaan moeten één of meerdere bomen verwijderd worden die omgevallen zijn en op de rijbaan terechtgekomen zijn, zo meldt de brandweer. Daarbij zijn geen gewonden gevallen maar een en ander heeft wel gevolgen voor het verkeer op de drukke verkeersaders.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234