Maandag 05/12/2022

Hercule Poirotprijs Jan Van der Cruysse

Een opmerkelijke winnaar van de Hercule Poirotprijs, die jaarlijks het beste Vlaamse misdaadverhaal bekroont. De onderscheiding ter waarde van 5.000 euro gaat naar voormalig woordvoerder van Brussels Airport Jan Van der Cruysse (56) voor zijn internationale avonturenverhaal Bling Bling. Hij begon pas onlangs te schrijven en valt met dit debuut meteen vol in de prijzen. Van der Cruysse kreeg de onderscheiding op de Boekenbeurs overhandigd door acteur Herbert Flack, ook bekend als het speurderpersonage Van In.

De publieksprijs was voor Toni Coppers met De hondenman en de nieuwe Fred Braeckman-award ging naar Koen Strobbe voor Kruis en munt.

Van Der Cruysses debuut handelt over een diamantroof op de luchthaven van Delhi, waarna zich een internationaal misdaadverhaal ontspint met onder meer maffiafiguren en folteringen. Volgens jurylid Lukas De Vos gaat het om "een meesterlijk debuut in de wereld van diamant en reizen. Een strak in de hand gehouden compositie die heel breed uitwaaiert, maar waarover de auteur altijd de controle houdt, stilistisch en verhaalsmatig geloofwaardig".

Van der Cruysse reageerde: "Als ik van één ding spijt heb, is het dat ik pas nu begonnen ben met schrijven. Begin nu en niet op je 56ste."

2018 Hugo Clausjaar in Antwerpen

De stad Antwerpen wil 2018 uitroepen tot 'Hugo Clausjaar'. Kernstuk van de herdenking wordt een grote overzichtstentoonstelling in het Letterenhuis, zo maakte cultuurschepen Philip Heylen (CD&V) bij de opening van de 80ste Boekenbeurs bekend.

Het evenement sluit aan bij de verwerving door het Letterenhuis van het literair archief van Claus (1929-2008), die lange tijd in Antwerpen woonde. Het al enige tijd overgedragen archief bestrijkt zowel vroege of oorspronkelijke versies van zijn bekendste werken als onuitgegeven scenario's en teksten, net als correspondentie met tijdgenoten als Harry Mulisch, Karel Appel en Simon Vinkenoog.

Ook literaire wandelingen en andere activiteiten komen op het programma van het Clausjaar te staan.

Standaard en Bol.com in de clinch

Het zit er bovenarms op tussen directeur Geert Schotte van Standaard Boekhandel en Bol.com-baas Daniel Ropers. Schotte verwijt Bol.com in De Tijd van oneerlijke concurrentie. Door een overeenkomst met het Centraal Boekhuis kan de webwinkel tegen gunstiger voorwaarden leveren in België, zo zegt hij. Volgens Schotte speelt het Bol.com in de kaart dat het CB de orderverwerking en opslag van alle boeken doet die in Nederland op de markt komt. "Een pervers systeem. Het is erg lucratief voor Bol.com, maar marktverstorend voor de anderen." Ropers ontkent dat. "Het platform (van CB) staat voor iedereen open", zegt hij. "Ook andere boekverkopers en uitgevers maken er gebruik van. Ik zie geen uitzonderlijke voordelen."

Volgens De Tijd verliest de Standaard Boekhandel stilaan van zijn pluimen. "Tot voor kort had je elk jaar wel één of twee boeken die het extreem goed deden: occasionele bestsellers die onze jaaromzet goed maakten, aldus directeur Geert Schotte. "Maar vorig jaar ontbrak zo'n uitschieter. En ook dit jaar belooft geen grand cru te worden".

Telex

► Boek.be en Radio 1 gaan momenteel op zoek naar het beste boek van de afgelopen 80 jaar, uiteraard naar aanleiding van de 80ste editie van de Boekenbeurs. Daarvoor stelden 100 Vlaamse boekhandelaars een suggestielijst samen van de boeken die ze altijd in de winkel willen hebben en die ze ook graag aanprijzen bij de klanten.

Lezers kunnen online en op de beurs stemmen. Op de slotdag op 11 november presenteert Friedl' Lesage de finale van de Prachtige 80, live vanuit de Spiegeltent op de Boekenbeurs.

Er zijn ook Book Battles voorzien waarin vurige verdedigers van hun favorieten (boekhandelaars en BV's) met elkaar in de clinch gaan, onder meer op 5 november om 13u30 op het Rood Podium.

►Het Letterkundig Museum in het Nederlandse Den Haag ondergaat een naamsverandering. Het gaat vanaf nu door het leven als Literatuurmuseum. "Dat doet meer recht aan het werkterrein van het museum, namelijk literatuur in de breedste zin van het woord", zo luidt de verklaring.

De naamsverandering surft ook mee op de populariteit van de begin dit jaar gelanceerde website literatuurmuseum.nl. Op dit onlineplatform wekken bekende auteurs achtergrondverhalen uit de Nederlandse literatuur tot leven op basis van de museumarchieven.

►Griet Op de Beeck prijkt met Gij nu op de shortlist van de NS Publieksprijs, samen met vijf andere (Nederlandse) genomineerden. Tot en met 23 november kun je naast Op de Beeck stemmen op As in tas van Jelle Brandt Corstius, De Amerikaanse prinses van Annejet van der Zijl, De verwarde cavia van Paulien Cornelisse, Neem een geit van Claudia de Breij en Pogingen iets van het leven te maken van Hendrik Groen. De prijs bestaat uit een geldprijs van 7.500 euro, een sculptuur van Jeroen Henneman en een jaar lang gratis reizen met de NS-Business Card. In 2015 won Dit kan niet waar zijn van Joris Luyendijk.

►De Franse acteur Jean-Paul Belmondo gaat, na lang aandringen van uitgevers, dan toch zijn memoires publiceren. Bij uitgeverij Fayard verschijnen deze week zelfs twee boeken waarin de 83-jarige 'Bébel' zijn jeugd, filmcarrière en amoureuze escapades uit de doeken doet. In het 320 pagina's tellende Mille vies valent mieux qu'une geeft hij opening van zaken, het andere boek is opgevat als een foto-autobiografie.

►Op 3, 4 en 5 november is het Troubleyn/Laboratorium in Antwerpen het decor voor een literaire productie van Jan Fabre: Nachtschrijver. Acteurs Tiny Bertels, Gene Bervoets en Clara Cleymans brengen Fabres poëtische (theater)teksten en intrigerende 'Nachtboeken' op de planken. Stef Kamil Carlens verzorgt de muziek. 'Nachtschrijver wil het publiek niet zozeer met de beeldend kunstenaar of de theatermaker kennis laten maken, maar concentreert zich op een aspect van Fabre dat onderbelicht bleef: zijn teksten', heet het.

De voorstelling gaat ook op tournee langs culturele centra.

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234