Maandag 01/03/2021

Herbeleef zege Kim Kirchen in Waalse Pijl

null Beeld UNKNOWN
Beeld UNKNOWN

199 km KIRCHEN WINT
Kim Kirchen heeft met een geweldige eindjump de zege binnengehaald. Cadel Evans finishte tweede, Damiano Cunego derde.


199 km Evans ment
Evans, Cunego, Rebellin, Gesink, Kirchen en Rodriguez scheiden zich af. Nog 200 meter.
199 km Evans en Gesink in tegenaanval
Wegmann wordt platgewalst. Cunego, Rebellin en Evans zitten voorin.
198 km Slotkilometer Nog 1 km
Lampre zet zich in het peloton aan kop. Wegmann heeft 18" op de aanstormende groep. Efimkin bengelt er nog tussen.
196 km Wegmann op weg naar Hoei Nog 3 km
Wegmann gaat solo aan de Muur van Hoei beginnen. De Duitser rijdt 20" voor het peloton uit. Te weinig om stand te houden op de Muur.
194 km Larsson valt weg Nog 5 km
Larsson slaat voorin tegen de grond. Ook Efimkin moet voet aan grond zetten. Wegmann staat er alleen voor.
191 km Drie leiders met 18" Nog 8 km
Het drietal heeft een kleine bonus van 18" op een uitgedund pelotonnetje.
189 km Larsson en Wegmann proberen Nog 10 km
Larsson en Wegmann slaan de handen in mekaar in de afzink van de Ahin. Ook Alexander Efimkin haakt zijn wagonnetje aan. Het peloton, wat er nog van overschiet, laat even begaan.
187 km Grivko gegrepen Nog 12 km
Het rijk van Grivko is uit. Cunego heeft zijn mannen de opdracht gegeven plankgas te gaan.
185 km Grivko versus peloton Nog 14 km
Het groepje-Monfort is opgeslorpt door het peloton. Grivko heeft 32" op de achtervolgende meute. De Ahin zal voor Grivko vermoedelijk fataal zijn.
183 km Grivko loopt uit Nog 16 km
Grivko loopt steeds verder uit. De Oekraïner uit Simperopol rolt de tegenstand op: 30" op het groepje-Monfort.
179 km Grivko solo Nog 20 km
Grivko is weggereden uit de kopgroep. De Milram-renner heeft een bonusje van 22" bijeen gefietst. Het peloton sluipt niet dichter, het volgt op 45".
173 km Frank Schleck tegen de vlakte Nog 26 km
Caisse d'Epargne rijdt zich de pleuris in de achtervolging. Het peloton hangt op 38". Frank Schleck zou onzacht in aanraking gekomen zijn met het spekgladde asfalt.
171 km Monfort met knappe reactie Nog 28 km
Monfort, Lloyd, De Waele, Grivko en Ten Dam zijn voorin komen aansluiten. Alles hangt op een zakdoek. De finale wordt moeilijk te controleren.
169 km Aanvallen op Bohissau Nog 30 km
Monfort gaat in zijn dooie eentje op zoek naar de kopgroep. Ook Lloyd en De Waele voelen de benen kriebelen.
167 km VDB'ke opnieuw voorin Nog 32 km
Van den Broeck en Engels rijden opnieuw helemaal voorin. De vier leiders hebben op de Bohissau 26" op het aanstormende peloton.
164 km Leidersduo Nog 35 km
Vladimir Efimkin en Nicki Sörensen zijn uit de vluchtergroep weggeglipt. Een bedrijvige Van den Broeck volgt samen met Engels op 10". Ook de wind wakkert fors aan. Nog twee kilometer en de renners pakken de steile Bohissau aan.
160 km Vluchters samen Nog 39 km
Spilak, de luitenant van Cunego, brengt de vluchters opnieuw samen. Van Gilbert en Fothen is geen sprake meer. Het peloton volgt op een kleine halve minuut.
156 km Drietal wordt zevental Nog 43 km
Zeven renners rijden nu voorop: A Schleck, N Sörensen, Van den Broeck, V Efimkin, Pinotti, Moletta en Martens. In het peloton gaat de ene na de andere renner tegen de grond. De nattigheid zorgt voor ellende. De leiders snijden de Bonneville aan.
150 km Van den Broeck mee met Schleck Nog 49 km
Op de Côte de Thon haakt Gilbert voorin af. Drie mannetjes muizen er vanonder: Andy Schleck, Van den Broeck en Nicki Sörensen.
149 km Peloton zit leiders op de hielen Nog 50 km
Een hergroepering zit er dra aan te komen. De neutrale wagen moet zich intussen uit de voeten maken: de voorsprong van de leiders daalt onder de halve minuut.
142 km Tuimelperte Nog 57 km
Valpartij in het peloton. Martinez en Lopez zijn de voornaamste slachtoffers. Ook Sastre ging tegen de grond, maar de Madrileense klimmer kon weer verder. Intussen krijgen de renners een fikse plensbui op de snuiten.
138 km Nog 61 km
Bij de leiders zit Jurgen Van den Broeck. Van de 25-jarige Antwerpenaar verwacht men in de nabije toekomst grootse dingen. De kleine hardrijder van Silence-Lotto werd in 2001 wereldkampioen tijdrijden bij de junioren. VDB'ke traint momenteel voortdurend op de glooiende Italiaanse wegen van Toscane.
134 km Voorsprong schommelt Nog 65 km
De vluchters hebben net de Côte de Peu d'Eau achter de kiezen. De kloof met de achtervolgende groep schommelt voortdurend: 1'35".
125 km Razende vaart in peloton Nog 74 km
Het peloton houdt er een razende vaart op na en halveert zijn achterstand: 1'30". Achterin het peloton bengelt Bertagnolli, de winnaar van de Classica San Sebastian. Hij vertoont tekenen van een valpartij.
117 km Tour-winnaar sleurt aan kop
Voormalig Tour-winnaar Pereiro Sio ment het peloton. De Spanjaard mist voorlopig nog ritme om mee te spelen voor de overwinning. Pereiro Sio zorgt er haast in zijn eentje voor dat de voorsprong van de leiders slinkt.
114 km Rotvaart voorin
Er zit opnieuw lijn in voorin. Kilometers lang was er een spervuur aan demarrages. Mourey, Kolobnev en Moletta kregen geen vrije baan. De kloof met het peloton is opgelopen naar 3'.
107 km Geen verstandhouding
De verstandhouding bij de koplopers is zoek. Het peloton houdt de groep in het vizier, zij volgen op 2'12".
103 km Voorsprong omhoog
Donald en Bouet hebben de forcing niet overleefd. Zij worden op de hielen gezeten door het peloton, waar de troepen van Valverde (Caisse d'Epargne) en Cofidis (Monfort) de dans leiden. De voorsprong is 2'37".
99 km Gilbert krijgt mooi gezelschap
Gilbert en co hebben het gezelschap gekregen van een sliert koplopers. Onder meer Pinotti, Tschopp, Andy Schleck, Nicki Sörensen, M Fothen, Moletta, Fernandez, Vladimir Efimkin, Spilak, Mourey, Pauriol, Engels, Bileka, Van den Broeck, Garcia Acosta en Duyn. Zij hebben om en bij de 2'.
95 km Gilbert in de aanval
Vier renners hebben zich in het voorgeborchte van de tweede beklimming van de Muur van Hoei afgescheiden. Daarbij onze landgenoot Gilbert, Kolobnev, Donald en Martens.
89 km De Belgen
En de Belgen? Monfort, vijfde in het Baskenland, mist nog wat panache om de Muur op te stormen. Vanendert lijkt over de beste papieren te beschikken om vandaag een goede notering te behalen. Gilbert lijkt na een slopend voorjaar wat uitgeblust. De Waal uit Remouchamps zet alles op Luik-Bastenaken-Luik.
84 km De uitdagers
Ook Cunego wil wederom scoren vandaag. De Italiaan zal zijn koers allicht afstemmen op zijn landgenoot Rebellin en de Luxemburger Frank Schleck. Voorts is het reikhalzend uitkijken naar ProTour-winnaar en veelvraat Evans en de Nederlandse sensaties Mollema en Gesink. Dekker en Valverde richten hun pijlen op La Doyenne, komende zondag.
80 km Het regent aanvallen
Onder andere Schwab, Arrieta, Le Boulanger en Rinero proberen een ontsnapping op het getouw te zetten, maar het peloton laat niet begaan. De renners klauteren de Côte d'Ereffe op, de tweede helling van de dag.
69 km Topfavoriet Rodriguez
De favorieten houden zich al goed voorin het peloton. De Spaanse klimgeit Joaquim Rodriguez is voor ons de grootste kanshebber. Het luxehulpje van Alejandro Valverde krijgt vandaag een vrijgeleide. Rodriguez maakte eerder op het seizoen fameus indruk in de Tirreno en het Baskenland, waar hij iedereen bergop declasseerde, Contador incluis.
67 KM Peloton boven op Muur van Hoei
Ardila, Tschopp en Andy Schleck zijn op kop van het peloton als eerste boven gekomen op de Muur van Hoei.
56 KM Eerste keer over Muur van Hoei
De renners zullen binnen minder dan 10 kilometer voor de eerste keer over de Muur van Hoei rijden. Een eerste kans om te voelen hoe goed de benen zijn.
44 KM Peloton opnieuw samen
Het peloton is opnieuw bij elkaar en er is voorlopig nog niemand kunnen ontsnappen.
38 KM Drie opgaves
Er zijn drie renners uit de koers gestapt: Marzano, Vogondy en Laurent.
37 KM Peloton in twee
Het peloton is in twee gedeeld door een valpartij, maar het tweede deel van het peloton probeert weer aan te sluiten bij de eerste groep.
17 KM Vier ontsnappers gegrepen
De vier ontsnapte renners zijn al gegrepen door het peloton, dat er een hoog tempo op nahoudt.
12 KM Vier renners ontsnapt
Vier renners zijn ontsnapt uit het peloton. Het gaat om de Fransman Sprick, onze landgenoot Steven Kleynen, de Italiaan Pinotti en de Rus Serov. Ze hebben 10" op het peloton.
10 KM Eerste aanvallen afgestopt
Meerdere renners hebben geprobeerd om uit het peloton te ontsnappen, maar telkens werden ze gegrepen.
0 KM 199 renners aan de start
De renners zijn begonnen aan de Waalse Pijl. In totaal zullen ze 199,5 kilometer moeten afleggen. Er zijn 199 renners vertrokken. De Spanjaard Xavier Florencio startte niet.
0 KM VOORBESCHOUWING Dubbelslag Cunego?
Drie dagen na zijn triomf op de Cauberg in de Gold Race staat Damiano Cunego weer bovenaan de favorietenlijst van de Waalse Pijl. Toch moet de aankomst bovenop de erg steile Muur van Hoei (die de renners weer drie keer moeten beklimmen) meer passen in het kraam van Rebellin en Valverde en andere Schlecks. Volg elke ontwikkeling in de koers live van bij de start rond de klok van 11u30 in Charleroi.

Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234