Zaterdag 25/06/2022

Tour de France

Herbeleef: Uran pakt sensationele etappe, Porte knalt op rotswand in afdaling

null Beeld ap
Beeld ap

Het peloton vertoeft vandaag zowel in de Jura, als in de Alpen. Na de laatste klim, de steile Mont du Chat wacht nog zo'n 25 km naar de finish in Chambéry. De etappe belooft spektakel met zeven gecategoriseerde cols onderweg en het klassement zal vanavond al stevig vorm krijgen.

Dries Mombert

URAN WINT

In een razendspannend spurtje neemt Fuglsang twee lengtes op Uran, de Colombiaan haalt de anderen terug en zet dan zelf aan. Barguil lijkt als een stervende zwaan nog zijn wiel voor de renner van Cannondale te gooien, maar niets is minder waar. Uran wint!

Nog 1 kilometer

Fuglsang trekt alle registers open voor kopman Aru. Nog duizend meter, het tempo stokt geen halve seconde.

Nog 2 kilometer

Bardet sneuvel in de voorlaatste kilometer. We gaan naar een slotkilometer met zes renners: Froome, Fuglsang, Aru, Bardet, Barguil en Uran.

Nog 3 kilometer

Bardet is er nog altijd niet aan voor de moeite. Ondertussen volgen Quintana, Martin en Yats op een minuut.

Nog 4 kilometer

Fuglsang plooit zich dubbel en dicht het gat seconde voor seconde. Bardet schokschoudert meer en meer. Nog een handvol tellen.

Nog 5 kilometer

Wat een gevecht krijgen we hier. Bardet bijt haast zijn kader stuk in een rechtstreeks duel met Aru, Froome, Fuglsang en Uran. Barguil is een gelukkige toeschouwer.

Spannende ontknoping

Froome spant de twee Astana's (Fuglsang en Aru) voor zijn kar, ook Uran doet zijn duit in het zakje in de achtervolging op Bardet.

Nog 10 kilometer: Bardet op weg naar ritzege en geel?

Het is sneu voor Barguil, maar Bardet laat de Sunweb-renner ter plaatse. We krijgen nu een duel van tien kilometer tussen de eenzame solist en het viertal favorieten in de groep Froome.

Frans duo vooraan, Porte afgevoerd

Bardet heeft zijn landgenoot vooraan te pakken op het laatste stukje bergop. De twee Fransen hebben een kleine halve minuut op Froome en co.

Bardet op zoek naar Barguil

Bardet heeft een kloofje op de andere favorieten en trekt in zijn eentje naar Barguil. Froome maant Aru en Fuglsang aan om rond te draaien.

Ondertussen gaat de afdaling door

Bardet zet Froome en de andere favorieten onder druk. Barguil blijft een kleine halve minuut voorop. Fulsang daalt met de daver op het lijf.

Nog 20 kilometer: einde verhaal voor Porte

Porte blijft liggen, terwijl ploegleider Fabio Baldato zich ontredderd over zijn kopman ontfermd. Dit wordt einde verhaal voor de Australiër.

Val Martin en Porte

De afdalingen blijven voor slachtoffers zorgen vandaag. Porte snijdt een bocht wel heel ongelukkig aan en knalt pal op rotswand. Daniel Martin knalt op de Australiër. Het ziet er niet goed uit voor de kopman van BMC.

null Beeld rv
Beeld rv

Favorieten duiken de afdaling in

Ook de groep der favorieten duikt de afdaling in en dan wordt het minstens even goed opletten als tijdens de beklimming. Contador staat zo goed als stil en volgt op een kleine drie minuten.

Barguil rondt de top

Warren Barguil doet een uitstekende zaak in de strijd om het bolletjesklassement. De Fransman mag 20 punten bijschrijven op zijn bergprijsconto en komt zo met meer dan het dubbele van de punten van Roglic te staan.

Barguil blijft op één

Barguil blijft ondertussen aan de kop van de wedstrijd vechten. De Fransman van Sunweb moet nog één kilometer klimmen, maar ziet de favorieten naderen tot op 20 seconden.

Froome zelf

De favorieten koersen met open vizier. Na speldenprikjes van Porte en Aru, neemt Froome zelf het heft in handen. Porte, Bardet, Aru en Uran zien sterretjes, maar kunnen nog net het wiel van de Brit houden.

Aru met nieuwe stroomstoot

Aru kan zijn temperament niet in bedwang houden. De Italiaan probeert er met een nieuwe versnelling vandoor te gaan. Porte reageert. Froome, Bardet en Quintana volgen.

null Beeld belga
Beeld belga

Contador parkeert

Het rijk van Alberto Contador is uit. De tweevoudig Tourwinnaar moet de rol lossen in de groep der favorieten. Fuglsang heeft ondertussen Benoot bij de lurven gevat.

Barguil op 4 kilometer van de top, Benoot tweede

Terwijl de voorsprong voor het eerst weer onder de twee minuten duikt, komt Benoot vanuit de achtergrond opzetten. De renner van Lotto-Soudal laat Gallopin en Bakelants ter plaatse en rijdt nu in zijn dooie eentje in tweede positie.

Nog 30 kilometer: Fuglsang op kousenvoeten

Jakob Fuglsang reageert gewiekst op de terugkomst van Froome en gaat er geruisloos vandoor. De Deen kent de Mont du Chat als zijn broekzak, in de voorbije Dauphiné was hij de sterkste in een gelijkaardige etappe.

Froome sluit opnieuw aan

Het lijkt erop of Aru en Quintana niet door willen of durven gaan. Het blok gaat erop in de groep der favorieten en zo kan Froome in het zog van zijn teammaats weer aanpikken.

Froome in de problemen, Aru profiteert en trekt ten strijde

Aru kletst er met een flukse versnelling van weg. Net op het moment waarop de Italiaanse kampioen wegdartelt, komt Froome in mechanische problemen. Porte en Quintana volgen de Italiaan.

Barguil gaat solo

Henao trekt de Sky-kar, voorlopig blijft het stil in de groep der favorieten. Barguil gaat intussen op en over Gallopin en Bakelants naar de kop van de wedstrijd.

Nog 33 kilometer: Mont du Chat

Bij het opdraaien van de Mont du Chat verliezen Bakelants en Gallopin van hun pluimen. Mollema trekt samen met Barguil in de achtervolging, de favorieten beginnen binnen twee minuten aan hun klim.

Sky-trein naar de voet

In het voorgeborchte van de Mont du Chat laat Matthews zich inlopen, terwijl Kwiatkowski eindelijk van zijn dagtaak ontslagen wordt. Henao neemt over, Froome blijft stoïcijns.

null Beeld afp
Beeld afp

Zo meteen: Mont du Chat

Als u nog even hoeft te pauzeren, doe het dan vooral nu. Zo dadelijk beginnen de renners aan de Mont du Chat. Ter herinnering: 8,7 kilometer klimmen aan een gemiddeld stijgenspercentage boven 10%. Ook de gevaarlijke afdaling naar de finish in Chambéry belooft spektakel. Fasten your seatbelts!

Onvermoeibare Kwiatkowski

Chris Froome mag een kaarsje branden voor zijn Poolse luitenant. In zijn eentje trekt Kwiatkowski het peloton nog steeds op een lint. Wat een nummer.

Côte de Jongieux

We zouden het haast vergeten maar net voor de Mont du Chat klimmen de twee koplopers nog snel even over de Côte de Jongieux. Gallopin gunt Bakelants de twee punten. Hun voorsprong op de tweede groep is intussen opgelopen tot één minuut. Het peloton met de favorieten volgt op 3'25".

Nog 50 kilometer - nieuw leidersduo

Alweer een nieuwe omwenteling vooraan. Bakelants en Gallopin vinden elkaar in de nasleep van de tussensprint en sprokkelen algauw een halve minuut.

Tussensprint

Michael Matthews doet een uitstekende zaak in de strijd om groen. De Australiër pakt de volle buit aan de tussensprint en sluipt zo een aardig stukje dichterbij groen. De springveer van Sunweb is nu bovendien de enige renner die in deze Tour bij elke tussensprint minstens één puntje heeft gesprokkeld. Bakelants en Gallopin komen even na Matthews door als tweede en derde.

Woelige samenwerking

Vooraan draait het niet al te goed meer rond. Er wordt vooral gepraat en met hevige tussenstoten gekoerst. De tussensprint maakt binnen enkele kilometers zijn opwachting.

Voorsprong loopt terug

Onder impuls van een alweer beresterke Kwiatkowski krimpt de voorsprong van de kopgroep steeds verder. Met nog 65 kilometer te gaan, rest de twaalf leiders nog een toegift van 3'38".

Hergroepering voorin

Met de hergroepering vooraan krijgen we twaalf koplopers. Sunweb heeft met Geschke, Barguil en Matthews drie avonturiers in de spits van de wedstrijd. Ook AG2R (Bakelants en Vuillermoz), Trek (Mollema en Pantano) en Lotto-Soudal (Gallopin en Benoot) zijn goed vertegenwoordigd. Navarro (Cofidis), Betancur (Movistar) en Roglic (LottoNL-Jumbo) zijn de eenzaten voorin.

null Beeld getty
Beeld getty

Nog 75 kilometer

De kopgroep is de afdaling van de Grand Colombier goed doorgekomen. Barguil rijdt vooraan niet mee. Kopman Matthews achtervolgt op een kleine minuut en kan met de tussensprint in aantocht een gouden zaak doen in de strijd om groen. Sowieso al een sterk nummer van de Australiër.

Démare op 30 minuten

Het gaat niet goed met de Franse kampioen. Arnaud Démare hangt 28 minuten achter de kop van de wedstrijd en moet met nog 75 kilometer én de Mont du Chat voor de kiezen, vrezen voor een aankomst buiten de tijdslimiet.

Vijf koplopers

Benoot en Barguil bekijken het verstandig en laten Vuillermoz, Mollema en Roglic terug aansluiten in de afdaling. We trekken straks dus met vijf koplopers doorheen het dal naar de Mont du Chat.

Even verpozing

In een al bij al droge afdaling gaat het nu opnieuw naar het dal. We krijgen zo meteen een tussenstrook van zo'n 40 kilometer, met daarin de tussensprint van de dag en een molshoop van vierde categorie.

Top Grand Colombier

Barguil springt gezwind weg bij Benoot en gaat op zoek naar de volle buit bovenop de Grand Colombier. Vuillermoz komt door als derde, Roglic en Mollema volgen niet veel later. Het peloton volgt op 5'50".

Belgisch-Frans duet

Benoot en Barguil zijn de beteren vooraan. Vuillermoz lost de rol, nog een kleine kilometer tot de top van de Grand Colombier.

Yates in moeilijkheden, val Contador

Contador maakt ongelukkig slagzij. De Spanjaard kan gelukkig zonder erg weer snel aanpikken bij zijn concurrenten. Simon Yates vergaat het iets minder goed. De witte trui moet enkele harde noten kraken om bij het peloton der favorieten te blijven.

Strook van 20%

Op een van de steilste stroken van de Grand Colombier is het vooraan elk voor zich. Het tempo is op stroken tot 20% gedaald tot een kleine 10 km/u. Tiesj Benoot is de betere vooraan en leidt de dans voor Vuillermoz, Pantano en Barguil.

Opgave Thomas

Sky-luitenant Geraint Thomas kan niet meer verder na zijn val. De rechterhand van Chris Froome en de tweede in de algemene tussenstand heeft te veel pijn aan de schouder en gooit de handdoek in de ring.

Nog 95 kilometer - situatie

In het peloton loopt alles min of meer samen. Ook Contador heeft zijn wagonnetje na een mindere afdaling van de Col de la Biche aangehaakt. Voorin strijden nog een zevental renners aan de kop van de wedstrijd. Met Benoot en Bakelants blijven er vooraan nog twee landgenoten over.

Val Majka

Ook Majka deelt in de miserie. De Pool van BORA-Hansgrohe ging samen met Thomas tegen het asfalt en is op achtervolgen aangewezen.

null Beeld epa
Beeld epa

Nog 100 kilometer

De kopgroep is intussen de beklimming naar de Grand Colombier gestart. In het peloton der favorieten is het door de druk van AG2R alle hens aan dek. De voorsprong van de leiders schommelt rond de zes minuten.

null Beeld afp
Beeld afp

Geraint Thomas gaat ook tegen de vlakte

De natte plekken op het asfalt strooien onrust. Nummer twee uit het klassement Geraint Thomas smakt nu ook tegen de grond. Gautier kan een bocht later een valpartij maar nipt vermijden met een stevige zwieper.

null Beeld epa
Beeld epa

Val Herrada

Dikke streep door de rekening van Nairo Quintana. Na het uitvallen van Alejandro Valverde moet de Colombiaan het met nog een knecht minder zien te rooien. Herrada valt vooraan letterlijk en figuurlijk weg.

Wat is AG2R van plan?

Bakelants, Domont en Vuillermoz zetten de boel vooraan op scherp. Terwijl in de achtergrond Gautier naar de spits van het peloton trekt met kopman Bardet aan het wiel. Gaat de Franse ploeg zo dadelijk een coup plegen?

Nog 110 kilometer

Ook het peloton passeert de streep bovenop de Col de la Biche. Met not 110 kilometer te gaan is de achterstand van de grote favorieten op de kopgroep opgelopen tot een kleine zeven minuten.

Top Col de la Biche

Op de steilere stroken voor de top van de Col de la Biche gaat Roglic even versnellen. De voormalige schansspringer komt als eerste renner uit deze Tour door op een col van buiten categorie. Vuillermoz en Pinot leggen beslag op de tweede en derde plaats.

Regen

Het begint lichtjes te druppelen. Fuglsang en Pantano moeten even aan de kant met een mechanisch oponthoud. Laurens Ten Dam blijft ondertussen het ritme in de kopgroep bepalen.

Wellens overboord

Laurens Ten Dem legt de kopgroep zijn tempo op en dat ligt iets te hoog voor Tim Wellens. De Belg, die het begin van deze etappe in vuur zette, komt zichzelf wat tegen. Ook Thomas De Gendt en Nickias Arndt laten begaan.

Nog 125 kilometer

Terwijl de kopgroep de Col de la Biche aansnijdt, blikken we nog even op de koerssituatie. De 39 leiders hebben een voorsprong van 3'23". Team Sky blijft het hoge woord voeren in het peloton, Arnaud Démare bengelt met twee ploegmaats op elf minuten.

Highway to hell

Op iets bredere wegen gaat het in sneltreinvaart naar de voet van de Col de la Biche. Met daarna nog eens de Grand Colombier gaan we een interessant anderhalf uur uit de wedstrijd tegemoet.

Terugkeer Voeckler

De voorsprong loopt opnieuw wat op tot 3'26". Ondertussen proberen Voeckler, Domont en Stake Laengen het gat op de kopgroep weer te dichten. We krijgen straks weer een kleine veertig renners vooraan.

Côte de Franciens

De Gendt laat zich niet opzij zetten door Pinot en gaat vol voor de punten bovenop de Cöte de Franciens. De Belg van Lotto-Soudal pakt de volle buit. Lutsenko legt beslag op het resterende punt.

Nog 150 kilometer

Naast Sepulveda hebben ook Voeckler en Stake Laengen de rol moeten lossen vooraan. We hebben dus nog 37 vooraan in koers, hun voorsprong: 2'24".

Wellens onverschrokken

De kopgroep is aan de eerste echte afdaling van de dag bezig en daar gaat Wellens vrij hard te keer. Het is harken voor de rest van de kopgroep om bij te pikkelen. Sepulveda gaat zelfs even rechtstreeks het bos in.

Froome met acht luitenanten

Geen renners van Team Sky in de ontsnapping. De acht mannen in dienst van Chris Froome blijven goed gegroepeerd rond hun kopman rijden en houden de voorsprong van de veertig aanvallers onder controle.

Col de Bérentin: weer Pinot

Op de tweede klim van de dag gaat Pinot opnieuw zijn kans met het oog op de bergpunten. Thomas De Gendt wil ook een woordje meespreken, maar komt net te kort om de Fransman van de volle pot te houden.

Nog 170 kilometer

Met de Col de Bérentin in aantocht ligt de wedstrijdsituatie stilaan vast. Een kopgroep van 40 renners heeft het ruime sop gekozen. Met Thomas De Gendt, Tim Wellens, Tiesj Benoot en Jan Bakelants kleuren de Belgen opnieuw de spits van de wedstrijd. De voorsprong: 1'46".

Opgave Gesink en Mori

Tussen al het geweld door gingen Robert Gesink en Manuele Mori in de staart van het peloton tegen het asfalt. De Italiaan bleef kermend liggen van de pijn, terwijl ook Gesink niet ongeschonden uit de valpartij kwam.

Er is duidelijk meer aan de hand, want beide renners kunnen niet meer verder en gooien de handdoek in de ring.

Grote blokken

Terwijl Team Sky de controle in het peloton bewaart, tonen een aantal teams zich met meerdere renners in de ontsnapping. Lotto-Soudal heeft met De Gendt, Gallopin, Wellens en Benoot vier mannetjes in de spits van de wedstrijd. Team Sunweb doet het met Ten Dam, Geschke, Barguil, Matthews en Arndt nog beter en heeft dus vijf renners in de omvangrijke kopgroep.

Reorganisatie vooraan

De renners in de spits van de wedstrijd hebben de krachten gebundeld. Zo hebben we een omvangrijke kopgroep van een kleine dertig renners. Daarbij met Wellens, Bakelants, De Gendt en Benoot ook enkele Belgen.

Pinot als eerste door bij de Côte des Neyrolles

Thibaut Pinot maakt nu al werk van de bergpunten. De Fransman zet zich aan het wiel van Wellens en springt net op tijd weg om als eerste de top van de Cöte des Neyrolles te ronden.

Hoog tempo

Het gaat hard, de deur achterin het peloton staat wagenwijd open. Van Avermaet besluit een snipperdag te nemen. Kittel, Greipel en Van Keirsbulck kiezen ook voor hun eigen tempo.

null Beeld photo_news
Beeld photo_news

Scheurtje in het peloton

Wellens blijft eenzaam beuken om zijn voorsprong uit te diepen. Terwijl De Marchi in de achtervolging trekt, scheurt het peloton even in twee stukken. De witte brigade van Sky moet aan de bak om het gat te dichten.

null Beeld anp
Beeld anp

Démare lost

We zijn amper een kilometer ver of Frans kampioen Arnaud Démare moet de rol al lossen. De ritwinnaar van FDJ is ziek en gaat ongetwijfeld een moeilijke dag tegemoet. Met Konovalovas en Délage krijgt Démare steun van twee ploegmakkers.

Officiële start

De vlag is nog niet naar beneden of Tim Wellens heeft er al een serieuze lap op. De Belg van Lotto Soudal bengelde gisteren de hele dag achterin, maar heeft nu meteen het juiste ritme te pakken.

Een vooruitblik op de afdaling van de Mont du Chat door onze videoman:

Neutrale zone

Het peloton bevindt zich achter de wagen van Tourbaas Christian Prudhomme. Bij het buitenrijden van startplaats Nantua gaat het zo dadelijk meteen bergop.

Bergpunten

De strijd om de bollen kan vandaag helemaal losbarsten. Er vallen niet minder dan 70 bergpunten te verdienen in deze Touretappe, we krijgen straks dus meer dan waarschijnlijk een aanval op de bolletjestrui van Liliane Calmejane. De Fransman leidt de debatten in het bergklassement met 11 punten.

Zeven cols en nog zoveel meer

Met de Col de la Biche, de Grand Colombier en de Mont du Chat krijgen de renners vandaag drie Jura-reuzen buiten catergorie voor de wielen geschoven. Reken daar nog eens de Cöte des Neyrolles (2e cat.), de Col de Bérentin (3e cat.), de Côte de Franciens (3e cat.) en de Côte de Jonglieux (4e cat.) bij en je weet dat dit dé koninginnenetappe uit de eerste Tourweek wordt.

Onweer in de finale

Volgens de laatste berichten staat het weer in Frankrijk op het punt om te slaan. In de absolute finale is de kans op natte wegen groot. Het wordt dus uitkijken in de sowieso al gevaarlijke afdaling van de Mont du Chat.

Romain Bardet in eigen streek

AG2R-kopman Romain Bardet rijdt vandaag op bekende wegen. De Franse podiumkandidaat woont in de buurt van Chambéry en wordt vandaag als een van de grootste kanshebbers voor de dagzege beschouwd.

Het beest Mont du Chat

Tussen startplaats Nantua en Chambéry staan er zeven beklimmingen op het programma: twee van derde categorie, één van tweede categorie, één van vierde categorie en drie buiten categorie. Daarbij de Col de la Biche, een nieuwe klim in de Jura, 10,5 kilometer lang, gemiddeld negen procent. Voorts gaat het daarna over de Grand Colombier, die al voor derde keer in zes jaar, in het parcours zijn opwachting maakt. Al wordt hij nu via de zijde 'La Directissime' beklommen, de meeste directe route naar de top, de kortste, maar ook de steilste en tot slot is er de Mont du Chat. Volgens sommigen de 'zwaarste klim' van Frankrijk.

De Mont du Chat is 8,7 km lang aan gemiddeld 10,3 procent, maar met stukken tot 15 procent. Voor het eerst sinds 1974 is de klim weer van de partij en in de voorbije Dauphiné werd Oliver Naesen als laatste vluchter opgeraapt op 2 km van de top door Fabio Aru en Jakob Fuglsang. "Ongelooflijk steil", zei de Belgische kampioen, "wat een beest. Hier moet je echt op je tanden bijten en onderweg niet te veel nadenken, maar gewoon trappen. Ook de klimmers voelen dit in de benen, alleen wij nog iets meer. Vandaag zal je me niet vooraan vinden in het peloton", grapte hij nog.

Al is het vooral de afdaling naar Chambéry, thuishaven van sponsor AG2R en kopman Romain Bardet, die voor spektakel zal zorgen. In de Dauphiné was het Froome die voor de verrassing zorgde en als een bezetene de afdaling nam. Hij ging voorbij Porte, Fuglsang en raapte ook nog Aru op. "Ik heb me toen echt geamuseerd", sprak Froome na afloop, "ik voelde me precies weer een tiener die een computerspel speelde en meedraaide in de bochten. Dat was echt fun."

Toen lag de Mont du Chat er droog bij. Deze keer wordt regen, zelfs onweer voorspeld in de namiddag en kan de afdaling, die nu al gevaarlijk is door de scherpe bochten, voor nog extra spektakel zorgen. Vast staat dat Chris Froome zich zaterdag nog eens sterk maakte dat deze etappe cruciaal is en veel duidelijk zal maken. "Ik verwacht me aan een grote strijd, het wordt een zwaardere wedstrijd dan in le Dauphiné want nu staan er vooraf veel meer cols op het programma."

Tot slot heeft Richie Porte nog een rekening openstaan met Froome. In de Dauphiné kwam het tot een sprint op het eind waar Fuglsang de maat nam van Richie Porte en Chris Froome. Die laatste hinderde de kopman van BMC in de sprint waardoor hij de zege door de neus zag geboord. Kortom de Australiër zal wellicht, meer dan ooit, gebrand zijn op de zege.

Mis hier vanaf 11u45 niets van de actie tussen Nantua en Chambéry.

null Beeld rv
Beeld rv
null Beeld rv
Beeld rv
Meer over

Nu belangrijker dan ooit: steun kwaliteitsjournalistiek.

Neem een abonnement op De Morgen


Op alle artikelen, foto's en video's op demorgen.be rust auteursrecht. Deeplinken kan, maar dan zonder dat onze content in een nieuw frame op uw website verschijnt. Graag enkel de titel van onze website en de titel van het artikel vermelden in de link. Indien u teksten, foto's of video's op een andere manier wenst over te nemen, mail dan naar info@demorgen.be.
DPG Media nv – Mediaplein 1, 2018 Antwerpen – RPR Antwerpen nr. 0432.306.234